Artikkelen ble første gang publisert 5.august 2020, og oppdatert 14.august 2020 klokken 10.30 og 14.20 etter myndighetenes pressekonferanse om bruk av munnbind. Vi gjør oppmerksom på at situasjonen rundt coronaviruset endres stadig, og ber våre lesere søke oppdaterte råd.
Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
I deler av verden, spesielt i asiatiske land, er det lang tradisjon for å iføre seg munnbind for å beskytte omgivelsene for smitte. Prinsippet her er hensynet til andre. Da coronaviruset oppsto i Kina, så vi snart bilder av mennesker iført munnbind i andre land.
Hittil har imidlertid Norske myndigheter holdt igjen. I stedet har Folkehelseinstituttet (FHI) argumentert mot bruk av munnbind eller ansiktsmasker. Blant annet fordi bruken fører med seg risiko for feil bruk og falsk trygghetsfølelse som igjen kan føre til slurv med andre smittetiltak. Det har ført til at utenlandske turister i Norge føler at nordmenn tar lettere på smittevern enn andre land.
14.august bekreftet Helsedirektoratet at de anbefaler bruk av munnbind i enkelte situasjoner, i noen geografiske områder og for en begrenset tidsperiode.
Rådet gjelder fra mandag 17.august for reisende med kollektivtransport i situasjoner der man vanskelig kan holde minst én meters avstand på reiser i Oslo kommune, til og fra Oslo kommune, og i Indre Østfold. Anbefalingen gjelder i første omgang i to uker.
Myndighetene understreker at bruk av munnbind IKKE kan erstatte avstand.
Munnbind reduserer smitterisikoen med 40 prosent, mens minst én meters avstand reduserer smitterisiko med 80 prosent, opplyste Folkehelseinstituttet på pressekonferanse i dag.

Bommer med 60.000: - Alle bør bruke NAVs kalkulator
Vi PlussAvstand beskytter best
Ifølge Folkehelseinstituttet kan munnbind forebygge at du smitter andre. Bruk av munnbind kan også redusere risikoen for at du blir smittet selv, men bruker du det feil øker derimot sjansen for at du kan bli smittet.
Folkehelseinstituttet definerer munnbind som medisinske munnbind produsert for bruk i helsetjenesten. Den smitteforebyggende effekten ved riktig bruk er godt dokumentert. Forskningen så langt tyder på at hjemmesydde eller fabrikkproduserte ansiktsmasker har dårligere effekt enn munnbind og at det er stor variasjon ut fra materiale og passform.
Flere har påpekt at kjøp av medisinske munnbind for engangsbruk vil bli uforholdsmessig dyrt for mange av oss. Helseminister Bent Høie understreker også at hjemmesydde munnbind for flergangsbruk kan være et godt alternativ, både miljømessig og økonomisk.
Her er Folkehelseinstituttets råd om hvordan du bruker munnbind riktig:
- Det er viktig å vite at munnbind eller ansiktsmaske ikke erstatter andre smitteforebyggende råd om hånd- og hostehygiene. Du må fortsatt holde minst en meters avstand til andre selv om du har munnbind. Har du luftveissymptomer skal du holde deg hjemme.
- Velger du å bruke munnbind anbefales medisinsk munnbind klasse I. Bruk av medisinske munnbind klasse II og II R skal forbeholdes helsepersonell.
- Du må vaske hendene før du tar på munnbindet eller ansiktsmasken og etter at du har berørt munnbindet eller ansiktsmasken.
- Munnbindet skal sitte tett rundt munn, nese og hake når du bruker det. Det skal IKKE være nedenfor nesa eller på haken. Det skal ikke flyttes opp eller ned.
- Munnbind og ansiktsmaske må byttes med jevne mellomrom og dersom det er fuktig, tilsølt eller du tar det av for å spise. Munnbind skal ikke brukes på nytt når du har tatt det av.
- Ansiktsmasken skal ikke tas på igjen før den er vasket. Den kan vaskes med annet tøy på minst 60 grader.
- Bruker du munnbind eller ansiktsmaske skal du ikke berøre det selv om det kan oppleves ubehagelig å ha på. Unngå berøring av forsiden på munnbindet eller ansiktsmasken. Dersom du gjør det skal du rengjøre hendene. Du må også unngå berøring av munnbindet eller ansiktsmasken og deretter berøre øyne eller ansikt.
Se illustrasjoner lenger ned i saken.
Har det en effekt?
FHI viser til Verdens helseorganisasjon (WHO) som uttaler at det foreløpig ikke finnes dokumentasjon på effekten av generell bruk av ansiktsmasker blant friske personer i samfunnet for å forhindre infeksjon av luftveisvirus, inkludert covid-19.
I sin veileder anbefaler likevel WHO at regjeringer bør oppfordre til bruk av masker i områder der det er smittespredning og i situasjoner der vi ikke kan holde fysisk avstand på minst en meter.
Bruker du munnbind, har det større effekt for de rundt deg enn deg selv. Du har kanskje sett denne illustrasjonen, som er spredt på sosiale medier den siste tida?

Faktisk.no har ettergått innholdet i plakaten. Konklusjonen deres er at prinsippene stemmer, men tallene er udokumenterte.
– Essensen i bildet er korrekt, det vil si rangeringen av hvilke situasjoner som er mest risikable. Men prosentene er høyst diskutable og sannsynligvis ikke korrekte, sier overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI), Bjørn B. Iversen til Faktisk.no.
Fortsatt usikker på hvordan du skal bruke munnbind? Her er Folkehelseinstituttets egne plakater om bruk av medisinsk munnbind og ansiktsmaske av tøy:


Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.