(Vi.no): - Smerte er i utgangspunktet et faresignal som varsler om skade, og at kroppen er truet, forklarer Jon Ole Reiten, seksjonsoverlege ved smertepoliklinikk ved Sykehuset i Vestfold.
Smerte er som regel en fysisk eller følelsesmessig ubehagelig følelse, og mange har fortsatt en «gammel» forståelse av smerte, forteller han.
- Jeg tror mange tenker at «ekte» smerte er fysisk ubehagelig, og psykisk smerte er innbilt. Men vi vet jo nå at smerte også er psykisk.
Les også: De fem vanligste spørsmålene (og svarene) om demens
- Mestringsfølelse lindrer smerter
Mye smerte kan dempes ved hjelp av mestringsteknikker.
- Hvis man har angst eller depresjon, unngår aktivitet, og lite håp om bedring kombinert med en negativ innstilling, øker risikoen for å få kroniske smerter, sier Reiten.
Trives man på jobb og hjemme, og opplever mestringsfølelse, tåler man også mer smerte.
- På samme måte kan en god undersøkelse hos lege og trygging på at smerten ikke representerer noe farlig, være god behandling av smerter, sier Trygve Skonnord, stipendiat ved avdeling for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo,
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.