Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Vi vet at sosial isolasjon og ensomhet kan gi økt risiko for andre alvorlige fysiske og psykiske plager og sykdommer. Derfor må vi finne måter å løse besøk, sosial kontakt og aktivitet i hverdagen og beskyttelse mot smitte på også for disse gruppene, sier Frøydis Høyem, statssekretær ved Helse- og omsorgsdepartementet, til Vi.no.
Under regjeringens pressekonferanse mandag uttrykte helseminister Bent Høie at besøksforbudet i forbindelse med coronaviruset var blitt praktisert for strengt ved flere sykehjem. Mange har ikke kunnet besøke sine nærmeste på lang tid.
Han understreket at det er mulig å legge til rette for besøk ved sykehjemmene.
Helsemyndighetene er nå i gang med en besøksveileder for sykehjemmene og andre helseinstitusjoner.
I Helsedirektoratets Vurdering av besøksstans og sosial isolering under covid-19 pandemien står det: «Det er uheldig, og kan være uforsvarlig, å isolere beboere og pasienter fra sosial kontakt med sine nærmeste over lang tid».
- I noen tilfeller vil det skyldes nødvendige smittevernfaglige vurderinger. I andre tilfeller kan det bero på usikkerhet knyttet til hvordan en kan legge til rette for besøk som ivaretar smittevernrådene, sier Høyem.
- Krevende for sykehjemmene
- Det har vært viktig å finne riktig balanse. Jeg vil ikke påstå at vi har klart å treffe hver gang, sier John David Johannessen, kommuneoverlege i Drammen.
Drammen er blant kommunene som har vært rammet av coronasmitte på sykehjemmene. Streng besøkskontroll ble innført før pålegget kom fra nasjonalt hold.
Diskusjonene om hva slags besøk som skal tillates har handlet om besøk til personer på dødsleiet og besøk til alvorlig syke. Kan de som har vært alvorlig syke få besøk når de er blitt bedre igjen? Hva er risikoen med flere på besøk til en person på dødsleiet?
I utgangspunktet har sykehjemmene i Drammen fortsatt generelt besøksforbud. Ifølge Johannessen er det laget rutiner for besøk. Sykehjemmene jobber for å tilrettelegge.
- Selv om vi er inne i en pandemi så er det mennesker det handler om. Det er krevende for sykehjemmene. Vi skal minimere smitten i størst mulig grad og samtidig ivareta beboere og pårørende. Vi har mange beboere å ta hensyn til. Pårørende som kommer på besøk kan være uten symptomer, men bli syke dagen etter, sier Johannessen.
FHI løsner på corona-rådene til besteforeldre
Får ikke treffe familie alene
Johannessen understreker at det viktigste pårørende må huske på er at man ikke skal gå på besøk hvis man er syk.
Når sykehjemmene nå gradvis åpner vil besøket foregå utendørs eller i et eget besøksrom. Besøkende skal ikke gå inn på avdelingen. I tillegg må det være en meters avstand mellom beboer og den besøkende.
- Det kommer til å være tøft. Man har jo lyst til å gi en klem og holde i hånda. Det er slik vi liker å uttrykke oss til dem vi er glad i, sier Johannessen.
Det tilrettelegges for håndvask for besøkende. En besøksvert vil være til stede og sørge for at anbefalt avstand og hygiene overholdes.
- Det er riktig å ha med en besøksvert som legger til rette slik at hygienereglene huskes på, sier Johannessen.
I første omgang er det ikke mulig å forvente langvarige besøk. Det er er foreløpig ikke blitt lagt føringer fra Folkehelseinstituttet eller Helsedirektoratet når det gjelder dette, men i følge kommuneoverlegen avhenger lengde på besøk av blant annet størrelse på lokalet. Jo lengre avstand man kan til hverandre, jo lengre tid blir det mulig å være på besøk.
- Det kan starte med at man er på besøk i 10 minutter. Jo lengre besøket varer jo høyere er risikoen for smitte hvis en person er syk uten å vite det, sier han.
Eldre hetses for corona-død
Pårørende må også være forberedt på at de må avtale besøk på forhånd med sykehjemmet og at det må tilrettelegges slik at flere beboere får besøk.
Døende trenger besøk
- Vi har vært veldig strenge og det er vi glade for, men etter fem uker begynte jeg å jobbe med hvordan vi kunne løse det slik at pårørende kunne besøke familiemedlemmer på sykehjem, forteller Dagfinn Haarr, kommuneoverlege i Kristiansand, til Vi.no.
Kristiansand har vært hardt rammet av coronaviruset. Sykehjemmene i kommunen ble tidlig lukket for besøk.
Haarr mener det var helt riktig å stenge Norge 12. mars. Når situasjonen nå er mer oversiktlig mener han det er større rom for å besøke sykehjemspasienter. En prosedyre for gjennomføring av besøk ved sykehjemmene er nå oppe til behandling hos enhetsleder i sykehjemsetaten i kommunen.
- Vi kan ikke ha hermetisk lukkede institusjoner lenger. Pandemien vil vare et år fram i tid. Gjennomsnittlig liggetid på et sykehjem er et år. Det hadde vært uetisk å sperre mennesker inne så lenge. Man kan risikere at pasientene dør uten at de får besøk av pårørende, sier han.
Kan pasienter dø av tiltakene?
Sykehjemspasienter er blitt hardest rammet etter at coronaviruset ble påvist i Norge. I tillegg til at eldre mennesker blir sykere av viruset, blir de også isolert fra sine pårørende.
24. april tok sykehjemsoverlege Pernille Bruusgaard opp temaet på Facebook:
«Hvis de strenge smitteverntiltakene fortsetter, kan vi se for oss at like mange pasienter kan dø av tiltakene, som av selve coronaviruset?», spurte hun.
«Det er lett å følge corona-rådene blindt. Men det viktigste er å forstå intensjonen bak reglene»
I innlegget understreker hun at det ikke er noen tvil om at coronaviruset er en risiko for sårbare pasienter på sykehjem, men at det er viktig å stille spørsmål ved hvordan ukesvis med sosial isolasjon og fysisk inaktivitet påvirker den fysiske og mentale helsen til de mest sårbare av oss.
I innlegget skriver sykehjemsoverlegen at de etterlever de nasjonale retningslinjene for smittevern, men:
«(...)jeg håper vi kan begynne å diskutere om det er verdt det - for hvem, til hvilken pris, og hvor lenge?»
Hennes erfaring som sykehjemsoverlege er at pasientene har et mer avklart forhold til døden enn resten av samfunnet:
«Hvis pasientene i sykehjem selv kunne velge, ville de risikert å bli smittet, mot å få være sammen med dem de er glade i, den korte tiden de har igjen å leve?».
«Vi kan ikke samles for å begrave mormoren vår»
Vurderes av fagmyndighetene
Vi.no har sendt en e-post til Høie med spørsmål om retningslinjene som har kommet fra høyere hold har vært gode nok. Ifølge statssekretær Frøydis Høyem må det vurderes av fagmyndighetene i Helsedirektoratet og av Folkehelseinstituttet.
- Denne situasjonen viser at det er behov for bedre veiledning, både til tjenestene og til pårørende, om hvordan en kan legge til rette for besøk på en forsvarlig måte, sier hun.
Høyem understreker at det er i sykehjemmene smitten vil slå sterkest ut også i tida framover.
- Denne situasjonen vil strekke ut i tid. Derfor må det legges til rette for besøk og aktivitet på en trygg måte.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.