Cyster

Slet med smerter i 30 år. Viste seg å være cyste på 10 kilo

Ulrika Hägerstrand (50) gikk med stor mage og slet med smerter i nesten 30 år. Da hun tilslutt kom på akutten oppdaget legene en cyste som tok all plass i magen.

UNØDVENDIG LIDELSE: Ulrika Hägerstrand (50) forteller at det føltes ut som om hun hadde en klump med silikon i magen som pulserte. Hun mener svulsten burde ha blitt oppdaget tidligere og at hun burde ha blitt tatt på alvor da hun oppsøkte legen. Video: Allas

Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg blir så sint og lei meg for at man må lide på denne måten. Organene mine kunne ha blitt skånet. Det må bli en forandring. Pasienter må bli tatt på alvor. Det må bli slutt på denne nonsjalansen, sier Ulrika Hägerstrand (50) i et intervju med svenske Allas.

Det var etter at Hägerstrand hadde født sitt første barn at hun opplevde at gravidmagen ikke trakk seg sammen slik den skulle. Etter at hun senere fødte sitt andre barn ble det enda verre. I 30 år gikk hun med smerter og plager. Hun hevder at hun ikke har fått hjelpen hun burde fått fra det svenske helsevesenet.

- Magen min var utspent og det begynte å kjennes ut som en klump med silikon i magen. Det kjentes ut som om den pulserte, forteller hun.

Fikk beskjed om å trimme

Hägerstrand forteller gråtkvalt om følelsen av å ikke få hjelp hos legen.

- Legen bare kjente litt på magen og sa at jeg måtte ut og trimme. Beskjeden da var at det kom til å løse seg. Etter å ha søkt mye legehjelp gav jeg tilslutt opp, sier hun.

For fire år siden begynte det å komme lekkasjer fra underlivet. Noen ganger var væsken blodig. Hägerstrand måtte gå med bind og bytte ofte.

Smertene ble tilslutt så uutholdelige at Hägerstrand ble sendt til akutten. Først da ble cysten på ti kilo oppdaget. Den var 28 centimeter lang og Hägerstrand måtte hasteopereres.

- De fortalte meg at jeg hadde en cyste i magen og at den var i hele magen. Det snurret rundt for meg. Legene snakker om at det må tas kreftprøver. Jeg får også høre fra legene at cysten er i ferd med å strupe blodtilførselen, forteller hun.

- Unødvendig mye lidelse

Hägerstrand fikk høre fra legene at organene til slutt ville ha blitt så betente at de ville ha gitt opp.

- Det var kjempetøft. Det kunne jo ha blitt forebygget og oppdaget mye før. Det har vært unødvendig mye lidelse. Jeg skulle ønske jeg hadde blitt tatt på alvor og at de hadde lyttet, sier Hägerstrand.

Etter mange år med smerte har hun nå endelig fått det bra. Hun forteller at det er som dag og natt i magen. Smertene er borte og magen er blitt mindre.

Rapporterer ikke saken

Svenske Expressen, som også har skrevet om Hägerstrands opplevelse, har vært i kontakt med Ingemar Lilja, overlege for primærhelsetjenesten i Region Blekinge der Ulrika Hägerstrand bor.

Lilja kan ikke kommentere behandlingen av Hägerstrand, men uttaler på generelt grunnlag at mindre cyster på rundt fem til ti centimeter kan være vanskelig å oppdage ved vanlige undersøkelser. Ifølge Lilja er det også av betydning om pasienten er mager eller motsatt, men at en cyste på 10 kilo burde ha vært påvist.

Hägerstrand har kontaktet Region Blekinge angående behandlingen hun har fått. Regionen har valgt å ikke melde inn saken til den statlige tilsynsmyndigheten i Sverige.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.