Søvnapné: Mister pusten om natta

Slet med farlig søvnsykdom: - Jeg var klovnen i gjengen

Arild Sørensen (63) våknet opp uten pust mange ganger hver eneste natt.

Mister pusten om natta: Arild Sørensen var plaget med søvnapné, og ble redd da han fikk de verste anfallene på natta. Foto Privat.
Mister pusten om natta: Arild Sørensen var plaget med søvnapné, og ble redd da han fikk de verste anfallene på natta. Foto Privat. Vis mer
Publisert

(Vi.no): - Jeg våknet opp redd, og endte med å stå i sengen under de verste anfallene, mens jeg hev etter pusten, helt utslitt. Jeg er redd for hva som kunne skjedd om jeg ikke fikk behandling, sier Arild Sørensen.

Les også: Mange har hjerteflimmer uten å vite det

Han er en av nesten 500.000 voksne nordmenn som sliter med søvnapné, et tall som øker på grunn av vektendringene i samfunnet. De mest utsatte er kvinner etter overgangsalder, og overvektige menn mellom femti og seksti år, ifølge Søvnforeningen.

Sykdommen, som kan være dødelig i de mest alvorlige tilfellene, gjør at svelget klapper sammen under søvn - og du slutter å puste. Det kan vare i alt fra 10 sekunder til et par minutter.

Søvnapné øker risikoen for dødelige sykdommer

Seksjonsoverlege Sverre Lehmann ved Haukeland universitetssykehus har til gode å se pasienter dø akutt av pustestoppen.

- Beskyttelsesmekanismene begynner å fungere i en pustestopp, ved at hjernen våkner til under søvn, får musklene som åpner svelget til å virke bedre, og da får man puste igjen.

Det er følgesykdommene som er det farligste med denne sykdommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.