Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Kreftforeningens store bekymring er at vi får en todeling av helseomsorgen i Norge, sier Sigrid Bratlie, molekylærbiolog og strategisk rådgiver i Kreftforeningen.
- Nye medisiner og behandlingsmetoder, blant annet nye, avanserte immunterapier, er svært dyre, og det offentlige sliter med å finne penger til å finansiere det. Vi frykter at dette blir et privat tilbud til de som har råd til å betale for det, i stedet for at det blir et offentlig tilbud til alle, sier hun.
Immunterapi regnes som et stort gjennombrudd i behandling av kreft, og Kreftforeningen er svært optimistisk med tanke på fremtidens behandlingsmuligheter. Men nye og dyrere behandlingsmetoder mot kreft krever også en ny og mer fremtidsrettet helsepolitikk, mener Bratlie.
- Det finnes måter å løse dette på, men det krever handlekraft og omstillingsvilje i helsebyråkratiet og hos politikerne, sier hun.
Privat, men ikke offentlig?
Hun mener kreftbehandlingen allerede er kommet så langt at vi må tenke annerledes om hvordan vi som samfunn forholder oss til det.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.