Sexlivet i og etter overgangsalderen:

– Skal kunne ha god sex til vi er 90 år

Tida før og etter overgangsalderen påvirker sexlysten. Det er viktig å vite at det er hjelp å få.

BEHOLD LYSTEN: Gynekolog Nina Willumsen understreker at vi ikke må legge bort sexlivet selv om vi blir eldre. - Vi må optimalisere helsa vår. Vi kan ikke være fornøyde med rullator og gamlehjem resten av livet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BEHOLD LYSTEN: Gynekolog Nina Willumsen understreker at vi ikke må legge bort sexlivet selv om vi blir eldre. - Vi må optimalisere helsa vår. Vi kan ikke være fornøyde med rullator og gamlehjem resten av livet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – Kvinnehelse handler om mer enn menstruasjon, å få barn og at man skal slutte å menstruere. Fastlegene er heller ikke veldig opptatt av det. Det er viktig å snakke om kvinnehelse i et videre perspektiv, sier lege og gynekolog Nina Willumsen, ved NIMO-klinikken i Drammen.

Ifølge Willumsen handler kvinnehelse mye om «overlevelsessyndromet», på engelsk Survival Overdrive Syndrome (SOS).

«Overlevelsessyndromet» er nært knyttet til tidsklemma som fører til at man spiser på veien og dropper trening fordi man ikke har tid. Ifølge Willumsen vil dette igjen påvirke sexlivet og relasjonen med en partner.

– Kvinner som sliter med stoffskiftet får lite energi og en dårlig livsstil. Mange er superstresset og forholder seg ikke til virkeligheten som skjer i kroppen deres. Fordi man er i overlevelsesmodus produseres ikke nok hormoner til å ha sexlyst, sier Willumsen.

Ifølge Willumsen kan sexlysten forsvinne allerede for en 27-åring eller 35-åring fordi man ikke har tid til å ta vare på seg selv, men det er mest før, under og etter overgangsalderen at man sliter med tørre slimhinner, som igjen påvirker sexlivet negativt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.