Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
(Vi.no): – Kvinnehelse handler om mer enn menstruasjon, å få barn og at man skal slutte å menstruere. Fastlegene er heller ikke veldig opptatt av det. Det er viktig å snakke om kvinnehelse i et videre perspektiv, sier lege og gynekolog Nina Willumsen, ved NIMO-klinikken i Drammen.
Ifølge Willumsen handler kvinnehelse mye om «overlevelsessyndromet», på engelsk Survival Overdrive Syndrome (SOS).

De gode rådene når muskelplager bremser sexlivet
«Overlevelsessyndromet» er nært knyttet til tidsklemma som fører til at man spiser på veien og dropper trening fordi man ikke har tid. Ifølge Willumsen vil dette igjen påvirke sexlivet og relasjonen med en partner.
– Kvinner som sliter med stoffskiftet får lite energi og en dårlig livsstil. Mange er superstresset og forholder seg ikke til virkeligheten som skjer i kroppen deres. Fordi man er i overlevelsesmodus produseres ikke nok hormoner til å ha sexlyst, sier Willumsen.
Ifølge Willumsen kan sexlysten forsvinne allerede for en 27-åring eller 35-åring fordi man ikke har tid til å ta vare på seg selv, men det er mest før, under og etter overgangsalderen at man sliter med tørre slimhinner, som igjen påvirker sexlivet negativt.
God seksuell helse
Fokus på god kvinnehelse og dermed god seksuell helse er viktig, mener gynekologen. Hun understreker at det er mange muligheter til å få hjelp i dag. Det er flere måter å behandle tørrhet i skjeden på.

Over 50? Her er maten som gjør deg sterk
– Det er mye som skjer på denne fronten. Det finnes hormoner som bedrer slimhinnene og som påvirker lysten positivt. Det finnes geleer, østrogenpreparater og vaginale laserbehandlinger. Det er en gave til kvinner, sier Willumsen.
Hun understreker at vi skal leve lenge. At vi blir eldre betyr ikke at sexlivet nødvendigvis må opphøre.
– Det gjelder å optimalisere helsa si. Vi kan ikke være fornøyde med rullator og gamlehjem resten av livet. Vi skal kunne fortsette å ha god sex til vi er 80–90 år.

Tone (55): Forelskelser gjør livet spennende
Jo tidligere du oppsøker hjelp, jo bedre. Perioden før overgangsalderen, kalt perimenopausen, kan begynne allerede seint i 30-åra. I denne fasen kan du få symptomer som tørre slimhinner, noe som kan gi smerte ved samleie og gjentatte urinveisinfeksjoner.
Willumsen anbefaler at kvinner, i tillegg til å gå til fastlegen, går til en gynekolog som har fokus på kvinnehelse og som er oppdatert på preparater.
– Fastlegene har ikke noe særlig fokus på det. Medisinsk hjelp kan gjøre livet bedre. Det er mye ny forskning på østrogen og overgangsalder. Ifølge forskning kan vi trygt bruke hormoner for overgangsalder så lenge vi ikke starter ti år etter at overgangsalderen er i gang. Sliter man med overvekt, røyker, har hatt blodpropp eller er i risikosonen for kreft bør man derimot unngå hormoner, sier hun.
Mer enn en pille

Elizabeth (58): - Jeg er for litt sunt kroppspress
Willumsen mener at fokus på at man selv skal ha det bra er viktig for sexlivet, som igjen betyr mye for samlivet i parforhold. Livet skal handle om livskvalitet og energi, og være mer enn det som står på huskelista, mener hun.
– Det handler om å ha det unike forholdet til en partner som man ikke har til noen andre. Selv om mannen for eksempel er operert for prostata finnes det måter å ha sex på. Vi har dette ene livet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.