Eldreombud

- Skal ikke de eldres interesser fremmes?

Betyr en avvikling av Eldreombudet at ingen lenger skal jobbe for å fremme de eldres rettigheter, spør Livsglede for eldre.

ELDREOMBUDET TRENGS: Eldreombud Bente Lund Jacobsen mener arbeidet med å fremme de eldres rettigheter må trappes opp, ikke ned. Foto: Eldreombudet
ELDREOMBUDET TRENGS: Eldreombud Bente Lund Jacobsen mener arbeidet med å fremme de eldres rettigheter må trappes opp, ikke ned. Foto: Eldreombudet Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Både Eldreombudet og andre som jobber for de eldres rettigheter, reagerer sterkt på nyheten om at Eldreombudet skal avvikles. Det var i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram torsdag at nyheten om regjeringens avvikling av Eldreombudet med virkning fra 1. juli 2023 ble lagt fram.

- Regjeringens grunn er først og fremst økonomisk. Flere av Eldreombudets oppgaver blir allerede dekket av andre ombud og instanser. Med en krevende ressurssituasjon mener regjeringa at ressursbruken ikke svarer seg, fordi ulike instanser har overlappende ansvarsområde og funksjoner, uttalte Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

Økonomisk besparende?

Regjeringens forslag kom overraskende på eldreombud Bente Lund Jacobsen.

– Stortinget vedtok enstemmig å opprette Eldreombudet ved lov i 2020. Jeg forventer at det står ved lag og at Eldreombudet opprettholdes. Arbeidet med å fremme eldres interesser må trappes opp, ikke ned. Eldreombudet trengs som vaktbikkje og trekkhund, sier hun til NTB.

I opposisjonen reagerer både Høyre, FrP og KrF sterkt på avgjørelsen, og KrF-leder Olaug Bollestad har kalt beslutningen «en hån mot de eldre».

Leder for livsgledehjem i Livsglede for eldre, Christine Sandø Lundemo, er forvirret over regjeringens beslutning - også det økonomiske aspektet ved det.

Leder for livsgledehjem i Livsglede for eldre, Christine Sandø Lundemo. Foto: Livsgelde for eldre
Leder for livsgledehjem i Livsglede for eldre, Christine Sandø Lundemo. Foto: Livsgelde for eldre Vis mer

- For å sikre de eldres rettigheter økes bevilgningen til pasient- og brukerombudet med tre millioner kroner. Mens beslutningen om å legge ned eldreombudet er økonomisk, og eldreombudet får en million mindre. Er tre millioner ut og en million inn økonomisk besparende? spør hun overfor Vi.no.

Ikke alle eldre er pasienter

Sandø Lundemo påpeker videre at vi i løpet av de kommende åra få en kraftig økning i andelen eldre. Hun spør dermed om beslutningen om å legge ned eldreombudet betyr at den sittende regjeringen ikke lenger vil prioritere det eldre?

- Ifølge Helsepolitisk talsperson for Senterpartiet skal pasient- og brukerombudet sikre de eldres rettighet. Betyr det at den sittende regjeringen tror at alle eldre er pasienter eller brukere av helse og omsorgstjenestene? spør hun.

- Eldreombudet har som oppgave å arbeide for å fremme eldes interesser ovenfor det offentlige på alle samfunnsområder. Betyr nedleggelsen at vi nå skal slutte å fremme de eldres interesser? Eller er det bare det offentlige som ikke vil høre dem lengre? spør Livsglede for Eldre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.