Skogflåttencefalitt (TBE):

Skal du reise hit i sommer, bør du vurdere vaksine

Skogflåttencefalitt er sjelden, men har ingen god behandling.

Fargene på kartet indikerer registrerte TBE-tilfeller meldt i perioden 1994-2017 med antatt smittested i Norge. Jo mørkere farge, jo flere registrerte smittede. Illustrasjon: Kartverket via GeoNorge/Folkehelseinstituttet
Fargene på kartet indikerer registrerte TBE-tilfeller meldt i perioden 1994-2017 med antatt smittested i Norge. Jo mørkere farge, jo flere registrerte smittede. Illustrasjon: Kartverket via GeoNorge/Folkehelseinstituttet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvis du er mye i skog og mark og ofte må plukke av deg flått, har du kanskje tenkt på borrelia? Bakterien som lever i tarmsystemet til flåtten går først over i blodet ditt etter 24 timer, og du forebygger dermed infeksjon om du plukker vekk flåtten så fort som mulig. Hvis du først blir smittet, finnes det også en behandling: Antibiotika.

Skogflåttencefalitt (TBE) derimot, smitter idet flåtten biter, og kan gi infeksjon i sentralnervesystemet.

Slik ser en flått ut, og slik ser utslettet ut. Flåtten er aktiv nå, og spesielt langs kysten. Video: Lommelegen.no Vis mer

- Ingen behandling

- Den har ingen god behandling, men det finnes en svært god vaksine. Men det er ikke alle som trenger den, sier avdelingsdirektør for skadedyrskontroll Preben Skrede Ottesen i Folkehelseinstituttet til Vi.no.

- Siden 1990-tallet er det påvist TBE hos mennesker i kystnære områder av Agderfylkene, Telemark, Vestfold og tidligere Buskerud fylke. Skal du oppholde deg der og vet at du blir bitt av flått, bør du vurdere vaksine.

Når noen får mer flåttbitt enn andre, skyldes det ikke annet enn at de ferdes mer der flåtten er. Ifølge Ottesen velger flått vert helt ukritisk. Det er dermed adferden din som avgjør om du blir bitt: Skogsarbeidere, orienteringsløpere og andre som er mye i skog og mark blir gjerne bitt. Katter blir veldig ofte angrepet av flått fordi de smyger seg rundt i akkurat riktig høyde.

Advarer campingturister

I år frykter lege Petter Thornam ved Sentrum Reisemedisin at flåtten kan finne nye verter i ferske campingturister: Salget av telt, hengekøyer og annet friluftsutstyr har økt med corona-pandemien. I et intervju med Agenda magasin opplyser sportskjeden XXL at de har mer enn doblet salget i forhold til samme periode i fjor.

- Hengekøye- og telttur er perfekt for å få flått, påpeker Thornam.

Selv vaksinerte han hele familien mot TBE før en ferietur til skjærgården utenfor Stockholm for noen år siden. Folkehelseinstituttet anbefaler at barn og voksne som ofte får flåttbitt i områder med kjent TBE-smitterisiko vurderer vaksinasjon. Risikoen for smitte er nå høyest i kystområder i Agderfylkene, Telemark, Vestfold, Buskerud og tilgrensende geografiske områder. Det er også funnet TBE-virus i flått i enkelte områder langs hele kysten nord til Helgeland. Selv om smitte til mennesker hittil har skjedd bare i sørlige kyststrøk, kan det være risiko for smitteoverføring der det finnes TBE-infiserte flått.

TBE er vanligere i Sverige og landene østover. Ifølge avdelingsdirektøren ved FHI virker det som viruset rammer pasientene hardere jo lengre øst du kommer.

- I Russland har det vært noen kraftige tilfeller, sier han.

- Men dette er en veldig sjelden sykdom, det er ikke mange tilfeller hvert år. Vi finner TBE-virus i 0,5 prosent av flåtten vi samler inn, så du skal ha ganske uflaks. Dessuten er det sånn med alle virussykdommer, som vi ser med coronaviruset også, at noen ikke merker sykdommen i det hele tatt, noen blir litt syke, andre alvorlig syke og noen veldig få dør.

Dødeligheten av TBE i Europa er på 1 prosent. I Norge er ingen rapportert døde, men Ottesen har hørt om smittede som har fått varige lammelser. Under 200 er registrert smittet siden de første tilfellene på 1990-tallet.

Her er Norsk Helseinformatikks råd for å unngå flåttbitt:

  • Dekk til bar hud når du er i områder med mye flått, gjerne med langbukse og støvler. Sørg for å være godt tildekket ved anklene. Gå på stier i stedet for steder med høyt gress, lyng og kratt.
  • Myggmidler på hud og klær reduserer antall flått som fester seg. Se etter myggmidler som inneholder dietyltoluamid (DEET) eller Icaridin.
  • Inspiser huden etter tur, dusj for å skylle bort eventuell flått som ikke har festet seg. Undersøk klær på rett og vrangsiden for flått som kan krype i klærne og feste seg i huden seinere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.