Skogflåttencefalitt (TBE):

Skal du reise hit i sommer, bør du vurdere vaksine

Skogflåttencefalitt er sjelden, men har ingen god behandling.

Fargene på kartet indikerer registrerte TBE-tilfeller meldt i perioden 1994-2017 med antatt smittested i Norge. Jo mørkere farge, jo flere registrerte smittede. Illustrasjon: Kartverket via GeoNorge/Folkehelseinstituttet
Fargene på kartet indikerer registrerte TBE-tilfeller meldt i perioden 1994-2017 med antatt smittested i Norge. Jo mørkere farge, jo flere registrerte smittede. Illustrasjon: Kartverket via GeoNorge/Folkehelseinstituttet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvis du er mye i skog og mark og ofte må plukke av deg flått, har du kanskje tenkt på borrelia? Bakterien som lever i tarmsystemet til flåtten går først over i blodet ditt etter 24 timer, og du forebygger dermed infeksjon om du plukker vekk flåtten så fort som mulig. Hvis du først blir smittet, finnes det også en behandling: Antibiotika.

Skogflåttencefalitt (TBE) derimot, smitter idet flåtten biter, og kan gi infeksjon i sentralnervesystemet.

- Ingen behandling

- Den har ingen god behandling, men det finnes en svært god vaksine. Men det er ikke alle som trenger den, sier avdelingsdirektør for skadedyrskontroll Preben Skrede Ottesen i Folkehelseinstituttet til Vi.no.

- Siden 1990-tallet er det påvist TBE hos mennesker i kystnære områder av Agderfylkene, Telemark, Vestfold og tidligere Buskerud fylke. Skal du oppholde deg der og vet at du blir bitt av flått, bør du vurdere vaksine.

Når noen får mer flåttbitt enn andre, skyldes det ikke annet enn at de ferdes mer der flåtten er. Ifølge Ottesen velger flått vert helt ukritisk. Det er dermed adferden din som avgjør om du blir bitt: Skogsarbeidere, orienteringsløpere og andre som er mye i skog og mark blir gjerne bitt. Katter blir veldig ofte angrepet av flått fordi de smyger seg rundt i akkurat riktig høyde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.