Coronavirus i Norge:

Sjudoblet nettsalg av medisiner

Apotekene selger mer medisiner på nett enn noensinne etter at coronaviruset kom til Norge.

FOLKETOMT: Apotek1 på Sandnessenteret oppfordrer folk til holde avstand til ansatte og andre kunder for å unngå å spre coronasmitte. Folk er også blitt flinkere til å handle medisinene sine på nett enn før. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix
FOLKETOMT: Apotek1 på Sandnessenteret oppfordrer folk til holde avstand til ansatte og andre kunder for å unngå å spre coronasmitte. Folk er også blitt flinkere til å handle medisinene sine på nett enn før. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – Vi har aldri har opplevd liknende. Sett oppimot samme tid i fjor har salgsvolumet økt med 700 prosent, sier daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth til Vi.no

Nettapoteket Farmasiet merker at det er stor etterspørsel etter medisiner på nett etter at coronaviruset kom til Norge. Salget av reseptbelagte legemidler er tidoblet og det selges mer av alle typer medisiner som Ibux, Paracet og Otrivin.

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, har tidligere uttalt til Vi.no at det har vært en kolossal økning i salg av Paracet og Ibux de siste ukene i forbindelse med at coronaviruset kom til Norge.

Grunnet hamstring av medisiner bestemte Legemiddelverket 17. mars at apotekene bare kan levere ut én pakke reseptfritt legemiddel om gangen. Dette for å sikre at alle får tak i de legemidlene de trenger. Fra før er det begrensninger på uttak av reseptbelagte legemidler.

Legemiddelverkets begrensninger gjelder også for handel av medisiner på nett. Men å handle fra sofaen er et godt alternativ til å reise fysisk til apoteket. De fleste apotek tilbyr salg av medisiner på nett og du kan finne dine resepter ved å logge inn med din BankID.

Tusen pakker i timen

– På det meste solgte vi tusen pakker Paracet i timen, forteller Furuseth ved Farmasiet.

– Men det er ikke hamstring som vi har sett i dagligvarehandelen. Mange som har resept ønsker å ta den ut. Samtidig er det ekstremt høy pågang for produkter uten resept, sier han.

Han tror mye av økningen i salg hos nettapoteket skyldes at mange ønsker å begrense smittefaren ved å unngå fysiske apotek.

– Mange som regelmessig reiser til apoteket er jo allerede syke eller har dårlig immunforsvar, og velger derfor å heller handle fra sofaen. I tillegg er det nok også friske folk som handler på nett for å være føre var, sier Furuseth.

Nå har Farmasiet doblet antall farmasøyter for å håndtere reseptkontroll, utvidet lageret og ansatt flere medarbeidere for å få sendt ut varer.

– Vi er rustet for å håndtere etterspørselen. Vi må være forberedt på at dette vil vare en stund.

– Markant økning

Også Boots apotek har merket effekten av coronakrisa og at flere bestiller medisiner på nett.

– Det har vært en markant økning i nettsalg av medisiner. Spesielt har det vært en økning i salg av medisiner på resept, sier Anne Margrethe Albin Thune, kommunikasjonssjef for Boots Norge til Vi.no.

Hun understreker at legemiddelverkets begrensninger på uttak av legemidler også gjelder for handel i nettapotek.

Ifølge Thune henger dette sammen med at enkelte nå er forhindret fra å hente medisiner på apoteket. De som er i risikogruppa har ikke lyst til å gå ut for å handle.

Les også: Derfor sover du mer under coronaepidemien

– Jeg kan ikke gi konkrete salgstall, men vi har solgt mange ganger så mye medisiner på nett som vi vanligvis gjør.

Hos Boots har det vært mulig å bestille medisiner på nett siden 2016.

– Dette kan bety at de som ikke har visst at det er mulig å bestille medisiner på nett begynner å gjøre det. Kanskje det blir en endring i måten folk henter reseptene sine på nå, sier Thune.

Økt salg av såpe og C-vitaminer

Silje Ensrud, kommunikasjonsrådgiver hos Apotek 1, opplyser til Vi.no at etterspørselen på nettapoteket har vært større enn normalt.

- På nett, som i apotek, ser vi en økt etterspørsel av munnbind, desinfeksjon, febernedsettende, termometer, papirlommetørklær, såpe og C-vitaminer, sier hun.

Tonje Kinn, kommunikasjonsrådgiver ved Vitus apotek, opplyser at bestilling av medisiner på nett de siste syv dagene har vært syv ganger så stor som snittet i mars i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.