Lite energi?

Sju energityver du bør være obs på

Føler du deg ofte tappet og trøtt uten helt å forstå hvorfor? Da kan du se nærmere på disse sju energityvene - for selv om riktig kosthold, søvn og fysisk aktivitet påvirker energinivået, er det også andre energityver du bør være obs på.

TAPPET: Er du aldri helt på topp? Da kan det hende at du har for mange energi- tyver i livet ditt. Foto: NTB
TAPPET: Er du aldri helt på topp? Da kan det hende at du har for mange energi- tyver i livet ditt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Går du rundt og kjenner at du er trøtt og sliten mer eller mindre hele dagen? For mange er det dessverre blitt en del av hverdagen å aldri føle seg helt pigg og uthvilt.

Men for at du skal kunne føle deg piggere og mer våken, kan det være nødvendig å fokusere mer på det som gir deg energi, og rydde bort mer av det du blir trøtt av. Det første du bør fokusere på er å spise riktig og næringsrik mat, samt at du får i deg nok søvn. Deretter er selvsagt alt som handler om fysisk bevegelse og trening av det gode. Men du må også sørge for at du ikke tar på deg for mange oppgaver.

I tillegg til disse mer opplagte faktorene, finnes det flere andre energityver som vi sjelden tenker på eller snakker høyt om, ifølge den amerikanske psykiateren, Tyson Lippe. Her får du sju av dem:

1. Overstimulering

Dersom du lett lever deg inn i karakterer du ser på tv, kan du oppleve at du en liten stund kjenner på de samme følelsene som blir formidlet. Da kan du risikere å bli overstimulert, og må kanskje anstrenge deg mentalt for å greie å roe deg ned igjen. Det er store forskjeller på hva slags typer program man blir påvirket av, men prøv å legge merke til hva som påvirker deg mest, og unngå disse på kveldstid. Det kan også være lurt å begrense all tv-titting over en periode.

2. Feil pust

Når vi lar oss stresse, puster vi mye fortere og med mye kortere åndedrag. Dersom dette skjer over lengre tid, kan det føre til at oksygentilførselen til blodet begrenses, og dermed blir vi trøttere enn vi har godt av. Ta deg flere pauser i løpet av dagen der du virkelig fokuserer på å ta lange og dype åndedrag. Helt inn og helt ut hver gang. La luften fylle lungene helt og ikke vær redd for å la magen dette skikkelig ned og ut ved innpust.

3. Feil matinntak

For at vi skal holde oss våkne og pigge er det viktig å spise næringsrik mat, samt at vi er tilstrekkelig hydrert. Men for noen kan det være viktig ikke å la det gå for lang tid mellom måltidene. Den riktige frekvensen varierer fra person til person, men tenk gjerne på om du kan merke en sammenheng mellom energifall og når du spiste ditt forrige måltid. Da kan du planlegge dagen bedre, slik at du holder på energien din. Det kan hende at du også trenger et lite mellommåltid i ny og ne. Det vil gjøre at du spiser mindre og ikke så fort under neste hovedmåltid, noe som igjen kan føre til at du blir enda trøttere.

La mellommåltidet bestå av noe sunt og næringsrikt, og hold deg unna matvarer som bare får blodsukkeret til å fyke kjapt opp – og etterpå stupe helt ned igjen. For da er du like langt. Sørg for å drikke nok vann.

4. Dårlig kroppsholdning

En dårlig kroppsholdning kan påvirke både åndedrettet og gi en generell trøtthetsfølelse. Du puster ikke like dypt hvis du sitter krumrygget og foroverbøyd. Kjenn selv på forskjellen på å sitte som en potetsekk og å stå oppreist med begge armene i været. En dårlig kroppsholdning fører til at kroppen må jobbe hardere, og dette kan gjøre deg langt trøttere. Rett deg i ryggen, trekk skuldrene bak, skyt brystet fram og trekk haken litt inn.

5. For mange planer

Å ha kontroll på timeplanen kan gi deg god struktur over hverdagen, men hvis du gjør for mange avtaler for langt fram i tid, kan det bli vanskelig å fokusere på det du holder på med her og nå. Vi trenger alle tid for å hente oss inn igjen, men vi trenger også tid og rom for å være spontane og leve i nået. Dersom du er fokusert på én spesiell oppgave, men stadig blir avbrutt av nye og innkommende telefonsamtaler, kan det fort bli for mye på én gang. Det kan ta så mye som 20 minutter å få fullt fokus igjen, etter at du har blitt avbrutt. Da sier det seg selv at selv en relativt enkel oppgave kan komme til å ta tid.

6. Telefonen

I en samtale med noen du kan se, vil den andres kroppsspråk og fakter hjelpe deg til å forstå det som blir sagt. Men når du snakker mye i telefonen, må hjernen anstrenge seg ekstra mye for å få med seg alle nyanser, og dette kan være svært energikrevende. Må du ta den telefonen akkurat nå? Kan den vente? Eller kanskje du tenke på om du skal organisere faste telefontider?

7. Uferdige oppgaver

Når en oppgave ikke er helt ferdigstilt kommer noen av tankene dine til å henge seg fast i akkurat den oppgaven. Å hoppe fram og tilbake mellom ulike arbeidsoppgaver kan derfor være mer energitappende enn du kanskje tror.

Dersom du avbryter en oppgave for å ta fatt på noe annet som haster mer, kommer noe av fokuset ditt til å bli hengende igjen på den forrige oppgaven – samtidig som du må fokusere på den nye. Det er bare de færreste som greier å sjonglere slik.

Hvis du greier å gjøre én oppgave om gangen – uten noen form for avbrudd, kan det altså bety en stor forskjell. Selv om det kanskje ikke alltid like enkelt å få til i praksis som i teorien.

Kilde: Huffpost

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.