Medisin mot cystisk fibrose

Sier ja til fire medisiner mot CF

Beslutningsforum sa denne uken ja til innføring av fire legemidler til behandling av cystisk fibrose, deriblant den mye omtalte medisinen Kaftrio.

MEDISINER MOT CF: Fire nye medisiner vil fra 1. juni i år kunne tas i bruk av pasienter med cystisk fibrose. Illustrasjonsfoto: NTB
MEDISINER MOT CF: Fire nye medisiner vil fra 1. juni i år kunne tas i bruk av pasienter med cystisk fibrose. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Beslutningsforum vedtok mandag denne uken at fire nye medisiner til bruk mot cystisk fibrose skal tas i bruk.

Beslutningsforum består av de administrerende direktørene i de fire regionale helseforetakene, og fatter felles beslutninger om innføring av nye undersøkelses- og behandlingsmetoder i spesialisthelsetjenesten.

Avtalen innebærer at behandlingen er tilgjengelig for pasienter fra 1. juni 2022, og gjelder fire såkalt CFTR-modulerende behandlinger fra legemiddelselskapet Vertex.

Nye medisiner mot cystisk fibrose

En av de fire medisinene som dermed blir tilgjengelig for de med cystisk fibrose i Norge, er Kaftrio.

- Beslutningsforum godkjente Kaftrio i dagens møte. Kaftrio er dermed klar for pasientene fra 1. juni i år. Dette er en gledens dag, og vi er så glade for at norske CF-pasienter endelig får den livsendrende og livreddende medisinen de har ventet så lenge på, uttalte Ellen Damhaug Scheel, daglig leder i CF-foreningen på deres nettsider mandag.

Foreningen skrev på sine nettsider i juni i fjor at nye og mer moderne medisiner gir mennesker med cystisk fibrose håp om et lengre og enklere liv, og at medisinen Kaftrio i andre land er blitt godkjent og har gitt mange personer en ny hverdag.

Kan ha effekt for mange CF-pasienter

I Norge ble medisinen først sett på som for dyr.

– Det har vært en krevende og langvarig prosess, der vi i utgangspunktet stod langt fra hverandre. Forhandlingene har likevel vært konstruktive. Og nå har vi endelig en løsning som sikrer tilgang til behandlingen på en bærekraftig måte, sier Inger Cathrine Bryne, leder av Beslutningsforum og administrerende direktør i Helse Vest i en pressemelding.

MEDISINER: Visste du at du kan levere medisinene dine til et apotek for destruksjon? Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Hun sier videre at tilbakemeldinger fra deres klinikerne sier at denne behandlingen vil være aktuell for nær alle pasienter med cystisk fibrose.

CF-foreningen skriver på sine nettsider at rundt 80-90 prosent av de som har cystisk fibrose vil ha nytte av Kaftrio og få en ny og bedre hverdag.

Cystisk fibrose hos voksne

CF-foreningen skriver at økt sykdomsfølelse og flere symptomer er noe som kan følge med økt levealder, og at det med økende alder er økt sannsynlighet for CF-relaterte tilleggssykdommer som CF-relatert diabetes (CFRD) og ledd- og skjelettsmerter, og kanskje også ulike typer antibiotikaresistens. Noen kan derfor oppleve at sykdomsbildet blir mye mer komplisert, og at behandlingen spenner over enda flere sykdommer og hensyn som er krevende å kombinere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.