Ta sexlivet på alvor:

- Sex er en undervurdert kilde til energi for godt voksne

- Det rare er at mange ikke klarer å forholde seg til sin egen kropp og seksualitet, selv ikke i vårt egen hjem, på en naturlig måte.

BLUFERDIG: Eldre generasjoner er litt unnskyldt om de synes det er vanskelig å snakke om sex, siden det ikke var vanlig før i tiden, skriver vår spaltist. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix
BLUFERDIG: Eldre generasjoner er litt unnskyldt om de synes det er vanskelig å snakke om sex, siden det ikke var vanlig før i tiden, skriver vår spaltist. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Sex er like vanlig som å spise og sove, pleier jeg å si. Fra vi er født, har vi en sterk seksualitet, og den er en flott kilde til liv og energi så lenge vi lever, og ikke er syke eller skadet i seksuallivet.

Spaltist: Solveig Vennesland er utdannet sosionom og familieterapeut.
Spaltist: Solveig Vennesland er utdannet sosionom og familieterapeut. Vis mer

Seksualitet er både ømhet og intimitet, glede og berøring, kyssing, orgasme, lek og alvor i nær kontakt med hverandre. Mange godt voksne samlivspartnere sliter med å snakke om sin seksualitet på hjemmebane. Vi lever i et sexifisert samfunn i dag, og får sex fra mediene, tv og film døgnet rundt, men det rare er at mange ikke klarer å forholde seg til sin egen kropp og seksualitet, selv ikke i vårt egen hjem, på en naturlig måte.

NØDT ELLER SANNHET: Inspirert av «Ex on the Beach» ga vi kjendisene et ultimatum: Nødt eller sannhet? Reporter: Thea Hope. Video: Julie Easter/Rød Løper Vis mer

Forskjell på kvinner og menn

Nå er den godt voksne og eldre generasjon litt unnskyldt. For det var ikke vanlig å snakke om sex for 50 år siden og tidligere. Det satte først riktig fart etter 1970, med kvinnenes frigjøring. Naturlig bluferdighet er fint, men taushet og uvilje mot å snakke om kropp og sex gjør det ofte vanskelig for samlivspartnere på hjemmebane.

Vi er ulike. Noen er åpne, andre mer lukket. Menn synes de viser sin kjærlighet til kvinnen nettopp gjennom seksuell kontakt, ligge først og prate etterpå, mens mange kvinner ofte trenger å få på plass den gode kontakten før behovet for sex kommer. Mange kvinner som ikke får nok omsorg og tid av sin partner, kan føle seg nesten misbrukt av mannen som gjerne vil ha henne i sengen hver uke. Hun vil trekke seg unna, er ikke klar, og han forstår ikke hvorfor. Og hvis de ikke klarer å snakke om dette og hva som foregår inni hver av dem, kan det fort bli en ond sirkel. Menn som ikke får tilfredsstilt sitt sexbehov, kan være ganske stygge mot sine kvinner, og snakker dem ned og kanskje sykeliggjør dem også. «Kom deg til psykologen.» At sex har mye med trygghet og tillit å gjøre for kvinner, er ukjent for en del menn.

TILBAKE: Annette Walther Numme og mannen Thomas Numme gjester Senkveld. Der forteller Walther Numme om hvordan stress fra mannens tidligere arbeidsplass kunne påvirke sexlivet. Video: TV2 (Senkveld) Vis mer

- Direkte og egoistisk

Jeg møter mange kvinner som er altfor ensidig i sin kritikk av mannen. For begge har ansvar for det samspillet de har utviklet. Menn kan si rett ut at de har lyst på intimitet og sengekos, det er hans natur. Kvinner kan oppleve dette som direkte og egoistisk, fordi hun tar utgangspunkt i sine egne følelser, uten å huske på kjønnsforskjellene.

Åpen og direkte kommunikasjon er det viktigste tipset. Kvinner må tørre og ville fortelle sin mann om sine følelser, selv om han ikke spør. Hun må forklare hvordan det virker på henne når han maser om sex og tar på henne, uten at hun har lyst og er klar. Seksualiteten trenger god tid!

Menn trenger utfordringer. Han som har lyst på sex uavhengig av humør og trivsel, må finne seg i å måtte bruke mer tid med henne, på å gå på tur, prate, spise ute og være mer sammen. For godt voksne kvinner kan sex sjelden løsrives fra følelsen av nærhet og respekt for ham de vil være intim med. Når presset om sex avtar, kan lysten til seksuelt samvær med mannen komme tilbake.

Artikkelen er først publisert i Allers.

SEXLEKETØY: I år fyller Kondomeriet 30 år. Butikken selger sexleketøy, som har mange forskjellige navn. Klarer reporter Ingebjørg å gjette hvilke som heter hva? Video: Malene Storrusten. Reporter og klipp: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.