Godt sexliv i eldre alder

Seks gode grunner (minst!) til å ha sex

God sex har flere gunstige effekter på kroppen din. Ekspertene avslører noen av dem.

GOD SEX: Det er ikke noe å tvile på: god sex, uavhengig av alder, bedrer livskvaliteten flere hakk, ifølge ekspertene. Foto: NTB Scanpix
GOD SEX: Det er ikke noe å tvile på: god sex, uavhengig av alder, bedrer livskvaliteten flere hakk, ifølge ekspertene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Nei, det handler ikke om at dere må ha sex så veldig ofte. Det handler om hvor fornøyd dere er med kvaliteten på sex når dere først har det.

Det understreker Bente Træen, professor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

– Våre studier viser at noen veldig få par har sex veldig ofte, men de fleste par har sex to til tre ganger i måneden, og det positive er at de aller fleste er fornøyde med sexlivet sitt, sier Træen til Vi.no.

Og når sex med partneren føles godt, har intimiteten også mange gunstige effekter for kroppen - og livet generelt, ifølge professoren.

– Mer fornøyd med livet

I Træens store studie om seksuell helse hos eldre voksne kom det frem mange overraskende fakta som blant annet slår ihjel myten om at eldre voksne har mindre, eller ikke noe sex i det hele tatt.

– En annen tendens vi fant, var at det å ha en positiv holdning til seksualitet i eldre alder, har en sammenheng mellom det å være fornøyd med livet, sier hun.

Forskere over hele verden har i flere år gjennomført tusenvis av studier av hvordan et godt sexliv kan være gunstig for både fysisk og psykisk helse.

  • For eksempel viser en studie fra 2004 at regelmessig sex styrker immunforsvaret
  • I en annen studie fra 2010 kom forskere frem til at regelmessig sex kan redusere risikoen for å utvikle hjertesykdommer.
  • God sex kan også lindre migrene og hyppig hodepine, konkluderte forskerne i en studie fra 2013.
  • I en studie fra 2016 konkluderte forskerne med at seksuell aktivitet styrker eldre voksnes kognitive funksjon. Personene i aldersgruppen 50 til 90 år, som deltok i studien, utviklet på sikt en bedre hukommelse.
  • I en annen studie fra 2016 kom det frem at menn som har mange utløsninger i måneden, minst 21 ganger, hadde 20 prosent lavere risiko for å få prostatakreft, sammenlignet med dem som fikk færre orgasmer, fire til syv ganger i måneden. Dette gjaldt flere aldersgrupper.

Seks gode grunner

De norske ekspertene som Vi.no har vært i kontakt med, kan også liste opp mange gode grunner til å ha sex.

Her får du noen av dem:

1. Det styrker båndet med partneren: – God sex, uavhengig hvor ofte dere har det, styrker det følelsesmessige båndene mellom partene. Det styrker opplevelse av intimitet av partneren, og det ligger mye rekreasjon i det, sier Træen.

2.«Vellykket aldring»: – Våre studier viser at det er en klar sammenheng mellom seksuell tilfredshet og god livskvalitet. Dette har også en sammenheng med det vi kaller «vellykket aldring». Når livskvaliteten oppleves som god, eldes man også på en god måte. Dette er den overordna helsegevinsten ved å nyte sexlivet sitt, sier Træen.

3. Demper stress: – Orgasme er mye mer enn en serie muskelsammentrekninger som gir en følelse av nytelse. Orgasme er en naturlig stressdemper. Når du er i seksuell aktivitet, utløser hjernen hormonet endorfin. Endorfiner blir kalt kroppens eget rusmiddel, og virkningen av endorfiner ligner det smertestillende middelet morfin. I store doser kan endorfiner gi en følelse av ekstase eller eufori, hevder Marthe Sørflaten, presseansvarlig hos Kondomeriet.

Sveitsiske forskerne ved Universitetet i Zürich er blant dem som konkluderer med nettopp dette via sin studie fra 2007.

4.God trim: – Sex er bra trim. En times forspill og samleie kan forbrenne mange kalorier, og er mye morsommere enn en time på tredemølle, sier Sørflaten.

Dette er også noe flere forskere hevder, blant annet gjennom en canadisk studie fra The University of Quebec.

5. Styrker bekkenbunnsmuskulatur: – Mange kvinner får problemer med bekkenbunnmuskulaturen etter de har født barn, og da er det viktig å trene denne indre muskulaturen med knipeøvelser. Men dette er også viktig for kvinner når man bikker over i 50-årsalderen, slik kan man forebygge urinlekkasje og nedsig av livmoren, sier Sørflaten.

Dette kommer også frem i denne studien fra 2015.

– Under samleie kan kvinner bruke musklene i skjeden og bekkenbunnen som et verktøy for å kontrollere orgasmen. Sexleketøy som vaginakuler er helt genialt for å både trene opp den indre musklaturen, men også for å få bedre kontroll over orgasmene sine, legger Sørflaten til.

6. Du holder deg ung lengre: Gjennom flere studier om seksualitet har David Weeks, professor ved Royal Edinburgh Hospital i Skottland, sammen med kolleger funnet at et godt seksualliv, i tillegg til jevnlig mosjon, er den viktigste faktor for å holde seg ung, både fysisk og psykisk.

Konklusjonen er altså at hvis du vil leve sunt, gå til sengs, oppfordrer Sørflaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.