Sesong for grønnsaker og frukt

Se når de norske grønnsakene er på sitt beste

Her er hele oversikten over sesonger for norsk frukt og grønt .

SESONGBEVISST: Norsk ramsløk er en favorittene for Statholdergaarden-kokk Joachim Lindgren. FOTO: Axel Munthe-Kaas Hærland.
SESONGBEVISST: Norsk ramsløk er en favorittene for Statholdergaarden-kokk Joachim Lindgren. FOTO: Axel Munthe-Kaas Hærland. Vis mer
Publisert

(Vi.no): – Det er vel verdt å følge med på hva som dukker opp i butikkhyllene fremover. Hvis du nøler for lenge, kan du fort gå glipp av noen av årets beste ingredienser.

Kokk Joachim Lindgren står på kjøkkenet hos Statholdergaarden i Oslo, en av sju restauranter i landet med stjerne i Michelin-guiden. I 2017 ble Lindgren kåret til «Årets Grønne Kokk», en tittel han mottok sammen med kollega Nina Kristoffersen fra samme restaurant.

Det er fire timer til kveldens første servering idet teamet preparerer et av forsommerens høydepunkter: grønn asparges fra øya Hvasser i Vestfold. Aspargesene skal kombineres med løyrom, quinoa, stjerneløk og squash – som en av 14 retter på kveldens smaksmeny.

– Det flotte med norske grønnsaker i høysesongen er at de i stor grad kan tale for seg selv på tallerkenen, sier Lindgren.

Les også: Prøv sugerør-knepet neste gang du spiser jordbær

Forbruket doblet på 50 år

Nordmenn spiser betydelig mer frukt og grønnsaker enn tidligere. På bare ti år har forbruket gått opp 24 prosent, og går man tilbake til 1960, er økningen hele 50 prosent. Men ifølge tall fra Landbruksdepartementet stammer bare rundt halvparten av grønnsakene og så lite som 6 prosent av frukten og bærene fra norske jorder, skoger og gartnerier. Til tross for dette hevder Lindgren at et skifte har skjedd i restaurantbransjen de siste årene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.