(Vi.no): – Det er vel verdt å følge med på hva som dukker opp i butikkhyllene fremover. Hvis du nøler for lenge, kan du fort gå glipp av noen av årets beste ingredienser.
Kokk Joachim Lindgren står på kjøkkenet hos Statholdergaarden i Oslo, en av sju restauranter i landet med stjerne i Michelin-guiden. I 2017 ble Lindgren kåret til «Årets Grønne Kokk», en tittel han mottok sammen med kollega Nina Kristoffersen fra samme restaurant.
Det er fire timer til kveldens første servering idet teamet preparerer et av forsommerens høydepunkter: grønn asparges fra øya Hvasser i Vestfold. Aspargesene skal kombineres med løyrom, quinoa, stjerneløk og squash – som en av 14 retter på kveldens smaksmeny.
– Det flotte med norske grønnsaker i høysesongen er at de i stor grad kan tale for seg selv på tallerkenen, sier Lindgren.
Les også: Prøv sugerør-knepet neste gang du spiser jordbær
Forbruket doblet på 50 år
Nordmenn spiser betydelig mer frukt og grønnsaker enn tidligere. På bare ti år har forbruket gått opp 24 prosent, og går man tilbake til 1960, er økningen hele 50 prosent. Men ifølge tall fra Landbruksdepartementet stammer bare rundt halvparten av grønnsakene og så lite som 6 prosent av frukten og bærene fra norske jorder, skoger og gartnerier. Til tross for dette hevder Lindgren at et skifte har skjedd i restaurantbransjen de siste årene.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.