Samlivsproblemer kan gjøre deg hjertesyk

Problemer i parforholdet kan gi deg dårligere immunforsvar, hjerte- og karsykdommer og føre til at sår bruker lenger tid på å gro. - En romantisk date kan faktisk være bedre for helsa enn en joggetur, sier allmennlege, parterapeut og forfatter Siri Dalsmo Berge.

HJERTESYKDOM: Å ta vare på parforholdet ditt er en av de beste investeringene du kan gjøre i egen helse, fastslår lege og forfatter Siri Dalsmo Berge.
HJERTESYKDOM: Å ta vare på parforholdet ditt er en av de beste investeringene du kan gjøre i egen helse, fastslår lege og forfatter Siri Dalsmo Berge. Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Siri Dalsmo Berge er utdannet lege fra NTNU, spesialist i allmennmedisin og har videreutdanning i parterapi. Ved siden av fastlegejobben i Arendal er hun doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen (UiB) og forsker på hvordan fastleger håndterer pasienters samlivsproblemer i konsultasjonene.

- Jeg møter ganske ofte folk på legekontoret som har det som kalles uspesifikke symptomer, det vil si forskjellige typer vondter, søvnproblemer og slitenhet. Dette kan være symptomer på nesten hva som helst, og når vi graver litt dukker det ikke helt sjelden opp noe relasjonelt, sier hun.

Påvirker immunforsvaret

Nå har hun skrevet boka «Bruksanvisning for parforholdet» - en slags guide til hvordan bevare gnisten og få forholdet til å vare gjennom både småbarnsperioden, overgangsalderen, pensjonisttilværelsen og alderdom.

Og det er gode grunner til å gjøre en innsats for å ha det bra på hjemmefronten - det har nemlig svært mye å si for helsa di. Har du det dårlig i parforholdet, kan det rett og slett gjøre deg syk.

- Hvis du lever i et dårlig forhold påvirker det immunforsvaret ditt negativt. Du blir hyppigere syk og infeksjoner varer lenger enn hvis du har det bra hjemme, sier Dalsmo Berge.

Samlivsproblemer kan gjøre deg hjertesyk

Det handler om hvordan psykisk stress påvirker kroppen, forklarer hun. Forskning har vist at hvis du er utsatt for psykisk stress, vil det ikke bare gå utover humøret og den mentale helsa di - det kan også ha store konsekvenser for så konkrete ting som hvor fort sår på kroppen din gror. Akkurat som røyking påvirker hudens evne til å leges, gjør også relasjonene dine det.

- Samlivsproblemer kan faktisk føre til at såret ditt bruker ti dager lenger på å gro enn ellers, forteller hun.

- Høyt blodtrykk er også et godt eksempel her. Det har lett for å øke når man har en vanskelig periode hjemme, og som lege ser jeg ofte at hvis pasienten får det bedre hjemme så roer blodtrykket seg. I enkelte tilfeller kan det å ha et godt forhold til partneren bety at man ikke trenger blodtrykksmedisiner, sier Dalsmo Berge.

Parforholdet viktigere enn røyking og kosthold

Hun forteller videre om en annen studie som viste at kvinner som hadde et godt forhold til partneren sin hadde langt mindre påleiringer og forkalkninger i blodårene enn de som oppga å ha et trøblete samliv. Trange blodårer med mye påleiringer og forkalkninger i veggene er en kjent risikofaktor for hjerteinfarkt eller annen hjerte- og karsykdom. Det at hjertet ditt påvirkes av kjærlighetslivet ditt er altså ikke symbolsk, men fysisk og helt konkret.

- En annen studie fra Harvard, som fulgte over 700 personer fra de var i 20-årene og til de døde, konkluderte med at det som hadde aller størst betydning for hvor lenge disse personene levde, var de nære relasjonene deres. Forholdet til partneren påvirket mer enn både genetikk, kosthold, røyking og vekt. Den beste investeringen du kan gjøre for et langt liv, er å ta vare på parforholdet ditt, sier legen.

- Så en romantisk date kan være enda bedre for helsa enn en joggetur?

- Ja. Måling av stresshormoner har vist at det å føle seg sett av partneren påvirker immunforsvaret positivt. Et kjærlig blikk kan faktisk være nok.

Positivt fokus

Men hva gjør du da, om parforholdet ditt har en dårlig periode og en romantisk date med kjærlige blikk ikke akkurat står øverst på lista til verken deg eller partneren din? En joggetur er jo noe du kan sette i gang med på egen hånd, men å reparere et skrantende forhold krever vel at begge to gjør en innsats?

Både ja og nei, svarer Dalsmo Berge.

- Man kan tenke på det litt som en større ryddejobb. Det går fortere og er lettere om man er to, men det er ingenting i veien for at man kan sette i gang på egen hånd. Det tar bare litt lenger tid, sier hun.

For selv om partneren din ikke er interessert i parterapi, å lese selvhjelpsbøker eller gå på samlivskurs, er det mye du kan gjøre helt på egen hånd som kan endre litt på hvordan dere har det sammen.

- Det handler mye om hvor du har fokus. Hva legger du merke til hos partneren din? Ser du den andre med negative eller positive briller? Bestem deg for å se partneren i et positivt lys, og viktigst av alt: gi respons på det partneren din sier og gjør. Forskning viser nemlig at det å respondere, også på småting, er det aller viktigste du kan gjøre for å styrke parforholdet ditt. Da vil partneren din føle seg sett, og det kan igjen føre til at han eller hun også begynner å se deg, sier Dalsmo Berge.

Resultatet er et sterkere parforhold og et bedre klima hjemme. Det vil igjen påvirke immunforsvaret ditt positivt og gjøre deg bedre beskyttet mot både forkjølelser, infeksjoner og hjertesykdom. Noe å tenke på, kanskje, nå som forkjølelsessesongen er i gang?

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.