Samlivsproblemer kan gjøre deg hjertesyk

Problemer i parforholdet kan gi deg dårligere immunforsvar, hjerte- og karsykdommer og føre til at sår bruker lenger tid på å gro. - En romantisk date kan faktisk være bedre for helsa enn en joggetur, sier allmennlege, parterapeut og forfatter Siri Dalsmo Berge.

HJERTESYKDOM: Å ta vare på parforholdet ditt er en av de beste investeringene du kan gjøre i egen helse, fastslår lege og forfatter Siri Dalsmo Berge.
HJERTESYKDOM: Å ta vare på parforholdet ditt er en av de beste investeringene du kan gjøre i egen helse, fastslår lege og forfatter Siri Dalsmo Berge. Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Siri Dalsmo Berge er utdannet lege fra NTNU, spesialist i allmennmedisin og har videreutdanning i parterapi. Ved siden av fastlegejobben i Arendal er hun doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen (UiB) og forsker på hvordan fastleger håndterer pasienters samlivsproblemer i konsultasjonene.

- Jeg møter ganske ofte folk på legekontoret som har det som kalles uspesifikke symptomer, det vil si forskjellige typer vondter, søvnproblemer og slitenhet. Dette kan være symptomer på nesten hva som helst, og når vi graver litt dukker det ikke helt sjelden opp noe relasjonelt, sier hun.

Påvirker immunforsvaret

Nå har hun skrevet boka «Bruksanvisning for parforholdet» - en slags guide til hvordan bevare gnisten og få forholdet til å vare gjennom både småbarnsperioden, overgangsalderen, pensjonisttilværelsen og alderdom.

Og det er gode grunner til å gjøre en innsats for å ha det bra på hjemmefronten - det har nemlig svært mye å si for helsa di. Har du det dårlig i parforholdet, kan det rett og slett gjøre deg syk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.