Sunt kosthold

Saltinntaket blant nordmenn: En av vår tids store helseutfordringer

Nordmenns kostholdsvaner går i feil retning, selv om noen aldersgrupper spiser riktigere enn andre. Samtidig er inntaket av salt fortsatt antatt å være problematisk høyt i befolkningen.

FOR HØYT: Ingenting tilsier at saltinntaket i den norske befolkningen er på vei ned, slik helsemyndighetene har jobbet for over lengre tid. Foto: NTB
FOR HØYT: Ingenting tilsier at saltinntaket i den norske befolkningen er på vei ned, slik helsemyndighetene har jobbet for over lengre tid. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Årets rapport om utviklingen i norsk kosthold fra Helsedirektoratet som ble publisert torsdag, er ikke positiv lesning. Til tross for noen positive endringer i kostholdet i 2020 har ikke trenden fortsatt i 2021.

Kort oppsummert spiser vi for lite grønnsaker, frukt, bær, grove kornvarer og fisk, og vi får i oss for mye mettet fett, sukker og salt og for lite kostfiber.

– Det er en lite lystig rapport i år. Den eneste positive tingen er at forbruket av frukt og bær har gått noe opp, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet til Aftenposten.

De eldste spiser mest fisk

Ønsket om at befolkningen skal velge fisk fremfor kjøtt til middag, har ikke blitt oppfylt, viser Helsedirektoratets rapport. Antall fiskemiddager har nemlig gått ned innen samtlige aldersgrupper. De som oftest spiste fisk til middag i 2021 var kvinner, de over 60 år, de med lang utdanning og de som bor i Nord-Norge.

Men selv om de over 60 spiser fisk til middag oftest, gjør også denne aldersgruppen det sjeldnere sammenlignet med i 2013.

Også når det gjelder inntak av brus med eller uten sukker og energidrikker, viser tallene at de over 60 år er de som sjeldnest drikker dette, men at de gjør det oftere i 2021 enn i 2013 .

For høyt saltinntak

Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er anslått til omtrent 10 gram per dag hos menn og noe lavere hos kvinner, når man både regner med salt fra mat og drikke og det saltet den enkelte tilsetter ved matlaging og ved bordet. Det er betydelig høyere enn anbefalt, skriver Helsedirektoratet i rapporten. Anslaget er basert på tall fra 2016.

Vi.no har tidligere omtalt nordmenns høye saltinntak, som helsemyndighetene mener er problematisk. I 2019 gikk Helsedirektoratet ut og anbefalte nordmenn om å kutte i saltforbruket, og divisjonsdirektør Linda Granlund kalte det høye saltinntaket i den norske befolkningen en av vår tids store helseutfordringer.

Den årlige undersøkelsen om holdninger og kjennskap til kostrådene viser at om lag tre av fire tror høyt saltinntak kan øke risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer, ifølge Helsedirektoratet.

I 2022 svarer videre 38 prosent at de i ganske eller svært stor grad er opptatt av å redusere saltinntaket - som er en nedgang fra 2017 da andelen som var opptatt av å redusere saltinntaket var 49 prosent.

De skriver videre at aldersgruppen over 50 år er mer opptatt av å redusere saltinntaket enn yngre aldersgrupper. På lang sikt er det ønskelig med en gradvis reduksjon til 5 gram salt per person per dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.