Salmonella

Salmonellautbrudd: Mange sykehusinnleggelser og ukjent smittekilde

Et pågående utbrudd av Salmonella har ført til mange sykehusinnleggelser. Smittekilden er foreløpig ukjent, men FHI antar det kommer fra en matvare som er distribuert over hele landet.

SALMONELLAUTBRUDD: Det er startet etterforsking etter et salmonellautbrudd med ukjent smittekilde. Oftest er smittekildene kjøttprodukter, særlig svin- og fjørfekjøtt, men også egg, eggprodukter, melkeprodukter som er upasteuriserte eller melkepulver, skalldyr, forurensede grønnsaker og krydder. Foto: NTB/Shutterstock
SALMONELLAUTBRUDD: Det er startet etterforsking etter et salmonellautbrudd med ukjent smittekilde. Oftest er smittekildene kjøttprodukter, særlig svin- og fjørfekjøtt, men også egg, eggprodukter, melkeprodukter som er upasteuriserte eller melkepulver, skalldyr, forurensede grønnsaker og krydder. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Utbrudd av Salmonella er uvanlig i Norge - men nå varsler FHI om et pågående utbrudd som har ført til uvanlig mange sykehusinnleggelser.

- Folkehelseinstituttet har oppdaget et utbrudd som er forårsaket av mage-tarmbakterien Salmonella Blockley. Så langt er det påvist smitte hos 16 personer bosatt i flere fylker i Norge, skriver FHI i en pressemelding.

Salmonella Blockley er sjelden i Europa. Den er tidligere påvist i Norge, men da kun som enkelttilfeller.

Ifølge FHI, er antallet personer innlagt på sykehus i dette utbruddet høyt.

De understreker samtidig at de ikke har noen indikasjon på at denne salmonellavarianten gir mer alvorlig sykdom enn andre salmonellavarianter.

- Dette er sannsynligvis heller et uttrykk for at det er tilfellene som blir innlagt på sykehus som blir oppdaget og at de med mildere infeksjon ikke oppsøker lege. Salmonellainfeksjon er vanligvis selvbegrensende og går over av seg selv uten behandling, sier Lange.

Smittekilden er foreløpig ukjent, og FHI har igangsatt utbruddsetterforskning i samarbeid med Mattilsynet og Veterinærinstituttet.

HELSESKADELIG: Denne tørkerull-typen bør du unngå hvis den skal være i kontakt med mat. Reporter: Berit B. Njarga Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Dette vet vi om smitteutbruddet

FHI skriver at det foreløpig er uvisst hva som er smittekilden, men at det er vanlig at mage-tarmbakterier smitter gjennom matvarer.

Nå jobber FHI, kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet med å kartlegge om pasientene kan ha en felles smittekilde.

– Siden de er bosatt eller har oppholdt seg i forskjellige fylker er det sannsynlig at de er smittet gjennom en matvare som er distribuert over hele landet, sier seniorrådgiver Heidi Lange i FHI.

– Det er for tidlig å si noe om dette er et avgrenset utbrudd eller om det vil øke i omfang, og om man vil klare å finne smittekilden, men vi følger situasjonen nøye, sier hun videre.

  • Prøvene er tatt i slutten av november 2021 og fram til første uka i januar 2022.
  • Det gjelder til sammen 16 personer i alderen 1–80 år, og 11 av dem er kvinner.
  • Det er påvist bakterier med lik genetisk profil hos 12 av 16 smittede, for de fire siste er sekvenseringsresultatene ennå ikke klare.
  • Personene er bosatt i Viken (3), Vestland (2), Trøndelag (5), Nordland (2) og Troms og Finnmark (3), Rogaland (1) og 12 av dem har vært innlagt på sykehus.

De vanligste smittekildene

Oftest er smittekildene kjøttprodukter, særlig svin- og fjørfekjøtt, men også egg, eggprodukter, melkeprodukter som er upasteuriserte eller melkepulver, skalldyr, forurensede grønnsaker og krydder. I tillegg kan det skje smitteoverføring gjennom ikke-desinfisert drikkevann.

Forekomsten av Salmonella er mye lavere blant norske husdyr og norskproduserte næringsmidler enn i de fleste andre europeiske land. Importerte matvarer fra land der Salmonella er mer vanlig utgjør likevel en viss smitterisiko.

I tillegg skilles Salmonella ut i avføringen hos smittede personer og kan derfor også smitte fra person til person gjennom dårlig håndhygiene.

Vi hadde blant annet følgende tilbaketrekkinger av matvarer på grunn av funn eller mistanke om Salmonella i Norge i 2021:

  • Sommeren 2021 tilbakekalte Mattilsynet to typer importerte sesamfrøprodukter på bakgrunn av påvisning av Salmonella i produktprøver tatt i Sverige og i Norge. Det er også mistanke om at de aktuelle produktene kan knyttes til flere tilfeller av tarmsykdommen salmonellose i Europa i perioden fra 2019 til 2021.
  • Frossen fisk importert fra Vietnam ble tilbaketrukket etter funn av Salmonella (juni 2021).
  • Påvisning av Salmonella hos norsk kjøttprodusent i mai 2021.
  • Tilbaketrekking av karbonadedeig etter mistanke om Salmonella i råvare brukt i kjøttdeig (april 2021).

Du kan selv følge med på advarsler og tilbaketrekkinger av mat på denne siden hos Mattilsynet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.