Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Overdreven kjøttspising kan øke faren for kreft. Det er konklusjonen forskere ved Universitetet i Oxford har kommet frem til, etter å ha undersøkt forholdet mellom kosthold og kreftrisiko.
Kort forklart har forskerne sammenlignet den totale kreftforekomsten hos personer som spiser kjøtt sjeldnere enn fem ganger i uka eller aldri, med kreftforekomsten hos personer som spiser kjøtt mer enn fem ganger i uka.

En versting for helsa

Kan faste forlenge livet?
Vi PlussLavest risiko hos vegetarianere
Studien, som er publisert i BMC Medicine og nylig omtalt hos forskning.no, fant følgende:
- Risikoen for å utvikle kreft var 14 prosent lavere hos deltakerne som aldri spiste kjøtt, sammenlignet med de som spiste kjøtt mer enn fem ganger i uka.
- Kreftrisikoen var 10 prosent lavere hos de som spiste fisk, men ikke kjøtt.
- Deltakerne som spiste kjøtt fem ganger i uka eller sjeldnere, hadde to prosent lavere kreftrisiko.
- Deltakerne som spiste kjøtt maks fem ganger i uka, hadde ni prosent lavere risiko for tarmkreft og endetarmskreft, enn de som spiste kjøtt oftere.
- Risikoen for prostatakreft var 31 prosent lavere blant menn som ikke spiste kjøtt, sammenlignet med menn som spiste kjøtt mer enn fem ganger i uka.
- Blant menn som spiste fisk men ikke kjøtt, var risikoen for prostatakreft 20 prosent lavere.
- Hos kvinner som ikke spiste kjøtt, var kreftrisikoen 18 prosent lavere enn hos de som spiste kjøtt mer enn fem ganger i uka.

Her er maten som forebygger kreft

Derfor er middelhavsdietten så sunn
Vi PlussHva er nytt?
Oppsummert fant forskerne altså at et kosthold uten kjøtt eller lite kjøtt er forbundet med lavere risiko for alle kreftformer. Videre fant studien koblinger mellom kjøttspising og tarmkreft, endetarmskreft og prostatakreft, samt økt risiko for brystkreft blant kjøttspisende kvinner etter overgangsalderen.
Det nye i disse funnene, forklarer Paula Berstad i Kreftregisteret til forskning.no, er at kjøttkonsum assosieres med total kreftforekomst. Mens koblingen mellom høyt kjøttinntak og tarmkreft er kjent fra før, er sammenhengene forskerne fant for prostatakreft og postmenopausal brystkreft ny.

Forskernes dom: Utallige helseeffekter

Feil valg gir ingen helsegevinst
Vi PlussIkke sikker sammenheng
Forskerne registrerte imidlertid at kvinner som holdt seg til vegetarkost, oftere hadde en lavere kroppsmasseindeks (BMI) enn kvinner som spiste kjøtt. Ettersom overvekt er en kjent risikofaktor for å utvikle brystkreft etter overgangsalder, tar forskerne høyde for at dette kan være den bakenforliggende årsaken, ikke kjøttspising i seg selv.
Studien trekker heller ingen bastant konklusjon når det gjelder forbindelsen mellom kjøttspising og andre kreftformer, som prostatakreft, ettersom den aktuelle studien er en befolkningsstudie. I motsetning til tarmkreft, finnes det ikke kjente biologiske forklaringsmekanismer for koblingen mellom kjøttinntak og bryst- og prostatakreft, påpeker Berstad.

Ny nasjonal helsesjekk fra i år
Konklusjonen er altså at kjøttspising kan øke faren for kreft, men den registrerte økningen kan også skyldes andre forskjeller i kosthold eller levevaner, som for eksempel røyking, understreker forskerne. De bemerker ellers at ikke alle vegetarianere har et sunt kosthold selv om de ikke spiser kjøtt, og at dette kan påvirke kreftrisikoen deres og resultatene i studien.
Videre pekes det på begrensninger i studien, blant annet at deltakere kan ha endret kostholdet sitt i oppfølgingsperioden, uten at dette har blitt registrert.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.