Alkoholforbruk blant eldre

Så mye dårligere tåler kroppen alkohol når du blir eldre

Kroppen tåler mindre alkohol med alderen og et forhøyet alkoholforbruk kan gjøre skade. Og det er ikke mange glass i uka som utgjør «mye» alkohol for aldersgruppen, ifølge ekspertene.

ALKOHOLFORBRUK: Er du godt voksen kan flere glass vin eller annen alkohol på samme dag være problematisk. Les mer om hvorfor i artikkelen. Foto: NTB
ALKOHOLFORBRUK: Er du godt voksen kan flere glass vin eller annen alkohol på samme dag være problematisk. Les mer om hvorfor i artikkelen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Visste du at for mye alkohol i godt voksen alder i verste fall kan gi alvorlige helsekonsekvenser?

Anne-S. Helvik, som er seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse og professor ved Fakultet for medisin og helsevitenskap på NTNU, har sett nærmere på alkoholbruk blant eldre - og hvilke konsekvenser et forhøyet alkoholbruk kan gi.

Både Helvik og FHI bekrefter at selv en relativt liten alkoholmengde ukentlig kan være problematisk etter fylte 65 år.

Eldre har lavere alkoholtoleranse

Helvik har sammenstilt publiserte studier og artikler der alkoholbruk blant eldre i Norge har vært i fokus. Her kommer det blant annet frem at alkoholmengden eldre over 65 år får i seg bør være relativt liten daglig eller ukentlig, om den ikke skal gi helseskader i en eller annen form.

Dette skyldes blant annet at eldre har lavere alkoholtoleranse.

I denne artikkelen fra 2020 forklarer Helvik dette nærmere:

- Toleransen for alkohol reduseres når man blir eldre, på grunn av aldringsprosessen. Aldringsprosessen bidrar blant annet til endringer i stoffskiftet og volumfordelingen i kroppen. Disse endringene vil gi høyere alkoholkonsentrasjon i blodet, og effektene av alkohol vil vare lenger enn ved tilsvarende mengde alkohol i en yngre kropp. Dette er informasjon som eldre i Norge ofte ikke kjenner til, skriver Helvik.

Seniorforsker Elin K. Bye ved Avdeling for rusmidler og tobakk i Folkehelseinstituttet, bekrefter at kroppen tåler mindre alkohol når man er eldre, og at man dessuten får en promille som varer lengre.

Så lite alkohol bør man drikke

Ønsker man å unngå negative helseeffekter fra alkohol i godt voksen alder bør man ifølge forskeren unngå å drikke for mye, både på en og samme dag og i løpet av en uke. Samtidig vil den eldres helse avgjøre hva som er for mye alkohol.

Elin K. Bye i FHI påpeker at det kan være store individuelle forskjeller på hvor mye alkohol man tåler eller bør innta. Generelt tåler kvinner mindre enn menn.

- Hvor mye alkohol man tåler avhenger av helsetilstand, dagsform, hva man har spist og så videre. En 70 åring kan også «tåle» mer enn en 60 åring. Det er derfor viktig med individuell veiledning, uttalte Bye til Vi.no i sommer.

Helvik viser til at norske klinikere som arbeider med rus i eldre år anbefaler at friske menn fra 65 år og oppover ikke bør drikke mer enn sju alkoholenheter i løpet av en uke, mens kvinner i samme aldersgruppe ikke bør drikke mer enn fem alkoholenheter i uka.

- For begge kjønn av friske eldre gjelder det anbefaling om ikke å innta mer enn to til tre enheter samme dag. Å innta fem enheter eller mer kan være direkte skadelig, og frarådes sterkt, forteller Helvik, og legger til at friske eldre dessuten bør ha tre til fire hvite dager per uke.

Så lite er en alkoholenhet

Det som nok kan komme som en overraskelse på mange, er hvor lite en alkoholenhet faktisk utgjør.

- Et vanlig moderne norsk rødvinsglass med en alkoholenhet er langt under halvfullt, påpeker Helvik, og legger til at mange får seg en overraskelse når hun holder foredrag og viser hvor liten mengde alkohol det faktisk er snakk om.

Så mye alkohol utgjør en alkoholenhet, ifølge Helvik:

  • 1 flaske/boks pils på 35 cl
  • 4cl brennevin
  • 12,5 cl rødvin

Dette betyr i praksis at anbefalinen om maks fem alkoholenheter i løpet av en uke for kvinner over 65, utgjør mindre enn en flaske vin i uka.

Dette risikerer man ved forhøyet alkoholkonsum

Det er mange helsemessige risikoer ved et forhøyet alkoholinntak når man er «godt voksen». Ifølge Bye i FHI vil et forhøyet alkoholkonsum påvirke balanse og svimmelhet - og dermed øke risikoen for ulykker, særlig fallskader, i tillegg til at det kan både forårsake og forverre sykdom.

Også Helvik sier til Vi.no at alkoholbruk blant eldre kan forårsake ulykker - oftere med fatale konsekvenser, i tillegg til at det blant annet kan forårsake en raskere aldringsprosess, tidligere skrøpelighet, dårligere ernæringsstatus og et redusert aktivitetsnivå i dagliglivet.

- Et forhøyet alkoholforbruk kan dessuten gi økt risiko for tidlig død, økt risiko for ulike typer kreft, hjertesvikt og leversvikt med mer, sier Helvik.

I kronikken der hun ser på flere studier på området, viser hun dessuten til at et kronisk forhøyet alkoholkonsum blant eldre er assosiert med økt risiko for hjerte-kar-problemer, diabetes, leverskader, lungesykdom, nedsatt immunrespons, fall og beinbrudd, kreft i flere organer, redusert hjernefunksjon, demens og økt dødelighet.

Dessuten har kvinner sammenlignet med menn, større risiko for negative helseeffekter av alkoholinntak, som kan skyldes forskjeller i hvordan alkohol metaboliseres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.