Long covid

Så mange sliter med hjernetåke etter korona

Glemmer du ofte ting og sliter med å følge tråden i en historie når du leser i en avis eller i et blad? Ifølge den store koronastudien kan svært mange nordmenn slite med konsentrasjon og hukommelse etter korona.

PROBLEMER MED Å HUSKE? Kognitive vansker etter korona omtales ofte som «hjernetåke». Foto: NTB Shutterstock
PROBLEMER MED Å HUSKE? Kognitive vansker etter korona omtales ofte som «hjernetåke». Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge Aftenposten er 200 000 nordmenn med i den nye studien som ledes av Arne Søraas, en av Norges fremste forskere på senfølger etter korona.

Foreløpige tall fra den store koronastudien viser at alvorlige hukommelsesproblemer er mye vanligere hos personer som har hatt korona sammenlignet med andre infeksjoner.

Ifølge Søraas kan det bety at rundt 40.000 nordmenn sliter med konsentrasjon og hukommelse.

I studien ble deltakerne spurt om hvor ofte de glemmer tidspunktet for når noe har skjedd, om de glemmer å gjøre planlagte ting, glemme viktige detaljer om hva du gjorde eller hva som skjedde dagen før. Deltakerne ble også spurt om de glemmer hvor ting blir oppbevart eller leter etter dem på feil sted, om de har et ord på «tunga», men ikke kommer på hva det er og om de sliter med å følge tråden i en historie når de leser i en avis eller et blad.

Kan bli gradvis bedre

Nils Inge Landrø, professor i klinisk nevropsykologi ved Universitetet i Oslo, samarbeider med Søraas om studien. Ifølge Landrø kan de fleste pasientene gradvis bli bedre. Dette kan imidlertid ta tid.

- Upubliserte resultater viser at mange rapporterer opplevelse av kognitive vansker opp til 22 måneder etter at de hadde covid-infeksjon, sier Landrø til Aftenposten. Dette blir ofte omtalt som «hjernetåke».

Ifølge Landrø tyder det nå på at årsaken til hukommelsessvikt er relatert til ettervirkninger etter infeksjon med covid. Landrø forteller at det å trene opp hjernen kan være nyttig for mange, men at det trengs mer forskning på området. Han råder pasienter som sliter med hukommelsessvikt å ha fast struktur i hverdagen, unngå multitasking og bruke notater eller andre enkle hjelpemidler. I tillegg bør man være sosialt aktiv og få nok søvn.

Kritisk til studien

Folkehelseinstituttet er skeptiske til studien. Jan P.W.Himmels, seniorrådgiver og lege ved Folkehelseinstituttet mener det ikke finnes tilstrekkelig med pålitelige data. Han mener det mangler data på antall personer som lever med senfølger etter korona og antall personer som opplever spesifikke symptomer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.