Borreliose og TBE

Så mange blir alvorlig syke

Smitten av borreliose og TBE er mest utbredt i disse fylkene, i tillegg til at en del nordmenn smittes i utlandet. Og antallet smittede av TBE øker, viser ferske tall.

SMITTE FRA FLÅTT: Får du flått bør du fjerne den umiddelbart. Se hvor mange nordmenn som blir alvorlig syke av flåttbitt årlig. Foto: NTB
SMITTE FRA FLÅTT: Får du flått bør du fjerne den umiddelbart. Se hvor mange nordmenn som blir alvorlig syke av flåttbitt årlig. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

2 av 5 nordmenn er redde for flåtten for seg selv eller de rundt seg, viser Frendes ferske undersøkelse.

Blir man bitt av flått, er det viktig å fjerne flåtten raskt, påpeker rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven.

- Det er mange som får et ublidt møte med blodsugeren i løpet av sommeren. Mange synes de er ekle og hører historier om folk som blir skikkelig syke. Historiene stemmer, men det er viktig å huske på at flått normalt ikke er farlig, sier Skjerven.

Legen sier videre at folk tar med seg sykdom hjem fra utenlandsturer, hyttebesøk og egen hage hver sommer.

- Derfor bør du alltid sjekke deg selv, barn eller kjæledyr hvis dere har vært i utsatte områder, for eksempel i shorts. Hvis du finner flått er det viktig å få den fjernet så fort som mulig, sier Frende-legen.

Færre fikk systemisk borreliose i fjor

Ifølge Flåttsenteret ble det meldt inn 495 tilfeller av systemisk borreliose i 2022, det vil si nevroborreliose, leddborreliose, ACA og så videre. I disse tallene er de som kun får milde symptomer ikke regnet med. Tallene er hentet fra FHIs ferke årsrapport om overvåking av smittsomme sykdommer som smitter fra mat, vann og dyr.

De fleste smittetilfellene var fra Vestland, Agder og Vestfold/Telemark, og det var flest tilfeller i aldersgruppene 0-9 år, 60- 69 år og 70-79 år.

Flere med TBE-smitte i 2022

I februar i år gikk FHI ut og anbefalte flere å ta flåttvaksine mot TBE-viruset, nærmere bestemt Skogflåttencefalitt, som kan smitte via flåttbitt. Et eget flåttkart kan gi indikasjoner på hvor det er mest flått, dersom du er usikker på den potensielle smittefaren.

Ifølge tallene fra FHI ble det meldt inn 84 tilfeller av TBE i 2022. De fleste ble smittet i områdene rundt Larvik, Porsgrunn, Kristiansand, Arendal og Skien, men økningen av TBE i 2022 sammenliknet med fjoråret skyldes flere tilfeller av utenlandssmitte.

Det var flest tilfeller i aldersgruppene 70-79 år, 60-69 år og 50-59 år og det ble også (for første gang i Norge) rapportert ett dødsfall i 2022 forårsaket av TBE.

Professor Snorre Stuen uttalte i 2022 at de frykter en ny flått-type av østlig art som kan gi smitte av et mer alvorlig TBE-virus.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.