Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Jeg står stort sett og vaksinerer folk for tiden, jeg!
Ove Kjell Andersen (75) har viet et helt liv til arbeidet med å bedre andre menneskers helse. Som ung medisinstudent utdannet han seg til kirurg, og har siden jobbet blant annet på Ahus, Radiumhospitalet og Aker sykehus.
For noen år siden gikk han av med pensjon, men det siste året har han hatt lite tid til å sitte stille. Han er nemlig i full sving igjen som helsearbeider - på vaksinesenteret til bydel Nordstrand i Oslo.
- Min kone, som også er pensjonist, har jobbet som helsesøster i bydelen i mange år. Da vaksinene kom, ringte hun bydelen og spurte om de trengte hjelp av pensjonister. De svarte ja, og spurte samtidig om hun kjente flere som kunne bidra, og da nevnte hun meg. Siden har vi jobbet med å sette vaksiner begge to, forteller Andersen.

- Betydelig farligere for eldre
En måned pause
De begynte å jobbe i januar for snart et år siden. 1. oktober i høst ble vaksineringen nedgradert, de aller fleste hadde fått sine to doser og pandemien var på hell. Trodde man, i hvert fall.
- Det gikk en måned, og så spurte de om vi kunne komme tilbake. Nå jobber jeg med å sette vaksiner tre til fire dager i uken, pluss litt ekstra ved behov, sier Andersen.
- Du har ikke vært redd for å bli smittet og syk selv?
- Egentlig ikke. De første ukene jobbet jeg uten å være beskyttet av vaksine, men vi hadde veldig strenge smittevernrutiner og brukte munnbind, visir, hansker og uniform. Som kirurg har jeg vært vant til å jobbe med en viss risiko for egen helse, så jeg visste hva jeg gikk til. Og noen måtte jo gjøre jobben.


Hvordan si nei til jul med barn og barnebarn?
Vi Pluss- Vaksiner er vårt beste våpen
Likevel var det en lettelse da han etter noen uker ble vaksinert selv, også fordi han da følte seg enda tryggere på at han ikke smittet andre.
- Jeg har aldri vært i tvil om at vaksiner er det beste våpenet vi har, og jeg er glad for at så mange viser oss tillit ved å la seg vaksinere. Det skal være en positiv opplevelse å komme hit og få vaksinen, og jeg er glad for at jeg og mange andre pensjonister kan bidra med vår kompetanse, sier han.

Vanlige medisiner kan påvirke influensa
Givende
Selv om de to siste årene har vært krevende også for den pensjonerte legen, med nedstengning, lite bevegelsesfrihet og restriksjoner på sosial kontakt, har arbeidet på vaksinesenteret gjort tilværelsen mye lysere.
- For meg er det veldig givende og meningsfylt å få jobbe med dette. Ved å melde meg til tjeneste fikk jeg en gyllen mulighet til å komme ut og treffe folk under trygge forhold, og samtidig utføre samfunnsnyttig arbeid. Jeg har hatt det helt topp, jeg, sier han.
Svært mange av de andre som jobber med å sette vaksiner, er medisin- eller sykepleiestudenter. Som erfaren lege med mange år bak seg i yrket, opplever han å bli satt stor pris på som en slags kunnskapsbase for de som er på vei inn i yrket.
- Det har vært en stor glede å få jobbe med ungdom igjen, og både jeg og andre pensjonister har blitt veldig godt mottatt. Medisinstudentene har veldig mye teoretisk kunnskap, men de ser at jeg har erfaringsbasert kunnskap som de kan ha nytte av. Jeg føler meg veldig privilegert som kan få overføre noe av min erfaringskunnskap til dem.

Eva (79) jobber fulltid: - Tror du på julenissen, går det bra
- En ressurs
Ove Kjell Andersen er langt fra den eneste pensjonisten som har blitt rekruttert tilbake til arbeid igjen under pandemien. Over hele landet har pensjonerte helsearbeidere meldt seg til tjeneste på teststasjoner og vaksinesentere. I Tønsberg meldte 40 pensjonister seg på en uke, og til NRK sa kommunens stabsleder Martine Gran at de ikke ville klart seg uten pensjonistene. Forrige uke gikk Stavanger Universitetssykehus ut og ba innstendig om hjelp fra pensjonister og studenter som kan hjelpe til med å ta ekstravakter.
Andersen oppfordrer andre pensjonister til å melde seg til tjeneste dersom de kan.
- Om man skal se etter noe fint oppi dette, må det være at vi nå får synliggjort at Norge har mange spreke pensjonister som kan være en ressurs for samfunnet. Jeg er 75 og egner meg ikke lenger til å stå ved operasjonsbordet i fem-seks timer, men jeg kan fint stå på et vaksinasjonskontor og bidra på den måten. Man er ikke utgått på dato selv om man er pensjonist. Så lenge jeg har god helse og kan bidra til å fremme helse for andre, så vil jeg fortsette med det, sier han.

Dette mener norske ledere om eldre ansatte
Maraton
Som helsearbeider på vaksinesenteret møter han bare velvilje og takknemlighet fra de som blir vaksinert. At enkelte er skeptiske og velger ikke å ta vaksinen, mener han vi som samfunn må godta.
- Vi skal være glade for at det er et veldig lite mindretall. Men folk har friheten til å gjøre egne valg, og det må vi respektere. Vi kan informere om hvor viktig vaksinen er i bekjempelsen av pandemien, men ikke fordømme de som tar et annet valg. Jeg er helsearbeider, ikke dommer over andre.
- Hva tenker du om jula i år?
- I mars 2020 trodde nok mange at dette var et kortdistanseløp. Når det nå går mot et maraton der mållinja stadig flyttes lenger fram, er det ikke så rart at vi alle er slitne og lei. Jeg har stor forståelse for ungdom som føler at hele ungdomstiden forsvinner for dem, sier den pensjonerte legen, og legger til:
- Men vi klarer det litt til. Vi klarte det i fjor, så da klarer vi det i år også. Jula blir annerledes enn vi hadde håpet. Men det blir jul likevel.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.