Søvn på dagtid

Så kort bør middagsluren være

En middagslur er godt for kroppen, men bør ikke vare for lenge, sier søvnekspert.

MIDDAGSLUR: For mange er middagsluren en vane, og hvilen har flere positive effekter på kroppen. Men ikke sov for lenge, råder forsker. Foto: Scanpix.
MIDDAGSLUR: For mange er middagsluren en vane, og hvilen har flere positive effekter på kroppen. Men ikke sov for lenge, råder forsker. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Du kjenner deg kanskje igjen; middagen er fordøyd etter en lang dag, så kommer trettheten snikende. Før du vet ordet av det, har du sovnet dypt i godstolen.

For mange har middagsluren blitt en vane, rett og slett fordi kroppen har behov for å roe ned midt på dagen. Og det er viktig å koble av, men dupper du for lenge, kan det gå hardt utover søvnkvaliteten på natten.

Lurt med middagslur

Hva er det egentlig som gjør at noen godt voksne kan kjenne seg ekstra trøtte etter middag?

- MIDDAGSLUR NULLSTILLER HJERNEN: Ståle Pallesen, professor ved Universitetet i Bergen, mener middagsluren kan være nyttig. Foto: UIB.
- MIDDAGSLUR NULLSTILLER HJERNEN: Ståle Pallesen, professor ved Universitetet i Bergen, mener middagsluren kan være nyttig. Foto: UIB. Vis mer

Ståle Pallesen, professor og søvnekspert ved Universitetet i Bergen, forteller at dette skyldes døgnrytmen vår som på dagtid fremmer våkenhet, men på ettermiddagen er døgnrytmen slik at den fremmer søvnighet.

- Senere på kvelden blir vi typisk mer opplagte igjen, sier Pallesen til Vi.no.

Økt søvnighet på ettermiddagen finner man på tvers av kulturer og arter, og noen mener at dette evolusjonært kan forstås som nyttig for hjernen, med tanke på hukommelse og læring, ifølge søvnforskeren.

- Når du har vært lenge våken fra morgenen til ettermiddag, vil det kunne «nullstille» hjernen å ta en kort lur, som vil bedre læringsevnen og hukommelsen, mener noen, legger Pallesen til.

- Motvirker stress

Poul Jennum, professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet, mener at det kan være fornuftig å ta en lur midt på dagen:

- Små lurer kan motvirke stress, og det har mange positive helsevirkninger, har Jennum uttalt til Videnskab.dk.

Så lenge bør du hvile

OPPLAGT PÅ KVELDEN: Poul Jennum, professor ved Københavns Universitet, forteller at middagsluren gjør at man blir mer opplagt på kveldstid. Foto: KU.
OPPLAGT PÅ KVELDEN: Poul Jennum, professor ved Københavns Universitet, forteller at middagsluren gjør at man blir mer opplagt på kveldstid. Foto: KU. Vis mer

Den danske forskeren forteller videre at det flere steder i verden er helt normalt med en pause midt på dagen.

- Spanjolene utnytter for eksempel ettermiddags-trettheten og tar en siesta. Men da blir man også mer opplagt på kvelden siden middagsluren minsker behovet for søvn, sier Jennum til Videnskab.

Og det er nettopp dette som er viktig å være obs på, mener Pallesen.

- Om middagsluren ikke varer for lenge, er dette neppe et stort problem. Men dersom blunden varer lengre enn 20 minutter, går man ofte inn i dyp søvn. Da er man ofte «groggy» når man våkner, og nattesøvnen vil ofte lide av det, forklarer Pallesen.

Han kommer med følgende hovedtips:

  • For at nattesøvnen ikke skal bli skadelidende, bør du hvile tidlig på ettermiddagen.
  • Ikke la luren vare i mer enn 20 minutter.

- Eldre sover generelt noe lettere enn yngre, og våkner oftere på natten. Men så lenge man ikke sover for lenge, og for sent på dagen, tror jeg ikke det vil være mer problematisk for eldre enn for yngre å hvile, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.