Prinsesse Märtha Louise:

Roses for åpenhet: – Beundringsverdig

Prinsesse Märtha Louise snakker åpent om overgangsalderen. – Fantastisk at hun deler dette med det norske folk, sier gynekolog.

FOKUS PÅ KVINNEHELSE: Prinsesse Märtha Louise mener vi må snakke mer om overgangsalderen. - Alt vi kvinner går gjennom, er skambelagt. Foto: Robin Utrecht Abacapress.com NTB
FOKUS PÅ KVINNEHELSE: Prinsesse Märtha Louise mener vi må snakke mer om overgangsalderen. - Alt vi kvinner går gjennom, er skambelagt. Foto: Robin Utrecht Abacapress.com NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I et intervju med VG torsdag snakket prinsesse Märtha Louise (49) om et tema hun mener det snakkes altfor lite om. Hun mener vi har en stor jobb å gjøre når det kommer til å snakke om overgangsalderen, en periode alle kvinner må gjennom i løpet av livet.

– Alt vi kvinner går gjennom, er skambelagt. Jeg blir så opprørt på egne og andres vegne, sier hun til avisa. Märtha etterlyser mer åpenhet og kunnskap om muligheter for å gjøre en potensielt vanskelig overgangsalder bedre for kvinner.

Helena Enger, gynekolog ved Volvat og forfatter av boka «Hetetokter og kalde fakta», som handler om hvordan plager i overgangsalderen kan løses, roser prinsessen for åpenheten.

– Det er beundringsverdig at alle mennesker som har en stemme i det offentlige forteller om solsider ved livet og også det som er vanskelig. Det er fantastisk at hun deler dette med det norske folk, sier Enger.

Kan gå ut over psykisk og fysisk helse

Enger mener åpenhet er viktig for at kvinner skal få vite hva som kan gjøre en vanskelig periode lettere. Hun forteller at litt over 33 prosent får det veldig ille gjennom overgangsalderen, 33 prosent får en lett periode mens 33 prosent har moderate plager. Overgangsalderen varer i rundt sju år.

Til VG er også Märtha Louise åpen om plagene som kan komme.

– Kvinner i overgangsalderen kan bli kjempeaggressive, vi sover mer og kan bli mer deprimert, sier hun.

Dette er symptomer som Enger også beskriver:

– Får du det veldig ille kan det gå ut over psykisk og fysisk helse. Noen blir lei seg og deprimerte. De opplever at de sliter med dårlig humør, dårlig søvn, får tørre slimhinner og vonde ledd. Noen får også problemer med urolighetsfølelse og panikkangst.

Ifølge Enger er det flere grep som kan gjøre det lettere å komme seg gjennom overgangsalderen:

– Hormonterapi er tidligere blitt sett på som farlig, men det vi ser i dag er at hormonterapi fungerer veldig effektivt for å hindre plager. Det hjelper også å trene og svette seg ordentlig ut tre ganger i uka. Du kan for eksempel også teste akupunktur, yoga eller andre ting som kan hjelpe deg med å takle situasjonen du er i, sier hun.

– Rart at det skal være tabu å snakke om

– Vi kvinner må være flinke til å snakke med hverandre og fortelle hverandre om positive opplevelser og mindre positive opplevelser slik at alle kan gjøre det beste ut av situasjonen. Jo flere som snakker om det, jo lettere blir det å finne ut hva vi kan gjøre, sier Enger.

Hun synes det er rart at det skal være vanskelig å snakke om nettopp denne perioden i livet.

– At akkurat overgangsalderen skal være tabu for kvinner å snakke om synes jeg er veldig rart. På andre områder i samfunnet er jo tabuene lagt bort. Paradise Hotell er et eksempel. Overgangsalder er det samme som pubertet, men det foregår i den andre enden av livet, sier hun.

Forståelse fra partner viktig

Til VG forteller prinsesse Märtha Louise at det også er viktig å ha en forståelsesfull partner som forstår det som skjer med kvinnens kropp og hvilke behov hun har.

Enger mener også forståelse fra partner gjennom overgangsalderen viktig.

– Kjæresten til en kvinne i overgangsalderen kan i større eller mindre grad merke forandringene og at kvinnen ikke har det særlig bra. Det kan være at hun sover dårlig om natta og har vondt i kroppen. Det er noe par må komme seg gjennom sammen. Menn får også plager i denne alderen. Det finnes også en overgangsalder for menn og de kan få liknende symptomer som kvinner, sier hun.

Ifølge Enger er kommunikasjon viktig, men hun understreker at det er viktig å ikke bare kommunisere om det som er vondt, men også om hva som hjelper.

– Det hjelper at noen lytter, viser forståelse og støtter i stunder du ikke har det så godt. Det er viktig å få en klem. Vi har en jobb å gjøre med å forklare menn hvordan kvinner har det i overgangsalderen. Det er vanskelig å gjette seg til hvordan mennesker har det, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.