Corona-virus i Norge:

Riktig husvask kan hindre smittespredning

Det er gode grunner til å fjerne støvet i hjemmet. Sjekk om du følger de riktige rådene for husvask.

FÆRRE VASKEMIDLER: Vi trenger ikke bruke vaskemidler til alt vi skal vaske. En tørr eller fuktig mikrofiberklut fjerner 99,9 prosent av mikroorganismene, ifølge eksperten. Foto: Shutterstock
FÆRRE VASKEMIDLER: Vi trenger ikke bruke vaskemidler til alt vi skal vaske. En tørr eller fuktig mikrofiberklut fjerner 99,9 prosent av mikroorganismene, ifølge eksperten. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Denne artikkelen er publisert 13.mars 2020. Situasjonen rundt spredning og smitteråd er i konstant endring, og alltid oppdatert på myndighetenes temasider om coronavirus i Norge.

(Vi.no): Folkehelseinstituttet har en rekke råd til pasienter som isoleres i hjemmet ved coronavirus. Den som er syk bør blant annet sove i et annet rom enn de den bor sammen med. Hvis mulig bør separat bad og toalett benyttes. Hvis man ikke har mulighet til dette, bør man benytte separate håndklær.

FHI råder også til hyppig og grundig håndvask med såpe og vann. De anbefaler at overflater som baderomsservant, toalett, dørhåndtak og kjøkkenbenk rengjøres hyppig med vanlige renholdsmidler.

Lena Furuberg, husøkonom og spesialrådgiver hos Bygg & Facility Consult AS, holder kurs og foredrag for profesjonelle renholdere. Hun sier at gode rutiner for hygiene og vask også må følges av personer som må holde seg hjemme, men som ikke har symptomer på at de er smittet av coronaviruset.

– Kan vi forhindre spredning av coronaviruset med god husvask?

– Ja, det kan man. Den beste måten å fjerne mikroorganismer på er å bruke en ren mikrofiberklut som er litt fuktig med rent vann.

Dørhåndtak

– Fuktigheten som er i kluten når du tar den ut av vaskemaskinen er best. Brett kluten tre ganger og rengjør fjernkontroller, dørhåndtak, håndtak på vindu, kjøleskapsdør, toalettknotten og andre steder man tar på. Sørg for at hvert punkt får en ren side av kluten og bytt klut ofte, sier hun.

Ifølge Furuberg fjerner mikrofiberklut med rent vann 99,9 prosent av alle mikroorganismer, men det er viktig at man selv har vasket hendene før man begynner med vaskingen.

Dørhåndtak og andre ting vi tar på ofte bør vaskes hver dag, men hjemme trenger vi ikke bruke vaskehansker og desinfeksjonsmiddel. Hansker kan nemlig være med på å spre smitte hvis de ikke blir tatt av på riktig måte.

Å vaske overflater med vann, såpe og vanlig klut bidrar, ifølge Furuberg, til å spre mikroorganismer rundt i hjemmet fordi man legger kluten i bøtta før man vasker andre steder.

90 grader i vask

For å få bort virus må kluter og håndklær vaskes på 90 grader. Furubergs råd er å sende mikrofiberkluten i maskinen også før den tas i bruk. Den fungerer bedre når den er vasket en gang. Man får også fjernet eventuelle mikroorganismer som er blitt med kluten på vei fra butikken.

– Mikrofiberkluten mister effekten når den er blitt vasket mange ganger. Den skal være litt gummiaktig og feste seg litt til hendene. Når det ikke lenger er rart å ta på kluten, fungerer den ikke like bra lenger, sier Furuberg.

Er det noen som er syke i hjemmet er Furubergs råd å bytte sengetøy annenhver dag og vaske det på 90 grader. Ellers bør man bytte til rent sengetøy annenhver uke. Hvis man ikke er syk holder det å vaske sengetøyet på 60 grader.

– Bytt håndkle på badet hver dag. Man kan også vurdere å la hvert familiemedlem ha hvert sitt håndkle, sier hun.

Smitte via støvkorn

Når gulvet skal vaskes er det også mikrofibermopper som gjelder.

– Det skal hele tiden være tørt, med mindre det er flekker. Da bruker man vann for å få vekk flekken, sier Furuberg.

Hun understreker at det er viktig å få bort støvet.

– Støv kan være en smittespreder fordi dråper med smitte kan feste seg til støvkorn. Det er også lurt å lufte godt et par ganger om dagen slik at man får ordentlig gjennomtrekk.

Toalettvask

Når man vasker bad trenger man imidlertid å bruke mer vann.

– Vi begynner alltid med å rengjøre det som er renest. Derfor begynner vi på speilet før vi fortsetter til sidene på vasken og armaturen før vi vasker oppi vasken. Vi avslutter alltid med toalett og gulvet helt til slutt. Det er også viktig å bytte klut underveis. Hvor ofte man skal bytte klut kommer an på hvor stort bad man har, sier Furuberg.

Hun anbefaler toalettpapir for rengjøring av toalettet.

– Papiret kan kastes rett i do etterpå. Hvis man bruker klut til toalettet må denne vaskes helt alene på 90 grader i maskinen og den kan bare brukes til å vaske toalettet etterpå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.