Nitrat i grønnsaker

Restematen som ikke bør varmes opp

Varmer du opp mat som inneholder spinat eller andre nitratrike grønnsaker flere ganger, øker konsentrasjonen av nitrater - som kan være helseskadelig.

HØYT NITRATINNHOLD: Spinat er en av bladgrønnsakene med høyest innhold av nitrater - som omdannes til nitritt ved oppvarming. Dermed bør man unngå å varme opp denne maten flere ganger. Foto: NTB
HØYT NITRATINNHOLD: Spinat er en av bladgrønnsakene med høyest innhold av nitrater - som omdannes til nitritt ved oppvarming. Dermed bør man unngå å varme opp denne maten flere ganger. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tidligere i sommer kunne Vi.no fortelle at det franske Mattilsynet advarer mot å spise for mye av kjøttvarer som bacon, pølser og spekemat, fordi det inneholder tilsetningsstoffer som kan øke kreftfaren på lik linje med røyking.

Slike kjøttvarer er tilsatt nitrater eller nitritt for å gi lengre holdbarhet, men også planter inneholder nitrat naturlig - og noen langt mer enn andre, deriblant spinat.

På grunn av nitrat-innholdet i spinat, er det enkelte ting du bør passe på ved tilberedning.

Spinat bør ikke varmes opp flere ganger

Ifølge Matportalen.no anbefaler de ikke at man varmer opp mat som inneholder spinat flere ganger.

Seniorrådgiver, ernæring ved Nofima, Ida Synnøve Grini, forklarer hvorfor til Vi.nos lesere:

- Spinat inneholder nitrat som omdannes til nitritt. Disse stoffene kan i kroppen danne det som kalles nitrosaminer som kan være kreftfremkallende. Ved oppvarming av for eksempel restemat som inneholder spinat vil konsentrasjonen av nitritt kunne øke jo flere ganger den bli oppvarmet. Derfor anbefaler Mattilsynet at en ikke varmer retter som inneholder bladrike grønnsaker mer enn en gang, sier Grini.

RIS: Det er flere ting man bør huske på dersom risen skal smake best mulig og unngå å være farlig. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Retter som inneholder spinat bør dessuten kjøles raskt ned og oppbevares kaldt.

Samtidig er det også noen andre grønnsaker som har et høyt innhold av nitrat hvor du bør være obs på hvordan du tilbereder og oppbevarer matvaren.

Ikke oppbevar smoothie i romtemperatur

Ruccola er en annen bladgrønnsak som også har et høyt innhold av nitrat. Det samme gjelder rødbeter, som gjerne tilsettes i smoothie.

- De grønnsakene en kan være obs på er ruccola og rødbeter, og da spesielt i smoothie. Her er anbefalingen at disse ikke oppbevares i romtemperatur, men oppbevares i kjøleskap.

Også det svenske Livsmedelsverket skriver på sine nettsider at smoothies, juicer eller matretter basert på eksempelvis rødbete, spinat og ruccola kan gi inntak av store mengder nitrat/nitritt om du drikker/spiser det regelmessig og dessuten oppbevarer det i romtemperatur.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.