Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Tidligere i sommer kunne Vi.no fortelle at det franske Mattilsynet advarer mot å spise for mye av kjøttvarer som bacon, pølser og spekemat, fordi det inneholder tilsetningsstoffer som kan øke kreftfaren på lik linje med røyking.
Slike kjøttvarer er tilsatt nitrater eller nitritt for å gi lengre holdbarhet, men også planter inneholder nitrat naturlig - og noen langt mer enn andre, deriblant spinat.
På grunn av nitrat-innholdet i spinat, er det enkelte ting du bør passe på ved tilberedning.

Kjøttvarene du ikke bør spise for mye av

Guri Schanke: - Slik spiste jeg meg frisk
Vi PlussSpinat bør ikke varmes opp flere ganger
Ifølge Matportalen.no anbefaler de ikke at man varmer opp mat som inneholder spinat flere ganger.
Seniorrådgiver, ernæring ved Nofima, Ida Synnøve Grini, forklarer hvorfor til Vi.nos lesere:
- Spinat inneholder nitrat som omdannes til nitritt. Disse stoffene kan i kroppen danne det som kalles nitrosaminer som kan være kreftfremkallende. Ved oppvarming av for eksempel restemat som inneholder spinat vil konsentrasjonen av nitritt kunne øke jo flere ganger den bli oppvarmet. Derfor anbefaler Mattilsynet at en ikke varmer retter som inneholder bladrike grønnsaker mer enn en gang, sier Grini.
Retter som inneholder spinat bør dessuten kjøles raskt ned og oppbevares kaldt.
Samtidig er det også noen andre grønnsaker som har et høyt innhold av nitrat hvor du bør være obs på hvordan du tilbereder og oppbevarer matvaren.

Sunt eller usunt? Fem matvarer som skaper usikkerhet
Vi Pluss
Matvarer og kosttilskudd kan gi feil effekt av medisinene dine
Vi PlussIkke oppbevar smoothie i romtemperatur
Ruccola er en annen bladgrønnsak som også har et høyt innhold av nitrat. Det samme gjelder rødbeter, som gjerne tilsettes i smoothie.
- De grønnsakene en kan være obs på er ruccola og rødbeter, og da spesielt i smoothie. Her er anbefalingen at disse ikke oppbevares i romtemperatur, men oppbevares i kjøleskap.
Også det svenske Livsmedelsverket skriver på sine nettsider at smoothies, juicer eller matretter basert på eksempelvis rødbete, spinat og ruccola kan gi inntak av store mengder nitrat/nitritt om du drikker/spiser det regelmessig og dessuten oppbevarer det i romtemperatur.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.