Nettapotek

Reseptmedisiner fra nettapotek kom på avveie i posten

- Skjer ikke ofte, sier Posten.

A-PREPARATER PÅ AVVEIE: A-preparater er narkotiske stoffer som for eksempel morfin, og krever egen resept. På dette bildet ser man Valium og Paralgin Forte, typiske B-preparater. Foto: Lisa Wisløff
A-PREPARATER PÅ AVVEIE: A-preparater er narkotiske stoffer som for eksempel morfin, og krever egen resept. På dette bildet ser man Valium og Paralgin Forte, typiske B-preparater. Foto: Lisa Wisløff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Det var i begynnelsen av juni at en kunde bestilte to typer A-preparater (opiater og andre sterkt vanedannende medisiner, red.anm.) på resept fra nettapoteket Komplett Apotek.

Medisinene kom imidlertid aldri fram, men forsvant i posten.

I et brev sendt til Helsedirektoratet, skriver kunden at medisinene ble sendt fra Komplett Apotek, men at de ifølge postens sporing plutselig ble borte.

«De ankom aldri det lokale postkontoret, og posten kan ikke forklare hva som har skjedd», står det i brevet.

Les også: Spørsmålet leger vegrer seg for å spørre

Det lokale postkontoret lette likevel etter medisinene, men fant ingenting.

Komplett Apotek tilbakeførte til slutt resepten til kunden, slik at medisinene kunne hentes på et fysisk apotek.

«Brudd på taushetsplikt»

Kunden uttrykker i brevet stor bekymring over at medisiner med informasjon om navn, adresse og type medikamenter er kommet på avveie.

Vedkommende beskriver det som ubehagelig å ikke vite hvem som eventuelt har åpnet medisinene, og kaller situasjonen kritikkverdig.

«Problemet er at dette er et brudd på taushetsplikten fordi det har skjedd et avvik et eller annet sted mellom Komplett Apotek og Posten», skriver apotekkunden.

SENDES ANONYMT: Medisiner må sendes i lukkede pakker der taushetsbelagte informasjon ikke synes, sier Legemiddelverket. Foto: Fotolia
SENDES ANONYMT: Medisiner må sendes i lukkede pakker der taushetsbelagte informasjon ikke synes, sier Legemiddelverket. Foto: Fotolia Vis mer

I svarbrevet sier Helsedirektoratet at situasjonen er uheldig, men at de ikke kan gå inn og vurdere enkeltsaker. De viser til Pasient- og brukerombud for videre vurdering.

- Aldri skjedd før

Daglig leder i Komplett Apotek, Stig Henning Pedersen, sier de aldri tidligere har opplevd at reseptvarer har havnet helt på avveie.

- Vi sender ut flere tusen pakker med reseptvarer hver måned, og en sjelden gang følger ikke en pakke normal transportrute. For eksempel at den blir sortert feil i en av Postens terminaler, faller av transportbåndet eller ikke blir skannet når den ankommer utleveringsstedet. Da avgjør vi i dialog med kunden om vi skal avvente noen dager eller ikke, sier Pedersen til Vi.no.

Han understreker at de har ekstra god oppfølging på reseptpakker.

Stig Henning Pedersen, sjef i Komplett Apotek. Foto: Morten Rakke
Stig Henning Pedersen, sjef i Komplett Apotek. Foto: Morten Rakke Vis mer

- Alle slike tilfeller blir avvikshåndtert og fulgt opp særskilt, sier Pedersen.

Dukker som regel opp

Pakker som forsvinner blir som regel lokalisert i løpet av noen dager.

Da blir den enten levert til kunden eller returnert til apoteket for destruksjon.

Posten sier de ikke kjenner til den konkrete saken, men deler inntrykket til Komplett.

- Dette skjer ikke ofte. De fleste pakker på avveie kommer til rette. Det er altså ikke sikkert at pakken med reseptbelagte medisiner ble borte, men bare forsinket – og det skjer innimellom, skriver pressesjef i Posten, John Eckhoff, i en e-post til Vi.no.

Produkter med sporing, såkalt servicepakker, har gode forutsetninger for å bli funnet.

- Vi har egne letegrupper som er dedikerte til å spore opp både savnede pakker og pakker med ukjente mottakere, forklarer Eckhoff.

- Må sendes i lukkede pakker

Statens Legemiddelverk godkjenner og fører tilsyn med nettapotekene. De sier resepter og legemidler må sendes på en skikkelig måte.

- Taushetsbelagt informasjon i posten må sendes slik at informasjonen ikke synes eller blir tilgjengelig for uvedkommende. Det vil si i lukkede pakker og at det ikke fremgår informasjon av merking, faktura ved postoppkrav og lignende, sier seniorrådgiver i Legemiddelverket, Jørgen Huse.

Stiller krav

Personvern innen helse er spesielt viktig, sier juridisk direktør i Direktoratet for e-helse, Birgitte Jensen Egset:

- Ingen vil at helseopplysninger om seg skal komme på avveie, om de er i form av medisiner som sendes eller informasjon som lagres, sier hun.

Det er viktig at apotekene følger opp det ansvaret de har for å sikre godt personvern for sine pasienter og kunder.

- Vi stiller krav til nettapotekløsningene slik at personvernet ivaretas når folk bestiller legemidler på nett. Disse løsningene tester og godkjenner vi, rent teknisk, opplyser Egset.

Les også: Tar du disse medisinene bør du styre unna alkohol

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.