Lavt stoffskifte

Raskere vei til riktig behandling

For stoffskiftesyke tar det ofte flere måneder å få avklart hvor mye medisin som må til. Nå har norske forskere utviklet en metode som kan gi svaret med det samme.

LAVT STOFFSKIFTE: Mange stoffskiftepasienter må prøve seg fram i mange måneder før de får riktig medisindose. Ny forskning kan hjelpe. Foto: NTB
LAVT STOFFSKIFTE: Mange stoffskiftepasienter må prøve seg fram i mange måneder før de får riktig medisindose. Ny forskning kan hjelpe. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Over halvparten av pasientene som begynner på medisiner for lavt stoffskifte, begynner på en ikke-optimal dose fordi man må prøve seg fram, forteller Vegard Brun, endokrinkirurg ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø (UiT).

Feildosering gir gjerne klassiske plager som trøtthet, energiløshet og kuldefornemmelse dersom dosen er for lav, mens hjertebank, hyperaktivitet og svette er karakteristisk når det gis for mye medisin, påpeker han. Det er med andre ord gode grunner til å forske frem metoder som gir større treffsikkerhet, og det er nettopp dette Brun sammen med forskerkollegaer og teknologer fra SINTEF har gjort.

Måten man hittil har funnet fram til riktig medisindose på, har vært som følger: Etter oppstart med medisin venter man seks til åtte uker før det tas blodprøve for å se om nivået er rett. Først da er verdiene i blodet blitt stabile nok til å vurderes. Dersom dosen justeres, må man vente nye seks til åtte uker for å vurdere effekten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.