Rapport om e-sigaretter: - Framstår som et politisk bestillingsverk

FHI-forsker er svært kritisk til ny rapport om helsefarer ved bruk av e-sigaretter.

E-SIGARETTER: FHI-forsker er kritisk til at den nye rapporten om e-sigaretter utelater informasjon om risikoforskjell mellom røyking og bruk av e-sigaretter. Han sier at 97 prosent av brukerne er røykere eller tidligere røykere. Foto: NTB
E-SIGARETTER: FHI-forsker er kritisk til at den nye rapporten om e-sigaretter utelater informasjon om risikoforskjell mellom røyking og bruk av e-sigaretter. Han sier at 97 prosent av brukerne er røykere eller tidligere røykere. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I en fersk rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) konkluderer de med at e-sigaretter med nikotin kan gi flere helseskadelege effekter.

De skriver at bruk av e-sigaretter med nikotin kan gi skadelige helseeffekter på blant annet luftveier og hjerte- og karsystem.

Karl Erik Lund, seniorforsker ved Avdeling for rusmidler og tobakk ved FHI, er kritisk til at rapporten kun sammenlikner risikoen ved damping med ikke-bruk - og utelater informasjon om risikoforskjell mellom røyking og bruk av e-sigaretter.

- Dette er uheldig fordi vår forskning viser at det er et reservoar av potensielle e-sigarettbrukere blant røykerne men at disse røykerne ikke er informert om den store skadeforskjellen. FHI kunne brukt rapporten som en anledning til å korrigere misoppfatningene og dermed motivert flere røykere til et skadereduserende produktbytte, sier Lund til Vi.no.

- Våre undersøkelser viser at røykerne overdriver risiko ved damping når den sammenliknes mot røyking. I folkehelsesammenheng vil det være svært uheldig, uttaler Lund.

Han hevder også at helsemyndighetene tydelig legger opp til at hensynet til ungdom veier tyngre enn hensynet til røykerne:

- En slik politisk prioritering kan imidlertid ha kostnader som i et folkehelseperspektiv vil overstige gevinsten, sier Lund i denne artikkelen på Vi.no.

- Ikke opplagt at kun røykere vil bruke produktet

Når FHI konkluderer med skadelige helseeffekter ved bruk av e-sigaretter, er dette sammenliknet med en som ikke røyker verken e-sigaretter eller vanlige sigaretter.

Men ifølge FHIs egne data, har de aller fleste som bruker e-sigaretter en forutgående røykeerfaring.

- I Norge – der cirka 100 000 bruker e-sigaretter – utgjør røykerne eller tidligere røykere til sammen rundt 97 prosent av brukerne. Snittalderen er 44 år, forteller Lund.

Det er altså i all hovedsak røykere eller tidligere røykere som bruker e-sigaretter. Så hvorfor er ikke dette aspektet vurdert i rapporten?

- Det er bra at det nå er 97 prosent røykere eller tidligere røykere som bruker produktet. Når produktet kommer på det norske markedet så er det imidlertid ikke opplagt at det bare er røykere eller tidligere røykere som vil bruke produktet, sier seniorforsker og prosjektleder for rapporten, Rune Becher, ved FHI.

- Først og fremst var dette en rapport med et mandat som skulle undersøke de helseskadelige effektene ved bruk av e-sigaretter. Det kommer fram av rapporten at dette er en klar avgrensning. Kunnskap om helseskadelige effekter av e-sigaretter er imidlertid nødvendig dersom man skal gjøre en sammenlikning med for eksempel røyking ved en seinere anledning. For noen skadelige effekter vil risikoen være redusert ved bruk av e-sigaretter, mens for noen andre vil risikoen kunne være i samme størrelsesorden, sier han videre.

Bestemt av departementet

Lund hevder at de fleste andre store internasjonale rapporter som er utgitt om risiko ved damping har med et perspektiv der sammenlikning også blir gjort mot vanlig røyking.

Men i FHI-rapporten har man kun sammenliknet helserisiko ved bruk av e-sigaretter opp mot null-bruk.

Dette forklarer Becher ovenfor: Det er ikke FHI, men Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) som har bestemt hva som skal være fokus for rapporten.

I bestillingen fra departementet heter det blant annet at rapporten skal begrenses til å omfatte helseeffekter.

Departementet har ikke bare bestemt hva rapporten skal inneholde - men også hva den ikke skal inneholde:

Og rapporten skal ifølge bestillingen ikke inkludere andre e-sigarettrelaterte problemstillinger som skadereduksjon, muligheter for at bruk av e-sigaretter fører til bruk av andre tobakk- eller nikotinholdige produkter (såkalt «Gateway-effekt») - eller bruk av e-sigaretter ved røykeslutt.

- Framstår som et bestillingsverk

- Resultatet er en ensidig, ubalansert rapport som svekker FHI som avsender av informasjon og som bidrar til å sementere røykerne i deres livsfarlige røykevaner fordi den ikke opplyser om risikoforskjell, sier Lund, og fortsetter:

- Rapporten framstår som et bestillingsverk fra Helse- og omsorgsdepartementet for å understøtte den politiske ledelses ønske om å innføre smaksrestriksjoner på e-juice.

- Er det noe i dette som Lund hevder? Er dette en uavhengig rapport eller er den preget av politisk styring?

- Det er et syn som får stå for Lunds regning. Vi har samlet kunnskap om helseskadelige effekter av bruk av e-sigaretter på en transparent måte i henhold til hvordan systematiske litteraturgjennomganger skal utføres. Kunnskapen representerer konsensus blant tilsvarende nyere internasjonale rapporter innen samme fagfelt. Folkehelseinstituttet står fritt til å foreta helserisikovurderinger uten at disse skal være politisk styrt. Det gjelder også denne rapporten, uttaler Becher på vegne av FHI til Vi.no.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har kommentert nettopp dette med smakstilsettinger i e-juice som Lund peker på, overfor NTB i forbindelse med den ferske FHI-rapporten:

– Regjeringen ønsker å hindre bruk av e-sigaretter blant unge, og å beskytte barn og unge mot avhengighet og helserisiko. Derfor vil vi følge opp forslagene om smaksforbud og standardisert innpakning som var på høring i fjor, sier Kjerkol til NTB, som skriver at det også utredes et forslag om å heve aldersgrensen for e-sigaretter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.