Lungefibrose:

Ragna trodde hun hadde dårlig kondis - fikk nye lunger

Hun trodde hun bare var dårlig trent. Men Ragna Hosarøygarden Eriksen (60) fikk samme diagnose som kronprinsesse Mette Marit, og måtte gjennom en lungetransplantasjon for å kunne leve normalt.

Allerede dagen etter operasjonen var Ragna i bedre form enn på mange år. Hun glemmer aldri følelsen av å kunne trekke pusten ordentlig igjen for første gang på mange år. Foto: Privat
Allerede dagen etter operasjonen var Ragna i bedre form enn på mange år. Hun glemmer aldri følelsen av å kunne trekke pusten ordentlig igjen for første gang på mange år. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vinteren 1998 var preget av forkjølelser som ikke ga seg for Ragna. Hun tror hun er sliten og tungpustet fordi hun er dårlig trent, men en astmalege henviser henne til Rikshospitalet for videre undersøkelser. Selv tror Ragna at hun er sliten og blir tungpustet fordi hun er dårlig trent.

Overraskelsen er derfor stor da hun får påvist idiopatisk lungefibrose (IPF), som betyr lungefibrose med ukjent årsak.

Lungefibrose medfører unormal arrdannelse i lungeblærene. Lungene blir stivere og mindre elastiske, og når de ikke er i stand til å utvide seg i samme grad som tidligere, får du mindre volum å puste med.

– Jeg gikk på halvårskontroller og levde greit med sykdommen fram til 2014, forteller Ragna.

Da begynte hun å hoste uansett hva hun gjorde, og hun var stadig sykemeldt fra jobben som barnehageassistent. Hun slet med infeksjoner og lungebetennelse. Skulle hun gå opp en bakke, måtte hun hvile underveis. Det pep i brystet når hun lå, og Ragna satt og sov.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.