Coronavirus i Norge:

Psykologens råd når du må isoleres: – Hold på rutinene

Norge stenger ned for å stoppe spredning av coronaviruset. – Spis ordentlig, kle deg ordentlig og stå opp til vanlig tid, råder psykolog Peder Kjøs.

BEHOLD GOD PSYKISK HELSE: Vi må ta grep for å ha god psykisk helse i perioder vi blir isolert, sier psykolog Peder Kjøs. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
BEHOLD GOD PSYKISK HELSE: Vi må ta grep for å ha god psykisk helse i perioder vi blir isolert, sier psykolog Peder Kjøs. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Denne artikkelen er publisert 12.mars 2020. Situasjonen rundt spredning og smitteråd er i konstant endring, og alltid oppdatert på myndighetenes temasider om coronavirus i Norge.

(Vi.no): – Isolasjon er ikke bra for oss. Det har langvarige og negative følger for psyken, sier psykolog Peder Kjøs.

For å begrense smitten av coronaviruset ble det 12. mars bestemt at alle barnehager og skoler skulle stenges.

Det er et betydelig antall mennesker som har hjemmekontor eller må være hjemme i karantene for å hindre spredning av viruset. Kulturarrangementer og idrettsarrangementer avlyses.

Statsminister Erna Solberg beskriver det som de mest inngripende tiltakene som er blitt gjort i fredstid og konstaterer at det vil påvirke hverdagslivet og samfunnslivet.

– Vi må innstille oss på at det kommer til å være ubehagelig. Det er belastende for oss å være alene. Særlig når det ikke er selvvalgt og det er utenfor vår kontroll, sier Kjøs.

Vanskelig med usikkerheten

I tillegg til å føle på kjedsomhet kan isolasjon også føre til engstelse, bekymring og depresjon.

Ifølge psykologen kan usikkerheten gjøre det spesielt vanskelig. De faste rutinene i hverdagen og familie og venner betyr mer enn vi tror. I slike situasjoner er det viktig at vi ikke slipper taket og lar oss selv forfalle.

– Man må holde på små rutiner så godt man kan. Det er viktig å stelle seg og ikke bli likegyldig. Ikke slutt å barbere deg. Spis ordentlig, kle deg ordentlig og stå opp til vanlig tid, råder Kjøs.

Bruk telefon og internett så mye som mulig for å holde kontakten med folk.

– Prøv å snakke om noe annet enn krisa. Les bøker, se litt film og snakk om det.

Økonomisk belastning

Peder Kjøs er bokaktuell med boka Alene hvor han skriver om ensomhet i vår tid. I boka møter han blant annet en skilt mann, en kvinne som har valgt å leve alene og en eldre kvinne som sitter mye alene i leiligheten sin.

Boka skulle lanseres førstkommende tirsdag, men lanseringen er nå avlyst.

– Det er mye som avlyses for meg nå. Det er litt krise. Jeg taper mye penger. Diverse foredrag og undervisningsoppdrag må skyves. Heldigvis kan noe flyttes, men en del av det går tapt, sier han.

Han er ikke alene om å ha økonomiske bekymringer grunnet coronaviruset.

– Økonomiske bekymringer er også en stor belastning for folk i en slik situasjon. Jeg har begynt med arbeidsoppgaver jeg hadde tenkt å gjøre seinere og pusser opp kjøkkenet for å få litt avledning. Det beste er å forholde seg til det som skjer og gjøre noe konkret som hjelper på situasjonen.

Hold deg informert

Kjøs understreker at det også er viktig at man holder seg informert.

– Sørg for at du kvalitetssikrer hvor informasjonen kommer fra. Pass på at det kommer fra offisielle kilder og medier du kan stole på.

– Noen blir jo veldig redde. Hvordan skal man beholde roen?

– Noen har psykiske problemer slik at de blir mer stressa enn andre. De må bruke nettverket sitt og ringe behandlere eller venner. Mange som går i terapi lærer teknikker de kan bruke til å håndtere slike situasjoner.

Kjøs understreker at det er viktig å ikke ty til alkohol for å trøste seg selv.

– Ikke bruk alkohol som angstfordriver. Det er å mate trollet, sier Kjøs og viser til forskning på helsepersonell som har vært isolert etter kriser.

– De sliter med posttraumatisk stress. Det er også økt fare for at de sliter med rusmisbruk. Forskning på tidligere epidemier viser også at slike situasjoner fører til økt selvmordsrisiko. Det kan være ganske alvorlig, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.