Hjerteflimmer og hjerteflutter:

Professor: - Den neste epidemien

- Hjerteflimmer er allerede en folkesykdom blant eldre og vi blir stadig flere eldre i Norge, sier professor i hjertemedisin Eva Gerdts. I verste fall kan hjerterytmeforstyrrelsen lede til hjertesvikt og hjerneslag.

BEHANDLING VIKTIG: Brystsmerter og høy puls er blant symptomene på hjerteflimmer. - Jo lenger du går med hjerteflimmer før du får behandling, jo vanskeligere er det å bli kvitt det. Mange vil nok bortforklare symptomene med at de har lagt på seg og at de bare har kommet i dårlig form, sier Eva Gerdts, professer i hjertemedisin. Foto: Shutterstock/NTB
BEHANDLING VIKTIG: Brystsmerter og høy puls er blant symptomene på hjerteflimmer. - Jo lenger du går med hjerteflimmer før du får behandling, jo vanskeligere er det å bli kvitt det. Mange vil nok bortforklare symptomene med at de har lagt på seg og at de bare har kommet i dårlig form, sier Eva Gerdts, professer i hjertemedisin. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg våknet på natta og kjente en veldig urytmisk dunking i hjerteregionen. Det var ingen smerter, men en forandring som gjorde meg litt redd, sier Arne Skaanes (75).

Følelsen av ubehag kom på natta for 15 år siden.

- Kona mi ble nervøs og kjørte meg til legevakta. Der ble det konstatert at jeg hadde hjerteflimmer, forteller Skaanes som i dag også er engasjert som varamedlem i LHL.

Skaanes hadde tidligere opplevd hjerteinfarkt i 1991. Før han fikk diagnosen hjerteflimmer hadde han også fått angina. I dag går han på medisin mot høyt blodtrykk og må ta blodfortynnende medisiner.

UBEHAGELIG: Arne Skaanes (75) ble redd da han opplevde ubehag i brystet midt på natta. I dag lever han et godt liv med hjerteflimmer. Foto: Privat
UBEHAGELIG: Arne Skaanes (75) ble redd da han opplevde ubehag i brystet midt på natta. I dag lever han et godt liv med hjerteflimmer. Foto: Privat Vis mer

- Den neste epidemien

- Hjerteflimmer er den neste epidemien, sier Eva Gerdts, professor i hjertemedisin og leder for det nyopprettede senteret for forskning på hjertesykdom hos kvinner ved Universitetet i Bergen.

Hun viser til Tromsøstudien som konstaterer at 20 prosent menn og 15 prosent kvinner over 70 år har hjerteflimmer (atrieflimmer) i dag.

- Dette er allerede en folkesykdom blant eldre og vi blir stadig flere eldre i Norge. Hjerteflimmer og hjertesvikt øker i samfunnet og flere kvinner enn menn får hjertesvikt på grunn av hjerteflimmer, sier hun.

Hva kan hjerteflimmer føre til?

Hjerteflimmer kan føre til hjertesvikt fordi blodsirkulasjonen til organene i kroppen blir for dårlig. I tillegg er hjerteflimmer en vanlig årsak til hjerneslag fordi det kan skape blodpropper som flyter rundt med sirkulasjonen. Det kan føre til akutt blodpropp i en av hjernens blodårer, sier Gerdts.

Kvinner som har hjerteflimmer har særlig stor risiko for å få hjerneslag. Har du fått påvist hjerteflimmer vil fastlege vurdere om du har behov for blodfortynnende behandling for å forebygge mot hjerneslag.

Mens hovedårsak til hjerteflimmer hos menn er et tidligere hjerteinfarkt, er det imidlertid høyt blodtrykk som er årsaken til hjerteflimmer hos kvinner. Høyt blodtrykk belaster hjertet og forstyrrer det finstemte systemet som sørger for at blodet pumpes rundt i kroppen.

- Merket stadig vekk at flimmeret begynte

Arne Skaanes forteller at han har lært seg å leve med sykdommen.

- Etter at jeg fikk konstatert hjerteflimmer, merket jeg stadig vekk når flimmeret begynte. Det var litt ubehagelig i overgangen. Det kunne skje når som helst og når jeg var ute og gikk. Nå er jeg blitt vant til det. Jeg har ingen problemer med det i hverdagen annet enn at jeg må huske å ta medisinene, forteller Skaanes.

Han forteller at han også går på treningsstudio jevnlig for å trene styrketrening og utholdenhetstrening.

- Jeg graver meg ikke ned i tanker om at jeg kommer til å dø neste gang jeg får hjerteflimmer.

Hvordan kjennes hjerteflimmer ut?

- Jo lenger du går med hjerteflimmer før du får behandling, jo vanskeligere er det å bli kvitt det. Mange vil nok bortforklare symptomene med at de har lagt på seg og at de bare har kommet i dårlig form, sier hun.

Vi.no har tidligere skrevet om at mange går med hjerteflimmer uten å vite det.

Hvis du oppdager at pulsen blir uregelmessig, kan det også være tegn på hjerteflimmer.

Symptomer hjerteflimmer

 • Rask og/eller uregelmessig hjerterytme
 • Svimmelhet
 • Brystsmerter
 • Noen kan også kjenne uro- og angstfølelse.
 • En god del opplever også ingen symptomer, særlig gjelder dette personer med høy alder.
 • Følelsen av tretthet ved fysisk aktivitet. Du føler at du har mindre kapasitet og du blir tung i pusten når du anstrenger deg. Det kan plutselig bli et ork å gå opp bakken til postkassa.
 • Du kan også oppleve hevelse i beina.

Kilde: LHL-sykehusets avdeling for hjerterehabilitering, Jostein Grimsmo, LHL og Eva Gerdts professor i hjertemedisin og leder senteret for forskning på hjertesykdom hos kvinner ved Universitetet i Bergen.

Hjerteflimmer kan også bli oppdaget helt tilfeldig når blodtrykk og puls måles hos legen. Har du høyt blodtrykk, anbefaler professoren at du følger med.

- Sørg for at du får målt puls og blodtrykket hos legen. Det er også viktig at pasienten etterspør EKG- undersøkelse som kan fastslå om hjertet slår regelmessig, sier Gerdts.

Blir du akutt tungpusten er rådet å oppsøke lege umiddelbart.

- Det kan være hjerteflimmer, men kan også være blodpropp i lungene eller akutt hjerteinfarkt, sier Gerdts.

Hjerteflutter

 • Hjerteflutter (atrieflutter) beskrives som en roligere variant av hjerteflimmer (atrieflimmer) på NHIs nettsider.
 • Hjerteflutter er en veldig mye mindre vanlig sykdom enn det hjerteflimmer (atrieflimmer) er i følge professor Eva Gerdts.
 • Mens hjerteflimmer først og fremst rammer eldre personer, kan hjerteflutter ramme mennesker i alle aldre.
 • Symptomene på hjerteflimmer og hjerteflutter er like.
  Kilde: Eva Gerdts, professor i hjertemedisin og leder for forskning på hjertesykdom hos kvinner ved Universitetet i Bergen.

Kan hjerteflimmer behandles?

- Hjerteflimmer kan føre til vannansamling i beina eller lunger. Det har mye å si for hvordan du føler deg.

- Er det mulig å bli kvitt hjerteflimmer?

- Ja, det finnes behandlingsmetoder hvor vi blant annet regulerer farten på pulsen. Dette kan gjøres med medikamenter, men det finnes også behandlinger hvor vi bruker elektriske strømstøt eller går inn i hjertet med med ledninger og behandler med radiobølger (radiofrekvensablasjon). Her er behandlingen mer effektiv hos menn enn hos kvinner, sier Gerdts.

Hvordan forebygge hjerteflimmer?

 • Har du høyt blodtrykk er det viktig å få dette behandlet. Behandling av høyt blodtrykk halverer risikoen for hjerteflimmer.
 • Gjør det du kan for å redusere risiko for høyt blodtrykk ved å stumpe røyken, være fysisk aktiv, ha kontroll på vekta og unngå fedme.
 • 30 minutters fysisk aktivitet hver dag er anbefalt. Intensiteten skal være slik at du blir god og varm i trøya.
 • Toppidrettsutøvere som Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen har hjerteflimmer. Det betyr ikke at det er farlig å trene. Toppidrettsutøvere med hjerteflimmer har overbelastet hjertet med trening.
  Kilde: Eva Gerdts professor i hjertemedisin og leder senteret for forskning på hjertesykdom hos kvinner ved Universitetet i Bergen.

Behandlingen fungerer for mange, men ikke for alle.

- Rundt 60 prosent blir kvitt hjerteflimmer med disse behandlingene, sier Gerdts.

- Er det mulig å leve bra med hjerteflimmer?

- Ja, veldig mange kan få hjelp. Det er mulig å ha god livskvalitet selv med hjerteflimmer. Det kan gi noen begrensninger når det gjelder fysisk aktivitet, men mange eldre lever med dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer