Hjerteflimmer og hjerteflutter:

Professor: - Den neste epidemien

- Hjerteflimmer er allerede en folkesykdom blant eldre og vi blir stadig flere eldre i Norge, sier professor i hjertemedisin Eva Gerdts. I verste fall kan hjerterytmeforstyrrelsen lede til hjertesvikt og hjerneslag.

BEHANDLING VIKTIG: Brystsmerter og høy puls er blant symptomene på hjerteflimmer. - Jo lenger du går med hjerteflimmer før du får behandling, jo vanskeligere er det å bli kvitt det. Mange vil nok bortforklare symptomene med at de har lagt på seg og at de bare har kommet i dårlig form, sier Eva Gerdts, professer i hjertemedisin. Foto: Shutterstock/NTB
BEHANDLING VIKTIG: Brystsmerter og høy puls er blant symptomene på hjerteflimmer. - Jo lenger du går med hjerteflimmer før du får behandling, jo vanskeligere er det å bli kvitt det. Mange vil nok bortforklare symptomene med at de har lagt på seg og at de bare har kommet i dårlig form, sier Eva Gerdts, professer i hjertemedisin. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg våknet på natta og kjente en veldig urytmisk dunking i hjerteregionen. Det var ingen smerter, men en forandring som gjorde meg litt redd, sier Arne Skaanes (75).

Følelsen av ubehag kom på natta for 15 år siden.

- Kona mi ble nervøs og kjørte meg til legevakta. Der ble det konstatert at jeg hadde hjerteflimmer, forteller Skaanes som i dag også er engasjert som varamedlem i LHL.

Skaanes hadde tidligere opplevd hjerteinfarkt i 1991. Før han fikk diagnosen hjerteflimmer hadde han også fått angina. I dag går han på medisin mot høyt blodtrykk og må ta blodfortynnende medisiner.

- Den neste epidemien

- Hjerteflimmer er den neste epidemien, sier Eva Gerdts, professor i hjertemedisin og leder for det nyopprettede senteret for forskning på hjertesykdom hos kvinner ved Universitetet i Bergen.

Hun viser til Tromsøstudien som konstaterer at 20 prosent menn og 15 prosent kvinner over 70 år har hjerteflimmer (atrieflimmer) i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.