Problemer med magen? Dette kan være årsaken

En stor andel av befolkningen sliter med mageproblemer. Har du «bare» vondt i magen eller har du symptomer på tarmsykdom?

SLITSOMT: Mange kan gå i mange år med tarmsykdom uten at det blir oppdaget. Foto: Shutterstock NTB
SLITSOMT: Mange kan gå i mange år med tarmsykdom uten at det blir oppdaget. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det er en stor andel av befolkningen som sliter. Norge er blant annet det landet som topper statistikken på Ulcerøs kolitt. Vi kan jo spørre oss selv hvorfor det er folk i vesten som sliter med dette, sier Miriam Ekelund, kommunikasjonsrådgiver i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer til Vi.no.

Rundt 40.000 nordmenn har inflammatorisk tarmsykdom (IBD) som omfatter Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom. Ifølge Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer er forekomsten økende.

Sliter med smerter og skam

Ifølge Ekelund er det mange som går i årevis med inflammatorisk tarmsykdom uten at det blir oppdaget.

- Folk sliter med utmattelse og smerter. De som har kronisk inflammatorisk tarmsykdom (IBD) kan blø ut av tarmen. For noen kommer blod og puss ut og noen må fjerne deler av tarmen og få utlagt tarm, forteller Ekelund.

I tillegg til at mange sliter med inflammatorisk tarmsykdom har 15 prosent av norske menn og kvinner irritabel tarmsyndrom (IBS). Symptomer på irritabel tarm er luftplager, vekslende løs eller hard avføring og varierende magesmerter.

- Det som går igjen er utmattelser, smerter i mage, oppblåsthet og gjerne hyppig avføring. De som har irritabel tarm kan også ha forstoppelser, hyppig diaré eller en kombinasjon. Vi har medlemmer som løper på do opp til 20 ganger om dagen, forteller Ekelund.

Ekelund forteller at de som har disse tarmsykdommene opplever det som sosialt invalidiserende.

- Det er vanskelig å være aktiv, leve et godt familieliv og stå i jobb. Det er pinlig, det lukter og du må finne toalett. Mange sliter med skammen og mange er uføretrygdet. Folk er veldig fortvila. De prøver og feiler på forskjellige dietter for å bli friske. De prøver alt mulig også kan det være tilsetningsstoffene som er problemet, forteller Ekelund.

Omdiskutert E-stoff

Den siste tida har ernæringseksperter slått alarm om bruken av tilsetningsstoffet karragenan i matindustrien. I juni gikk ernæringsekspert Maja Skogstad ut i Dagsavisen Fremtiden og kritiserte Tine for å bruke e-stoffet karragenan (E407) i sine produkter.

Selv om E-stoffet er godkjent til bruk i Norge, er stoffet i flere nyere studier knyttet til utvikling av irritabel tarm.

Karragenan bidrar blant annet til å gjøre matvareprodukter mer tyktflytende og stabile. Stoffet finnes i iskremer, desserter, syltetøy, rislunsj, i kokt skinke, leverpostei og en type bacon.

Etter kritikken varslet Tine i midten av juni at karragenan skal fjernes fra alle deres produkter, ifølge DinSide.

- Dette med tilsetningsstoffer er et interessant spor å følge og det bør tas på alvor. Det kan blant annet være i brød, iskrem og tortillalefser som folk spiser én gang i uka. Til og med i brød som folk spiser hver dag. Og det er mye i iskrem, sier Ekelund.

Pynter på maten

Blant dem som er svært kritiske til bruken av karragenan (og en rekke tilsetningsstoffer som brukes i matindustrien) er Marit Kolby, høyskolelektor i matvitenskap og ernæringsbiologi ved Oslo Nye Høyskole og aktuell med boka «Hva og når skal vi spise?»

Hun har blant annet påpekt faren ved bruk av tilsetningsstoffer i et innlegg i Tidsskriftet: Tilsetningsstoffer - Er vi føre var? som hun har skrevet sammen med kollega Inge Andreas Lindseth.

Kolby og Lindseth viser til at det i dyrestudier er påvist at bruken av slike tilsetningsstoffer innebærer en mulig helserisiko for mennesker. Det er blitt vist at karragenan i kosten til marsvin, kaniner, mus og rotter har ført til tarminflammasjon. Kolby og Lindseth viser også til en studie fra 2017 som viste at karragenan i kosten kunne utløse tilbakefall av aktiv sykdom hos personer med inflammatorisk tarmsykdom. Fravær av karragenan i kosten hadde motsatt effekt. Ingen av deltakerne hadde tilbakefall gjennom året studien varte.

Provoserende av norske myndigheter

Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer er svært kritiske til bruk av karragenan i matvarer.

- Studier viser at karragenan gir betennelse i forsøksdyr. EFSA, EUs matorgan, vil finne ut mer om hvordan stoffet påvirker mennesker før de vil forby det. Vi mener myndighetene må være føre var når vi ser hva forskningen sier om hvordan stoffet påvirker dyr, sier Ekelund.

- Vi synes det er provoserende at norske myndigheter ikke kan forby stoffer som kan være skadelige. Det er lurt at folk ligger unna disse stoffene for egen del. Vi håper at produsenter og myndigheter tar dette på alvor, sier Ekelund.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.