Senior i jobb eller gå av med pensjon?

«Presset» til pensjon: – Etter sykemeldingen spurte sjefen bare når jeg skulle slutte

Ønsket om å komme tilbake til full jobb etter sykemelding, var viktig motivasjon. Men tilbake på jobb var sjefen mest opptatt av når hun skulle gå ut i pensjon: – De spurte bare når jeg ville slutte – så jeg sa opp stillinga mi – og de sa bare javel!

PLUTSELIG PENSJONIST? Når er det riktig tid å slutte å jobbe? Forskere forteller i en ny rapport at det er blitt mer vanlig å trappe ned mot pensjonstilværelsen, heller enn å slutte brått. Men det betinger at arbeidsgiver verdsetter, følger opp og tilrettelegger for at seniorer skal stå lenger i jobb. Foto: NTB/Shutterstock
PLUTSELIG PENSJONIST? Når er det riktig tid å slutte å jobbe? Forskere forteller i en ny rapport at det er blitt mer vanlig å trappe ned mot pensjonstilværelsen, heller enn å slutte brått. Men det betinger at arbeidsgiver verdsetter, følger opp og tilrettelegger for at seniorer skal stå lenger i jobb. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Dette er en av mange historier som kommer fram i intervjuer med seniorer, gjort i forbindelse med en fersk rapport om seniorers avslutning av arbeidskarrieren, «Veier ut av arbeidslivet. Senkarrierer og yrkesavgang». Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Senter for seniorpolitikk og handler om veien til å avslutte karrieren og bli pensjonist.

Kvinnen som forteller hun føler seg uønsket og «presset» til å gå av med pensjon, belyser noe som flere forteller om:

Det å ikke føle seg verdsatt som arbeidstaker lenger, når man har blitt eldre. Og hvor stor betydning arbeidsmiljø, fleksibilitet på arbeidsplassen og leders oppfølging har å si for ønsket om å fortsette i jobb – om så i redusert stilling.

Lenger nede i artikkelen kan du lese noen flere seniorer fortelle om opplevelser om avgangen fra av arbeidslivet.

Færre velger å slutte brått

Hvilke vurderinger ligger til grunn for å gå av med pensjon? Hva er utløsende for beslutningen? Hva er viktig for å fortsatt ønske å stå i jobb, om så delvis? Hvilken rolle spiller arbeidsplassen, og egen helse? Hvor stor betydning har arbeidsmiljø – og lederes oppfølging av seniorer på arbeidsplassen?

Og ønsker seniorer helst slutte brått, som har vært den mer tradisjonelle overgangen – eller vil man heller trappe ned?

– Stadig færre går fra å være i full jobb én dag til å bli heltidspensjonist den neste. Veien ut av arbeidslivet er i endring, forteller forskerne Katharina Herlofson og Tale Hellevik fra NOVA på OsloMet, som har analysert yrkesavgangsprosessen.

– Muligheten for å kombinere yrkesinntekt med inntekter fra pensjon fra 62-års alder, kan gjøre det lettere for folk å ta ting litt som det kommer, sier Herlofson videre.

Forskerne ser at færre enn før planlegger når de skal gå av - som igjen gjør at mange står lenger i jobben enn de egentlig hadde tenkt.

– Det ser ut til at de som trapper ned yrkesaktiviteten over en periode slutter å jobbe seinere i snitt enn de som går av fra en dag til den neste, sier Herlofson.

Men, som det også understrekes av flere av seniorene som er intervjuet i rapporten: Det å bli verdsatt, både av ledere og kollegaer, er viktig for ønsket om å fortsette i jobb:

– For at folk fortsetter i arbeid, så tror jeg at du må bli verdsatt mens du er på arbeid, uttaler en av seniorene.

At arbeidsmiljøet er avgjørende, er denne hjelpepleieren et bevis på: Hun sluttet da hun var 68 år, men hadde fremdeles en deltidsstilling i en alder av 75:

– Det er vel det som gjør at jeg holder på fremdeles. Du har gledet deg til å komme dit. For du har følt deg så velkommen. De er glade i deg liksom. Har blitt som en stor familie. Vi er redde for hverandre og passer på hverandre, sier hun.

Jeg tror at en må tørre å slippe. For det er det jeg sliter med. Tør jeg slippe? Og når tør jeg å slippe? Så er det å finne det tidspunktet jeg tør å slippe. Senior intervjuet i «Veier ut av arbeidslivet. Senkarrierer og yrkesavgang»

– Arbeidsgiver må være interessert

Forskerne poengterer at de eldre kan synes det er enklere eller mer fristende å stå lenger i arbeid dersom de ikke trenger å jobbe fulltid.

Rapporten viser også at de som trappet ned i stedet for å slutte brått, er er mer fornøyde med valget at tidspunkt for å avslutte karrieren.

– Men for at flere kan stå lenger i jobb, må også arbeidsgiver være interessert i dette og legge til rette for nedtrapping. Dette er ikke like enkelt for alle virksomheter, uttaler Herlofson i en pressemelding.

Helsedirektoratet lar deg få ditt eget tilpassede treningsprogram, etter alt fra alder til yrke og eventuelle helseplager. Vis mer

Forskerne har funnet at de med høy utdanning, lederoppgaver og god helse i større grad trapper ned før endelig avgang enn andre. Og nedtrapping er dessuten vanligere blant menn enn blant kvinner.

– Vi har funnet ut at å bestemme seg for yrkesavgang er en prosess som for mange strekker seg over år, hvor en trekkes mellom forhold som gjør at en vil slutte, og forhold som gjør at en ønsker å stå lenger, sier førsteamanuensis Inger Marie Bakke ved Høgskolen Innlandet i en artikkel på Senter for seniorpolitikk.

- Samhandling med nærmeste leder i denne fasen er essensielt, understreker hun.

Bakke er en av tre forskere som har intervjuet 26 personer mellom 60 og 75 år om overgangen fra arbeid til pensjon. Intervjuene viser at manglende dialog med leder kan framskynde beslutningen om å slutte, som direktør Kari Østerud ved Senter for seniorpolitikk påpeker:

– At leder og medarbeider sammen planlegger yrkesavgangen synes å være nærmest helt fraværende, sier Østerud – og framhever betydningen av at lederne spør hva som skal til for at en eldre arbeidstaker kan jobbe to-tre år til.

Så hva bør en leder som har en ansatt på 65 som hen vil beholde gjøre?

– Du må ta kontakt! Dere må snakke sammen. Din ansatte må vite at du verdsetter kompetansen, at hen blir tatt med i betraktningen. Ellers kan en føle at man ikke har mer i arbeidslivet å gjøre, sier Bakke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.