Solutslett

Plantene som kan gi alvorlige hudskader

Enkelte svært utbredte planter inneholder stoffer som kan skade huden din på alvorlig vis dersom du får stoffene på deg når du er ute i sola.

KAN GI UTSLETT I SOLA: Den forhatte tromsøpalmen er en fototoksisk plante som kan gi et alvorlig utslett på huden. Foto: NTB
KAN GI UTSLETT I SOLA: Den forhatte tromsøpalmen er en fototoksisk plante som kan gi et alvorlig utslett på huden. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Både tromsøpalme og kjempebjørnekjeks er kjent for å skape irritasjon ved å spre seg der den ikke hører hjemme, men visste du at disse skjermplantene dessuten er fototoksiske - og kan skade huden din i sollys?

Ifølge Helsenorge kan fototoksiske reaksjoner skje som et resultat av hudkontakt med fototoksiske planter i naturlig eller kunstig sollys. Dette betyr i praksis at kontakt med stoffene til disse plantene - i sollys kan gi alvorlig skade på huden din.

Altså gjelder det å være forsiktig med kontakten med disse plantene, og passe på at barnebarna ikke får disse stoffene på seg.

Også medisiner kan forårsake fototoksiske reaksjoner i huden din ved sollys. Her kan du lese mer om hvilke medisiner dette gjelder (krever innlogging).

Hva er en fototoksisk reaksjon?

For å få en fototoksisk reaksjon som følge av hudkontakt kreves det for de fleste plantesafter en kontakttid på 30–60 minutter.

Hovedsymptomet er utslett på huden, som vanligvis dukker opp 1-3 døgn etter eksponering. Det er på områder som har vært i kontakt med planten og deretter er utsatt for sollys, at utslettet dukker opp. Dette vil se ut som en kraftig solforbrenning med hudrødme, væskefylte blemmer og sterk svie.

RIS: Ris er digg, men det er flere ting man bør huske på dersom den skal smake best og unngå å være farlig! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Ifølge Helsenorge kan hudområdet få langvarig hyperpigmentering, som vil si mørkere hud, opptil flere måneder etter uhellet. Hudområdet kan dessuten være hypersensitivt for UV-lys i flere måneder eller år etter den fototoksiske reaksjonen.

Derfor er tromsøpalme og kjempebjørnekjeks et problem

De to nevnte plantene som er fototoksiske, tromsøpalme og kjempebjørnekjeks, er begge planter som er innført Norge fra utlandet og dermed står på fremmedartslista, ifølge Artsdatabasen. Begge artene har svært høy risiko for å påvirke naturmangfoldet i Norge.

Dette betyr at de sprer seg lett - og derav er lette å støte på i sommerhalvåret. Ifølge Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) er kjempebjørnekjeks i rask spredning og representerer et miljøproblem netttopp fordi den skygger ut alle andre planter der den etablerer seg, og artsmangfoldet reduseres sterkt.

Kjempebjørnekjeks er fototoksisk, og sprer seg dessuten så fort at den truer det norske naturmangfoldet. Foto: Erling Fløistad, NIBIO
Kjempebjørnekjeks er fototoksisk, og sprer seg dessuten så fort at den truer det norske naturmangfoldet. Foto: Erling Fløistad, NIBIO Vis mer

Det er også verdt å være klar over at flere skjermplanter som vokser i Norge er svært giftige, ikke minst følgende fire planter: selsnepe, giftkjeks, hundepersille og hestekjørvel

Dette gjør du ved forgiftning med fototoksiske skjermplanter

  • Dersom du er klar over kontakt med en fototoksisk plante før hudreaksjonen har oppstått, bør du vaske huden godt med såpe og vann.
  • Du bør også bruke solfaktor og/eller tildekke hudområdet i minst 2 døgn etter eksponering, selv om du ikke har symptomer.
  • Bading og svømming bør også unngås i 2 døgn da dette kan medføre forverring.
  • Ved kraftige/smertefulle symptomer bør du oppsøke lege for vurdering.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.