Hælsmerter

Plages du med hælsmerter? Dette kan løse problemet

Tøying og fysikalsk behandling er blant anbefalingene ved plantar fascitt, men for noen kan operasjon være løsningen.

PLANTAR FASCITT: Pantar Fascitt gir en stikkende hælsmerte når du går. Tilstanden er plagsom, men mulig å gjøre noe med. Foto: NTB
PLANTAR FASCITT: Pantar Fascitt gir en stikkende hælsmerte når du går. Tilstanden er plagsom, men mulig å gjøre noe med. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Noen går med veldig langvarige plager. De faller ut av all aktivitet og ut av yrkeslivet. De får redusert livskvalitet, har overlege Marius Molund ved ortopedisk avdeling ved Sykehuset Østfold uttalt til Vi.no.

Han snakker om Plantar Fascitt, en svært vanlig lidelse som karakteriseres av stikkende hælsmerte når du går. Molund beskriver det som et folkehelseproblem.

- Du får vondt under hælen når du setter hælen ned. Det skjer når du har vært i ro. Hvis du har sittet i sofaen eller går ut av senga om morgenen så gjør det vondt de første skrittene du tar, sier han.

For de aller fleste går plagene over av seg selv ifølge Molund. Det kan hjelpe å ta det med ro, å tøye eller få fysiskalsk behandling. Tilstanden trenger ikke å være dramatisk, men:

- For mange går smertene over i en kronisk fase. Noen opplever å ha vondt hver eneste dag i mange år, sier Molund.

Kirurgi mot hælsmerter

Ifølge Molund har det lenge vært et dårlig behandlingstilbud til pasienter som ikke blir kvitt plagen. De siste åra er det imidlertid kommet en rekke studier som foreslår kirurgisk seneforlenging i leggmuskulaturen som behandling.

Molund har testet ut denne behandlingen på pasienter - og kunne i 2020 fortelle om svært gode resultater. Smerter i hælene viste seg å blir bedre for pasienter med mindre stramme leggmuskler.

- Det er en sene som forlenges oppe i leggen. Vi ser at et lite inngrep gir god effekt. Pasientene blir bedre bare noen uker etter operasjonen. De er en veldig takknemlig pasientgruppe. Vi har hatt et rush av pasienter da det ble kjent, forteller han.

Denne kirurgiske behandlingen tilbys ved mange sykehus. Selve inngrepet tar 10-15 minutter og gjøres med lokalbedøvelse. I denne Vi Pluss-artikkelen kan du lese mer om behandlingen.

Anbefaler tøyeøvelser

Selv om det finnes kirurgisk hjelp å få anbefaler Molund i første omgang tøying av legger og fot mot smertene.

- Merker du symptomer bør du starte med tøying så fort som mulig. Det er godt dokumentert at det virker. Det koster ingenting og det er ufarlig. Det finnes mange behandlinger du betaler for, men det simple og enkle virker ganske bra. Tøying er også bra for vedlikehold etter operasjonen, sier han.

Det er heller ikke snakk om kompliserte tøyeøvelser. Ifølge Molund kan du tøye leggen ved å sette fotsålen mot veggen. Da får du både tøyd fotsålen og leggmuskelen. Tøy i et halvt minutt et par ganger om dagen.

Betennelsesdempende medisiner

Grethe Borchgrevink, ortoped og forsker ved St. Olavs hospital, har tidligere fortalt Vi.nos lesere at det er bindevevsstruktur i foten som blir overbelastet ved Plantar Fascitt.

- De som går og står på betong hele dagen er spesielt utsatt, sier hun.

TRENING: Camilla Aastorp Andersen, treningsfrue.no, illustrerer enkle treningsøvelser alle kan gjøre for en sterkere rygg. Video: Per Ervland / Dagbladet Her er saken som ble laget i forbindelse med videoen: https://www.dagbladet.no/mat/ovelsene-som-styrker-ryggen/69342731 Vis mer

Ifølge Borchgrevink går vanligvis irritasjonen og hevelsen over av seg selv. Lidelsen går vanligvis over i løpet av ni til 11 måneder. I sjeldne tilfeller kan lidelsen være en plage i årevis.

Hennes første råd er å oppsøke lege som kan skrive resept på betennelsesdempende medisiner.

- Det er fint å få dempet den akutte tilstanden ved irritasjon, understreker hun.

Viktig å forebygge

Også hun gir råd om å tøye leggmuskulaturen hvis du får symptomer på Plantar Fascitt.

- Får du symptomer, så gjør noe med det umiddelbart, råder hun.

Det beste er uansett å forebygge. Ifølge Borchgrevink er det viktig å bruke, gode, støtdempende sko.

- Brukes joggesko med god, sjokkabsorberende såle går støtet fra underlaget i såla i stedet for i foten. Legg penger i gode sko. Fotplager rammer kraftig når de rammer, sier hun.

Ved St. Olavs Hospital opereres Plantar Fasciitt ved at en muskel i akillessenen forlenges.

- Men du må ha gjennomgått et program med tøying av akilles i ett år før du blir vurdert til en operasjon, sier Borchgrevink.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.