Pille mot lungekreft tatt i bruk i Norge

En stor studie viser at en pille mot lungekreft har god effekt. Anerkjent forsker mener studien bekrefter at det er riktig at tablettene brukes i Norge.

TAR LIV: Lungekreft er den vanligste kreftformen i Norge og kreftformen som tar mest liv. Foto: NTB Shutterstock
TAR LIV: Lungekreft er den vanligste kreftformen i Norge og kreftformen som tar mest liv. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge en ny studie har en pille god effekt mot en type lungekreft. Studien ble nylig publisert i tidsskriftet The New England Journal of Medicine, ifølge Forskning.no.

Studien er ledet av Roy Herbst, nestleder for Yale Cancer Center.

Ifølge studien hadde pasienter som tok medikamentet Osimertinib, som selges under navnet Tagrisso, daglig etter operasjon 51 prosents mindre sjanse til å dø av sykdommen. Resultatene er basert på en fase tre-studie som har pågått i flere år.

Mutasjon i kreftcellene

Behandlingen brukes mot en undergruppe av lungekreft der kreftcellene har en mutasjon i EGFR-genet. 10-15 prosent av lungekreftpasientene i Norge har denne mutasjonen.

682 pasienter fra 20 land deltok i studien. Halvparten fikk Osimertinib i tre år. Den andre halvparten fikk placebo. Blant de som fikk medikamentet var det betydelig flere som ble friske enn i gruppa pasienter som fikk placebo. 34 døde av lungekreft i gruppen som fikk Osimertinib og 68 i den andre gruppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.