Eldre og alkohol

Pensjonister drikker mest

Hvis du trodde norsk ungdom var verstinger når det gjaldt alkoholforbruk, bør du ta en nærmere titt på statistikken. Det er nemlig pensjonistene som drikker oftest, ifølge nye tall fra SSB.

TOPPER STATISTIKKEN: Det er ikke ungdom som drikker oftest, men pensjonistene, ifølge ferske tall fra SSB. Illustrasjonsfoto: NTB
TOPPER STATISTIKKEN: Det er ikke ungdom som drikker oftest, men pensjonistene, ifølge ferske tall fra SSB. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Se for deg en gruppe studenter en lørdagskveld: Tenker du på fest og et stuebord fullt av øl, drinker og annen alkohol?

Og så ser du for deg et ektepar i 70-årene: Står det kanskje kaffe og kaker på stuebordet i stedet?

Det er i hvert fall slik mange av oss tenker om alkoholforbruk - at det er noe som først og fremst tilhører ungdomstiden. Men der tar vi rett og slett feil.

De eldste drikker oftest

Ifølge ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå, er det desidert flest pensjonister som drikker alkohol en gang i uka eller mer.

44 prosent av eldre mellom 67 og 79 år svarer i en ny undersøkelse at de drikker alkohol en gang per uke eller oftere - mens bare 26 prosent av unge mellom 16 og 24 svarer det samme.

Heller ikke voksne mellom 45 og 66 år drikker alkohol like ofte som pensjonistene. I denne aldersgruppa svarer 40 prosent at de drikker en gang i uka eller oftere.

ELDRE DRIKKER OFTEST: Det er ikke ungdom som drar opp snittet når det gjelder hvor mange som drikker ukentlig - det er pensjonistene. Tabell: SSB
ELDRE DRIKKER OFTEST: Det er ikke ungdom som drar opp snittet når det gjelder hvor mange som drikker ukentlig - det er pensjonistene. Tabell: SSB Vis mer

Drikker mer enn gjennomsnittet

SSBs undersøkelse om tobakk- og rusmiddelbruk (rusundersøkelsen) er gjennomført våren 2022 i samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI). Den viser at 36 prosent av den voksne befolkningen i alderen 16–79 år har drukket alkohol minst én gang i uken de siste 12 månedene. I fjor lå andelen på 35 prosent.

Pensjonister ligger med andre ord godt over gjennomsnittet i befolkningen når det gjelder hvor ofte man drikker alkohol. Dette er i tråd med andre undersøkelser om alkoholbruk blant eldre de siste årene.

Stor endring i eldres alkoholvaner

En studie fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) fra 2021 undersøkte endringer i alkoholvaner blant 20 939 deltagere mellom 60 og 99 år i løpet av 22 år. Resultatene viser at eldres forhold til og bruk av alkohol har endret seg mye siden 1990-tallet.

  • I 1994 rapporterte én av tre avhold fra alkohol. I 2016 sa kun én av ti at de var avholdende.
  • I 1994 rapporterte én av ti at de drakk to-tre ganger i uken eller oftere. I 2016 drakk mer enn hver tredje like hyppig.
  • Kvinner har endret drikkevaner mer enn menn, og drakk i 2016 nesten like ofte som menn.
  • Nesten én av tre av dem som drakk i 2016, drakk vanligvis mer enn anbefalt for eldre (tre enheter alkohol eller mer).

Høy utdannelse = høyt forbruk

SSBs ferske tall fra 2022 viser - som forventet - at alkoholforbruket er høyere blant menn enn kvinner. Men det er også betydelig høyere blant de med høy utdannelse enn blant de lavtutdannede.

Blant voksne i alderen 25–79 år er andelen som drikker alkohol en gang i uka eller oftere nesten dobbelt så høy blant dem med universitets- eller høyskoleutdanning (46 prosent) sammenlignet med dem som kun har fullført grunnskole (24 prosent).

Selv om eldre drikker oftere enn yngre, har de unge ofte et høyere inntak når de først drikker. 13 prosent unge i alderen 16–24 år har drukket seks eller flere alkoholenheter på samme dag ukentlig, mot 4 prosent i aldersgruppen 45–66 år og 6 prosent i gruppen 67–79 år, melder SSB.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.