Eldre og alkohol

Pensjonister drikker mest

Hvis du trodde norsk ungdom var verstinger når det gjaldt alkoholforbruk, bør du ta en nærmere titt på statistikken. Det er nemlig pensjonistene som drikker oftest, ifølge nye tall fra SSB.

TOPPER STATISTIKKEN: Det er ikke ungdom som drikker oftest, men pensjonistene, ifølge ferske tall fra SSB. Illustrasjonsfoto: NTB
TOPPER STATISTIKKEN: Det er ikke ungdom som drikker oftest, men pensjonistene, ifølge ferske tall fra SSB. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Se for deg en gruppe studenter en lørdagskveld: Tenker du på fest og et stuebord fullt av øl, drinker og annen alkohol?

Og så ser du for deg et ektepar i 70-årene: Står det kanskje kaffe og kaker på stuebordet i stedet?

Det er i hvert fall slik mange av oss tenker om alkoholforbruk - at det er noe som først og fremst tilhører ungdomstiden. Men der tar vi rett og slett feil.

De eldste drikker oftest

Ifølge ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå, er det desidert flest pensjonister som drikker alkohol en gang i uka eller mer.

44 prosent av eldre mellom 67 og 79 år svarer i en ny undersøkelse at de drikker alkohol en gang per uke eller oftere - mens bare 26 prosent av unge mellom 16 og 24 svarer det samme.

Heller ikke voksne mellom 45 og 66 år drikker alkohol like ofte som pensjonistene. I denne aldersgruppa svarer 40 prosent at de drikker en gang i uka eller oftere.

Drikker mer enn gjennomsnittet

SSBs undersøkelse om tobakk- og rusmiddelbruk (rusundersøkelsen) er gjennomført våren 2022 i samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI). Den viser at 36 prosent av den voksne befolkningen i alderen 16–79 år har drukket alkohol minst én gang i uken de siste 12 månedene. I fjor lå andelen på 35 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.