Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Fordeling av oppgaver er alltid en liten utfordring i forhold. Jeg møter dette jevnlig i terapirommet. Mange velger også tradisjonelle kjønnsroller ubevisst, sier Sarah Bjerknes, klinisk spesialist i familieterapi, til Vi.no.
Hun forteller at kvinner ofte føler at de blir tatt for gitt. Og at arbeidsinnsatsen de gjør i hjemmet ikke blir sett.

Bruker skjerm til å holde partneren unna
Vi Pluss
- Å spørre oss selv hvor lykkelige vi er, er bare tøv
Og oftest er det sånn: At det er kvinnen i forholdet som tar ansvar for at familiebedriften skal gå rundt. Dette fortsetter selv om barna har flyttet ut og begge er blitt pensjonister.
- Når mannen blir pensjonist starter han gjerne med prosjekter i garasjen og tar seg av bilen, mens kona står for kontakten med barnebarn, det sosiale med å be familie på middag, lage mat og stelle i huset. Å klippe plenen én gang i uka er mindre jobb enn matlaging og stell i huset som blir gjort hver dag, sier Bjerknes.
Begjæret og intimiteten blir ødelagt
Hun er klar på at skjevfordelingen påvirker relasjonen negativt.
- Hvis kvinnen i forholdet føler seg som en hushjelp, er det fare for at hun blir sur og gretten samtidig som den andre kjeder seg og ikke forstår hvorfor kona er sur og gretten.

- Aldri for gammel for å flørte
Mens han ikke skjønner hvorfor hun ikke ber ham om å gjøre oppgaver i huset, forventer hun at han skal bidra av seg selv.
Terapeuten forklarer at det å være sur og irritert påvirker følelsene og evnen til å være nysgjerrig på den andre - noe som igjen påvirker lysten på den andre.
- Det kan påvirke sexliv, begjær, intimitet, nysgjerrighet, kos og alt det som vi egentlig vil ha i et parforhold og som er like viktig når vi blir eldre, sier Bjerknes.

- Tror kvinner som har opplevd vold vil kjenne seg igjen
- Eldre har masse sex. Det er underkommunisert, men de har sex og liker det fortsatt. Det er de som er nysgjerrige på hverandre og som setter pris på hverandres ulike egenskaper som har det bedre, sier Bjerknes.
Kvinner må si fra
Hva bør så par gjøre for å komme ut av det skjeve sporet?
- Hvis du er provosert over at du gjør for mye, så ta tak i det. Det hjelper ikke om dere har vært gift i 20, 30 eller 40 år. Du må si fra at det fungerer dårlig og at du er veldig lei av det. Mange kvinner er dårlige på å si fra. Ofte bare gjør de oppgavene fordi det er lettere på den måten, sier Bjerknes.

Bør hun treffe den kjekke nettdaten?
Hun mener den beste måten å tilnærme seg problemet på er å skrive en liste over alle tingene som må gjøres og bli enige om hvem som gjør hva.
- Bli enige om standarden dere skal ha. Kanskje den må justeres ned? Kan badet vaskes sjeldnere? Mange kvinner i dag har en forventning om at det nesten skal være visningsklart, men de færreste hjem ser ut som kataloghjem, sier hun.
Hennes andre råd er å ikke kommandere noen til hva de skal gjøre.
- Kom til enighet sammen.
Viktig dialog
Bjerknes påpeker at jobben som hjemmeværende fortsatt er en jobb i pensjonsalderen.

Skilt etter 25 år: Fikk eksmannens pensjon
Når mannen blir pensjonist må kona være villig til å gi bort oppgaver.
- Det krever en dialog og det går an å påpeke at det går an å dele på arbeidsoppgaver i en periode i livet hvor dere er hjemme begge to. Det går for eksempel an å foreslå noe som: Jeg kan vaske tøy, mens du kan bidra til å ta ut av vaskemaskinen, sier Bjerknes.
- Hva hvis svaret du får fra parrtneren din er «nei»?
- Mange synes det er vanskelig å bli pensjonist og ta på seg nye oppgaver, men hvis svaret er «nei», så har dere en utfordring som dere bør ta tak i, sier Bjerknes.

Livet etter Kåre: - Jeg roper etter han men får ikke noe svar
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.