Gleden ved sex senere i livet:

Parene lot seg fotografere i intime situasjoner

Engelske par forteller om deilig sexliv i voksen alder: - Jo eldre vi blir jo flinkere blir vi. Se de unike bildene fra fotoprosjektet.

LYNNE OG GEORGE: Lynne og George er blant de fem parene som har latt seg fotografere til kampanjen «Letś Talk the Joy of Later Life Sex». - Etter hvert som vi blir eldre blir vi mer eksperimentelle, sier Lynne om parets sexliv. Foto: Ian Rankin / Relate
LYNNE OG GEORGE: Lynne og George er blant de fem parene som har latt seg fotografere til kampanjen «Letś Talk the Joy of Later Life Sex». - Etter hvert som vi blir eldre blir vi mer eksperimentelle, sier Lynne om parets sexliv. Foto: Ian Rankin / Relate Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En mann kysser sin partner i nakken. En naken kvinne som har fjernet brystene er fotografert sammen med sin mann i en sensuell setting. To nakne menn vises i en intim omfavnelse, ledsaget av ordene:

«Noen menn oppdager at de elsker golf. Noen menn oppdager at de elsker menn».

En kvinne har nytelsen skrevet over ansiktet.

Den veldedige organisasjonen Relate og den verdenskjente, britiske fotografen Ian Rankin står bak kampanjen «Letś Talk the Joy of Later Life Sex» som tar for seg temaet «vi aldri snakker om» - nemlig at godt voksne mennesker også nyter sex og ikke minst har seksuelle behov.

ANDREW OG MARK: - Hvis vi ikke har hatt sex på en stund er det som å være tenåring igjen i begynnelsen, men når vi er i gang blir det naturlig. Jo eldre vi blir jo flinkere blir vi, sier Mark om sex med Andrew. Paret har vært sammen i 31 år. Foto: Ian Rankin /Relate
ANDREW OG MARK: - Hvis vi ikke har hatt sex på en stund er det som å være tenåring igjen i begynnelsen, men når vi er i gang blir det naturlig. Jo eldre vi blir jo flinkere blir vi, sier Mark om sex med Andrew. Paret har vært sammen i 31 år. Foto: Ian Rankin /Relate Vis mer

Relate gir støtte til personer som trenger hjelp i sine forhold over hele Storbritannia. Organisasjonen tilbyr rådgivning for par, familier unge og enkeltpersoner, sexterapi, mekling og opplæringskurs.

Fem par har latt seg fotografere i intime situasjoner. I disse dager vises bildene på store reklametavler over hele Storbritannia. Målet er å vise at vi kan være stolte over egen seksualitet, også når vi blir eldre. Både i langsiktige kjærlighetsforhold eller med nye partnere vil sex fortsette å ha betydning.

Bryter konvensjoner foran og bak kamera

Med kampanjen ønsker Relate og Rankin å bryte tabuer om eldres seksualitet.

- Vi trenger intimitet nå mer enn noensinne og alder er selvfølgelig bare et tall. Det fantastiske med kjærlighet og hengivenhet trenger ikke forandre seg selv om vi blir eldre. Hensikten med kampanjen er å bryte konvensjoner, og det har den gjort, både foran og bak kamera, har Rankin uttalt om prosjektet.

MARGARET: - Sexlivet med mannen min var intenst gjennom hele ekteskapet. Etter hvert som vi ble eldre ble det bedre! sier Margaret. Mannen hennes lever ikke lenger, men hun lever på de gode minnene. Foto: Ian Rankin / Relate
MARGARET: - Sexlivet med mannen min var intenst gjennom hele ekteskapet. Etter hvert som vi ble eldre ble det bedre! sier Margaret. Mannen hennes lever ikke lenger, men hun lever på de gode minnene. Foto: Ian Rankin / Relate Vis mer

Menneskene han har portrettert er av ulik etnisitet, kroppsform og har ulik seksuell orientering. Vi møter blant annet Andrew og Mark som har vært sammen i 31 år, Chrissie, som har fjernet brystene, og partneren hennes Roger.

- Privilegium å bli fotografert

Andrew og Mark, som er i 60-åra, forteller til The Guardian at de ble godt ivaretatt under fotograferingen.

- Det var en fantastisk opplevelse, og et privilegium å bli fotografert av Rankin, sier Andrew til avisa.

Paret opplever det som meningsfullt å være med på prosjektet. De har også fått mye støtte fra familie og venner. For dem var det også en fin mulighet til å vise kjærligheten de føler for hverandre.

- Fra vårt ståsted er det dobbelt så vanskelig å unngå stereotypiske holdninger. Sjansen for å se eldre mennesker være intime på film er liten, men den er nesten ikke-eksisterende for et eldre par som oss, sier Mark.

BILLIE OG CORA: - Sex har ingenting å gjøre med alder. Jeg tror noen mennesker slutter å snakke om det, men for meg er det viktig å snakke om det og ha det gøy, sier Cora. Foto: Ian Rankin /Relate
BILLIE OG CORA: - Sex har ingenting å gjøre med alder. Jeg tror noen mennesker slutter å snakke om det, men for meg er det viktig å snakke om det og ha det gøy, sier Cora. Foto: Ian Rankin /Relate Vis mer

Seksualitet til livets slutt

Sexolog Siv Gamnes mener det er positivt at det settes fokus på at mennesker med normale, vanlige og modne kropper også har et seksualliv.

- I samfunnet i dag er det ofte porno som har monopol på å vise fram kropper. Det er ikke akkurat den vanlige kroppen som vises der. Seksualitet i medier og populærkultur fremstilles som om den tilhører de unge og ikke mennesker i alderdommen, sier hun til Vi.no.

- Heldigvis er det kommet krefter som fremmer moden seksualitet. Det er kjempepositivt. Seksualiteten vil egentlig aldri ta slutt hvis vi tar vare på den. Hvis forutsetningene ligger til rette for å ta vare på den har vi den til livets slutt.

Gamnes understreker at seksualitet er noe vi er født med og som varer livet ut. Et godt sexliv påvirker vår lykkefølelse direkte fordi det sex øker vår produksjon av velværehormonet oksytocin. Ifølge Gamnes virker hormonet også dempende på eventuell slitasje i et forhold som har vart i mange år.

CHRISSIE OG ROGER: Chrissie og Roger mener helse kan være et hinder for å ha sex i en viss alder. - Etter operasjoner kan det være vanskelig å ha et sexliv. Kjærligheten i et parforhold blir da ekstra viktig, sier Chrissie. Foto: Ian Rankin / Relate
CHRISSIE OG ROGER: Chrissie og Roger mener helse kan være et hinder for å ha sex i en viss alder. - Etter operasjoner kan det være vanskelig å ha et sexliv. Kjærligheten i et parforhold blir da ekstra viktig, sier Chrissie. Foto: Ian Rankin / Relate Vis mer

- Det finnes et tabu

Gamnes påpeker at vi som ungdommer ofte synes det er grusomt å tenke på at foreldrene våre har sex.

- Det finnes et tabu rundt det. Det blir ikke så anerkjent at foreldre kan ha et aktivt sexliv. Vi må ikke nødvendigvis vite om sexlivet til foreldrene våre, men det er viktig å ha en aksept for at også eldre mennesker har sex.

- Kan slike holdninger smitte over og påvirke vårt eget sexliv?

- Jeg tror mange modne mennesker hever seg over hva andre måtte mene, men det kan finnes noen som blir påvirket av det. Hvis sexlivet ikke lenger er fullt så givende kan det være lett å si at «jeg er blitt for gammel for sex», sier Gamnes.

Hennes erfaring er at den ene i et parforhold ofte har mistet lysten på sex mens den andre fortsatt ønsker seg et sexliv.

- I utgangspunktet blir vi aldri for gamle for å ha sex. Det er ikke alderen i seg selv som er årsaken til at sexlysten blir borte. Den blir kanskje mindre intens, men den vil aldri forsvinne helt, sier Gamnes.

DAPHNE OG ARTHUR: - Jeg vet at unge tror at eldre mennesker ikke har sex, men jeg tror ikke at et sexliv handler om alder, sier Arthur. Foto: Ian Rankin / Relate
DAPHNE OG ARTHUR: - Jeg vet at unge tror at eldre mennesker ikke har sex, men jeg tror ikke at et sexliv handler om alder, sier Arthur. Foto: Ian Rankin / Relate Vis mer

Kan være vanskelig å snakke om sex

Årsaker til skrantende sexliv kan være sykdom og medisiner.

- I de fleste tilfeller handler det om problemer i et parforhold. Det kan være at den ene ikke føler seg respektert, sett eller bekreftet, sier Gamnes.

- Kan voksne par trenge hjelp til å snakke om seksuallivet?

- Mange gjør det, men ikke alle. Vi som er godt voksne i dag er ikke så vant til å snakke om sex. Det er veldig mange som ikke har språk eller ord for det. Det kan også være vanskelig å snakke om fordi det involverer følelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.