Smertestillende og kreftbehandling

Paracetamol kan påvirke kreftbehandling negativt

En fersk studie viser at bruk av paracetamol muligens kan ha en innvirkning på effekten av immunterapi hos kreftpasienter.

SMERTESTILLENDE: En ny studie viser at bruk av paracetamol av kreftpasienter i verste fall kan påvirke effekten av immunterapi. Foto: NTB
SMERTESTILLENDE: En ny studie viser at bruk av paracetamol av kreftpasienter i verste fall kan påvirke effekten av immunterapi. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er gjort store fremskritt innen kreftbehandling det siste tiåret på grunn av såkalt immunterapi, en behandling der man i stedet for å rette skytset direkte mot kreftsvulstene, styrker kroppens egne immunceller slik at de blir bedre rustet til å nedkjempe kreften selv.

- Det siste tiåret har vi sett et enormt gjennombrudd når det gjelder immunterapi som behandling mot kreft. Det er snakk om ganske fantastiske resultater, uttalte Sigrid Bratlie til Vi.no i juni. Hun er utdannet molekylærbiolog og jobber som strategisk rådgiver i Kreftforeningen.

En av kreftpasientene som har fått erfare hvor godt immunterapi kan fungere, er Pål Rossow, som etter alt å dømme ikke hadde vært her i dag - hadde det ikke vært for effekten av den nye behandlingen.

Nå viser en fersk studie en mulig sammenheng mellom bruk av legemiddelet paracetamol og redusert effekt av immunterapi.

Tror effekten av behandlingen kan påvirkes

Ifølge Dagens Medisin, som omtaler studien, reiser de ferske studieresultatene spørsmål om det hyppig brukte legemiddelet kan ha en hittil ukjent virkning på kreftbehandling. Mange kreftpasienter opplever smerte og benytter paracetamol for å redusere plagene.

Resultatene ble lagt frem på den amerikanske kreftkongressen ASCO 2022 i Chicago i starten av måneden og inngår også i en artikkel som nylig ble sendt inn til det prestisjetunge Annals of Oncology. Artikkelen er ikke publisert, men lagt ut i «pre-proof»-versjon. Det betyr at artikkelen er fagfellevurdert og akseptert til publisering.

De franske forskerne som står bak studien, skriver at acetaminofen, som er et annet navn på paracetamol, muligens kan ha en innvirkning på effekten av immunterapi i kreftpasienter.

- Tankevekkende resultater

Professor og overlege Bjørn Henning Grønberg ved NTNU og St. Olavs hospital sier til Dagens Medisin at resultatene er tankevekkende. Han jobber og forsker på lungekreft, en krefttype hvor det også benyttes immunterapi i behandlingen.

– Det vil være naturlig at man vurderer nøye om en pasient trenger paracetamol hvis dette stemmer.

Skulle funnene stemme, vil det ha store implikasjoner, mener professoren. Han viser til at legene i noen tilfeller kan ha forventninger om behandlingseffekt som ikke innfris.

Oddbjørn Straume, som tillegg til å være overlege, er professor ved Universitetet i Bergen og leder for Norsk melanomgruppe, mener at til tross for noen begrensninger, er studien et godt stykke arbeid. Han mener likevel ikke at resultatene om paracetamol per nå er nok til at det er aktuelt å endre retningslinjene for behandling.

– Men jeg vil nok tenke at jeg heretter vil være forsiktig med å bruke paracetamol, særlig i perioden ved oppstart av immunterapi, uttaler Straume.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.