Listeria

Påleggene som gir risiko for alvorlig sykdom

Selv om ost er både næringsrikt og godt, er det enkelte oster, i tillegg til noen andre pålegg, som kan utgjøre en risiko for blant annet eldre.

LISTERIA: Forskjellige oster i tillegg til noen spekede, salte eller røkte pålegg, kan skjule listeriabakterier, som i verste fall kan forårsake alvorlig sykdom blant eldre og andre risikogrupper. Foto: Berit B. Njarga
LISTERIA: Forskjellige oster i tillegg til noen spekede, salte eller røkte pålegg, kan skjule listeriabakterier, som i verste fall kan forårsake alvorlig sykdom blant eldre og andre risikogrupper. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Listeriabakterien kan gi den alvorlige sykdommen listeriose, og dessverre trives bakterien i enkelte oster, ifølge Matportalen.

Derfor bør de fremste risikogruppene for sykdom forårsaket av listeriabakterien velge bort disse ostene.

Dette gjelder både gravide, eldre og personer med nedsatt immunforsvar.

Hvorfor kan listeriabakterien være farlig for eldre?

Ifølge Margrethe Hovda Røed, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet hos Mattilsynet, er listeriabakterien en bakterie som forårsaker sykdommen listeriose.

- Vanligvis gir listeriabakterien ingen eller lette influensalignende symptomer hos friske personer, og de tåler noe større mengder av bakterien enn mer sårbare forbrukere. Sykdommen rammer i hovedsak personer med nedsatt immunforsvar, eldre med svekket allmenntilstand, fostre og nyfødte, og kan gi hjernebetennelse, blodforgiftning, abort og dødfødsel, forteller hun til Vi.no.

BAKTERIER: Kluten bør rettes ordentlig ut når den ligger til tørk. Ligger den slik, vil den tørke saktere og utvikle mer bakterier. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Og det er spesielt én ting som skiller listeriabakterien fra andre bakterier:

- I motsetning til de fleste andre bakterier som gir sykdom hos mennesker, vokser listeriabakterier ved kjøletemperatur. Enkelte matvarer med lang holdbarhetstid som spises uten videre varmebehandling kan være risikoprodukter fordi bakterien kan oppformeres til et høyt antall under lagring, forklarer hun.

Jo eldre, jo mer sårbar for smitte

Om du er godt voksen og lurer på når du bør begynne å være forsiktig med inntaket av disse ostene, vil svaret kunne variere fra person til person.

- Det er ikke en eksakt aldersgrense for når listeriabakterien gir alvorlige symptomer. Men du er mer sårbar desto eldre du er og om du har underliggende sykdommer. Hvor alvorlige symptomene er, avhenger også av hvor mye du spiser av produktet og hvor mange listeriabakterier det er i produktet, understreker hun.

Unngå disse ostene

Forskjellige oster er eksempler på matvarer hvor listeriabakterien trives, og hvor man gjerne lagrer matvarene over lengre tid, i tillegg til noen andre sorter pålegg.

- Eksempler på slike matvarer er myke modningsoster, muggoster og upasteuriserte oster, røyket, raket og gravet fisk, og noen typer kjøttpålegg. Listeriabakteriene i matvarer kan stamme fra råvarer eller de kan være tilført fra mennesker eller utstyr ved produksjon, salg og tilberedning, sier Hovda Røed.

Derfor trives listeria i disse ostene

Listeriabakterier kan ifølge Mattilsynet være til stede i meieriprodukter av upasteurisert melk/rå melk.

- Myke og halvfaste oster som blåmuggoster, hvitmuggoster og kittmodnede oster er mest utsatt. Det er fordi listeriabakterien kan være tilstede i den rå melka, og vil vokse og bli mange i slike oster. Harde oster av upasteurisert melk/rå melk som Parmesan og Grana padano anses som tryggere, forklarer hun.

- Listeria er også påvist i myke og halvfaste oster av pasteurisert melk, som for eksempel Brie, Camembert og blåmuggoster som Gorgonzola. Pasteurisering dreper listeriabakterier i melka, men osten kan bli forurenset med listeriabakterier etter pasteuriseringen. Listeriabakterien har også mulighet for å vokse i disse ostene, sier Hovda Røed.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.