Pollensesongen 2022

På tide med allergitabletter?

Vil du unngå pollenplager lønner det seg å begynne med allergitabletter tidsnok. Når du bør starte vil avhenge av landsdel, og hva du reagerer på.

POLLENALLERGI: HAr du pollenallergi bør du starte med tabletter før sesongen - og plagene - starter. Foto: Berit B. Njarga
POLLENALLERGI: HAr du pollenallergi bør du starte med tabletter før sesongen - og plagene - starter. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Årets pollensesong er i gang i deler av landet, mens det fortsatt ligger store mengder snø i andre områder. Dermed sier det seg selv at det ikke er alle som trenger å starte med allergitabletter foreløpig - mens andre bør være føre var allerede nå.

- Hvert år er det noen som er sent ute. Det er en ganske vanlig problemstilling, sier overlege ved øre-nese-hals-avdelinga på St. Olavs hospital, Yngve Melheim Jacobsen, til NRK, og viser til at mange begynner for sent med allergimedisinene.

Man bør nemlig starte 1-2 uker før pollesesongen begynner. Men når er egentlig det?

Or og hassel først ut

Ifølge LHL Astma og Allergi varierer pollensesongen i Norge fra sted til sted avhengig av temperatur og type vegetasjon. Først ut er or og hassel. En kikk på Norges Asmta- og allergiforenings pollenvarsel viser at en beskjeden spredning av or og hassel har begynt på Vest-, Sør- og Østlandet.

LHL skriver at denne spredningen gjerne varer fra februar til april.

Salix og bjørk

Det er pollen fra de forskjellige variantene av Salix, nærmere bestemt selje, pil og vier, ifølge Vitus Apotek, som kommer etter spredningen av or og hassel. I Sør-Norge foregår denne spredningen fra midten av april, og i Nord-Norge fra midten av mai.

Mange med bjørkepollenallergi reagerer også på Salix, ifølge LHL. Bjørkepollenspredningen starter vanligvis i overgangen april/mai i Sør-Norge og noe senere i Nord-Norge og på fjellet.

Vær også obs på at vind kan spre pollen over lange avstander, derfor kan du reagere også når det ikke er spredning lokalt.

Det er også greit å være obs på at svært mange bjørkepollenallergikere er utsatt for kryssallergier, spesielt fra mat. Opp mot 80 prosent av alle med allergi mot bjørk oppgir at de også reagerer på en eller flere matvarer som er beslektet med bjørkepollenproteinet, skriver NAAF.

Allergi mot gress?

Gresspollensesongen er en sommerallergi, der spredningen foregår fra juni til august, med litt senere oppstart i nord enn i sør.

Også burotpollen spres om sommeren, men starter først i slutten av juli, skriver LHL Astma og Allergi.

Når trenger du medisiner?

For å vite hvilke allergier du har og når du bør ta medisiner, lønner det seg å ta en blodprøve eller prikktest for å se hvilke av disse pollentypene du reagerer på.

NAAFs nettsider kan du følge med på pollenvarselet for de forskjellige pollentypene, og også se i pollenkalenderen når det sesongen normalt starter for de forskjellige pollentypene i de forskjellige landsdelene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.