Øynene dine kan røpe at du er syk

Det er ikke bare lite søvn og fuktige kvelder som kan vises i øynene dine. Også mer alvorlige tilstander som diabetes, høyt kolesterol, økt risiko for hjerneslag og begynnende demens kan avsløres av blikket ditt.

ØYNENE AVSLØRER SYKDOM: Øynene gir et blikk inn i kroppen, og kan avsløre en rekke sykdommer på et tidlig stadium, blant annet økt risiko for hjerneslag. Foto: NTB
ØYNENE AVSLØRER SYKDOM: Øynene gir et blikk inn i kroppen, og kan avsløre en rekke sykdommer på et tidlig stadium, blant annet økt risiko for hjerneslag. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Øynene dine kan gjøre mye mer enn å avsløre at du har sovet for lite. Blant annet kan de være svært viktige i å avdekke tidlige stadier av begynnende demens.

Forskere ved universitetet i San Diego, California, har utviklet en app til smarttelefoner som kan oppdage tidlige tegn på demens og andre nevrologiske tilstander, skriver forskningsnettstedet The Conversation. Appen bruker telefonens kamera og teknologi for ansiktsgjenkjennelse til å registrere bittesmå forandringer i pupillene, for å på den måten å kunne avsløre sykdom på et tidlig stadium.

Men det er ikke bare demens som kan komme til syne gjennom øynene dine. Visste du at øynene dine kan røpe blant annet høyt blodtrykk, diabetes, høyt kolesterol, og risiko for hjerneslag? Her er noe av det øynene kan fortelle deg om helsa di.

Størrelsen på pupillen

Pupillen i øyet utvider seg og trekker seg sammen som en reaksjon på lys. Forsinket eller treg reaksjon kan være et tegn på begynnende demens eller Alzheimer. Det kan også være et tegn på feildosering av medisiner.

Røde eller gule øyne

Dersom det hvite i øynene dine forandrer farge og blir mer gult eller rødt, kan det være tegn på sykdom. Røde, blodskutte øyne kan skyldes forbigående tilstander som en infeksjon eller en kveld med for mye alkohol, men dersom tilstanden vedvarer kan det være tegn på noe mer alvorlig. I enkelte tilfeller kan røde øyne skyldes grønn stær, en sykdom som innebærer at trykket i øyet blir for høyt. Ubehandlet kan det føre til blindhet.

Blir det hvite i øyet gult, skyldes det som regel gulsott, en tilstand der hud, øyne og slimhinner farges gule fordi gallefargestoffer ikke skilles ut med urin og avføring som normalt. Gulsott kan være et tegn på leversykdom som hepatitt eller leverkreft, sykdom i galleveiene, eller blodsykdom. Gulsott bør alltid undersøkes og behandles av lege.

Sprengte blodkar

En rød flekk på øyet skyldes nesten alltid et sprengt blodkar, og i de fleste tilfeller er det en helt uskyldig tilstand som går over av seg selv. Men det kan også være et tegn på høyt blodtrykk, som igjen kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, så dersom du ofte plages av sprengte blodkar på øyet, kan det være lurt å sjekke blodtrykket.

Grå ring rundt iris

En hvit eller grå ring rundt øyets iris, den fargede delen av øyet, kan i mange tilfeller ha sammenheng med høyt kolesterol og økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Det oppstår oftere hos eldre enn yngre personer.

Øyet kan advare om hjerneslag og diabetes

Ifølge Blindeforbundet er også øynene svært viktig for å kunne avdekke økt risiko for å få hjerneslag. Blant annet viser en stor, internasjonal metaanalyse av 20.000 middelaldrene og eldre personer at utvidede vener i netthinnen er forbundet med økt risiko for å få hjerneslag. I mange tilfeller vil en øyelege kunne avdekke denne økte risikoen ved en enkel undersøkelse, ifølge Blindeforbundet.

Diabetes rammer både store og små blodårer i hele kroppen, og påvirkning av de små blodårene kan føre til retinopati i øyet, som til slutt kan føre til blindhet. Undersøkelser av øyet kan avsløre retinopati på et tidlig stadium, og dermed også avdekke uoppdaget diabetes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.