Overgangsalder

Overgangsalderen plager kvinner over 60

– Mange er overrasket over dette, fordi symptomene kan komme flere år etter siste menstruasjonen, sier lege.

OVERGANGSALDER: Inntreffer vanligvis fra 50-årsalder, men symptomene kan henge igjen hos kvinner over 60 år også. Foto: Scanpix
OVERGANGSALDER: Inntreffer vanligvis fra 50-årsalder, men symptomene kan henge igjen hos kvinner over 60 år også. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Naturens gang er slik at alle kvinner må gjennom overgangsalderen, men akkurat når den først inntreffer varierer.

– Gjennomsnittlig kommer siste menstruasjon når kvinnen er 51 - 52 år gammel, og det kan også skje i starten av 40-årene, sier Lotte Hvas, lege og forfatter av boken «Overgangsalderen - Alt du trenger å vite».

​En norsk studie av 2300 kvinner i Hordaland, ledet av forsker Bjørn Gjelsvik ved Universitetet i Oslo, viser at overgangsalderen gjennomsnittlig varer i fire år hos kvinnene. Bare én prosent oppga at de var plaget i opptil tolv år.

Men visste du at også kvinner over 60 fremdeles kan plages av overgangsalderen?

​Slimhinneproblemer fra skjeden

Hvas, som har forsket på kvinners opplevelser av overgangsalderen i flere tiår, bekrefter at de fleste kvinner over 60 vil ha lagt overgangsalderen bak seg, men at noen starter med menstruasjonsforstyrrelser flere år før siste menstruasjon og fortsetter med hetetokter i flere år etter. En del kvinner på 55 pluss har for eksempel fortsatt hetetokter.

– De over 60 vil sikkert ha en ganske avslappet holdning til overgangsalderen, blant dem jeg møter så har de fleste en oppfattelse av «var det ikke verre?» , selv om det selvfølgelig er noen som har strevd mye med symptomer, forteller Hvas til viover60.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.