Naturens gang er slik at alle kvinner må gjennom overgangsalderen, men akkurat når den først inntreffer varierer.
– Gjennomsnittlig kommer siste menstruasjon når kvinnen er 51 - 52 år gammel, og det kan også skje i starten av 40-årene, sier Lotte Hvas, lege og forfatter av boken «Overgangsalderen - Alt du trenger å vite».

En norsk studie av 2300 kvinner i Hordaland, ledet av forsker Bjørn Gjelsvik ved Universitetet i Oslo, viser at overgangsalderen gjennomsnittlig varer i fire år hos kvinnene. Bare én prosent oppga at de var plaget i opptil tolv år.
Men visste du at også kvinner over 60 fremdeles kan plages av overgangsalderen?
Slimhinneproblemer fra skjeden
Hvas, som har forsket på kvinners opplevelser av overgangsalderen i flere tiår, bekrefter at de fleste kvinner over 60 vil ha lagt overgangsalderen bak seg, men at noen starter med menstruasjonsforstyrrelser flere år før siste menstruasjon og fortsetter med hetetokter i flere år etter. En del kvinner på 55 pluss har for eksempel fortsatt hetetokter.
– De over 60 vil sikkert ha en ganske avslappet holdning til overgangsalderen, blant dem jeg møter så har de fleste en oppfattelse av «var det ikke verre?» , selv om det selvfølgelig er noen som har strevd mye med symptomer, forteller Hvas til viover60.no.

Hva er en normal menstruasjonssyklus?
Lommelegen– Det som er veldig relevant for de over 60 er slimhinneproblemer fra skjeden. Tørrhet, eventuelt urinveisinfeksjoner og smerter ved samleie. Mange er litt overrasket over dette, fordi symptomene kan komme flere år etter siste menstruasjonen, og de tenker at «det er nok bare alderen», fortsetter legen.
Behandling av plagene
Hvas tror at mange av de eldste kvinnene kanskje har klart seg fint uten hormonbehandling med piller eller plaster, og derfor ikke ønsker å begynne nå, flere år etter.

60-åringer er mindre plaget av ryggplager enn 40-åringer
– Derfor er det viktig å fortelle om muligheten for lokalbehandling. Det finnes både mulighet for å behandle med og uten hormon, sier hun.
– Preparater som inneholder hormoner er nok de mest effektive, og hvis man for eksempel ikke har hatt et aktivt seksualliv i flere år, og plutselig møter en ny mann, så kan det være vanskelig å komme igang igjen seksuelt. Men dette kan klares med lokalbehandling, understreker legen videre.
Røykere har mye plager
I Gjelsviks studie kommer det frem at det er flere dagligrøykere, flere med lav utdanning og flere som ikke lever i parforhold som rapporterer mye plager ved overgangsalderen.

Noe som kanskje oppleves som mer overraskende for mange, er at forskerne også fant at de av kvinnene som trente mest, hadde mer hetetokter enn de som ikke trente.
Forskerne tror at det kan ha sammenheng med at de som er mest plaget, trener mye fordi de har lest at det hjelper mot plager i overgangsalderen.
Gjelsvik mener at det har vært mange myter om kvinnens overgangsalder. Få av dem har fått støtte i forskningen.
– Det er for eksempel ikke dokumentert at kvinner i overgangsalderen får søvnvansker, angst og uro, slik det har vært hevdet på folkemunne i mange år. Det er heller ikke dokumentert at hormonendringen i seg selv reduserer seksuell lyst hos kvinnen. De fleste forskere vil i dag være tilbakeholdne med å hevde at dette er symptomer som klart er forbundet med overgangsalderen, har han uttalt til Forskning.no.

- Halvparten av brystkreftdiagnoser inntreffer fra 65 års alder
Mannens «overgangsalder»
Neida, menn går ikke gjennom noe overgangsalder som kvinner, men vi kan likevel trekke noen paralleller mellom kvinner og menn her, mener Hvas.
– Kvinners kjønnshormoner faller kraftig i nivå på få år når eggstokkene slutter å produsere hormoner og egg. Mennenes testosteron faller også i nivå men langsomt over mange år, og enkelte menn vil med alderen få så lavt innhold av testosteron at det gir symptomer, forteller legen.
Andre ting som forbindes med kvinners overgangsalder, alt det med å bli eldre, vil også være akkurat det samme for menn.
– Man er ikke 20 år lengre, blir fortere trøtt, har bruk for briller, og får grått hår og noen rynker rundt øynene, og det er vanskelig å holde figuren, sier Hvas.
Overgangsalderen har sine fordeler
Men heldigvis oppveies dette av mange positive ressurser når man blir eldre, mener hun og lister opp:
– Lengre erfaring, bedre evne til å prioritere, mere frihet både økonomisk og tidsmessig, og bedre til å stå for egne holdninger og verdier.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.