Overgangsalder: Skeptisk til blodprøve

Kan en enkel blodprøve fastslå om du er kommet i overgangsalderen eller ikke? Blodprøven nevnes ofte i forbindelse med temaet, men gynekologer mener den ikke gir en fasit.

SYMPTOMER PÅ OVERGANGSALDER: Gynekolog Helena Enger er langt mer opptatt av symptomer enn blodprøvesvar i behandling av pasienter i overgangsalderen. Foto: Terje Borud /Volvat
SYMPTOMER PÅ OVERGANGSALDER: Gynekolog Helena Enger er langt mer opptatt av symptomer enn blodprøvesvar i behandling av pasienter i overgangsalderen. Foto: Terje Borud /Volvat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Søker du informasjon om overgangsalderen, vil du før eller siden komme over kilder som mener at denne denne fasen i kvinners liv kan bekreftes eller avkreftes ved hjelp av en blodprøve. Blant annet skriver NHI (Norsk helseinformatikk) at måling av hormonverdier er den viktigste metoden for å diagnostisere lavt østrogen som kan være tegn på tidlig menopause. Blodprøven måler mengden av ulike kvinnelige kjønnshormoner i kroppen. Lave verdier av for eksempel østradiol, som er en type østrogen, kan indikere at eggstokkene er i ferd med å svikte.

Det kan være lett å få inntrykk av at labresultatet etter en slik hormonprøve dermed gir deg fasiten: Om du er kommet i overgangsalderen eller ikke. Men så enkelt er det ikke:

– Vi trenger sjelden en blodprøve for å stille en diagnose for overgangsalder. Pasienter er ikke et tall. Det er kvinner som har overgangsalderplager eller ikke har overgangsalderplager, sier Helena Enger, gynekolog ved Volvat og forfatter av boka «Hetetokter og kalde fakta» til Vi.no.

Ifølge Enger er unntaket svært unge kvinner som sliter med overgangsaldersplager. Da er det av interesse å bekrefte overgangsaldersdiagnosen.

Ifølge Enger er det andre viktige tegn som indikerer at vi er i gang med overgangsalderen. Å ta en blodprøve hos fastlegen fordi du har hoppet over en menstruasjon, er ikke noe Enger vil anbefale. Hun påpeker at det kan være vanskelig å ta blodprøven på riktig dag i kvinnens menstruasjonssyklus. Om kvinnen fortsatt har menstruasjon skal blodprøven tas mellom dag to og fem i menstruasjonsperioden.

– Du kan ha overgangsplager selv om blodprøvene ikke viser 100 prosent at du er i overgangsalderen, sier Enger.

Enger forteller at hun henviser til blodprøver som måler hormonene FSH og LH (folikkelstimulerende hormon og luteiniserende hormon) bare i spesielle situasjoner for å utelukke at pasientene har andre sykdommer.

Ingen fordel med tidlig behandling av symptomer

– Du kan få symptomer som hetetokter og søvnproblemer også før menstruasjonen blir uregelmessig. Hvis en pasient sier at hun opplever hetetokter av og til, kan man se det an i et halvt år, sier Enger.

Det er nemlig ingen fordel å starte med hormonbehandling tidlig for å dempe symptomer på overgangsalder. Dette er ingen «føre var»-behandling:

– Du starter ikke behandling fordi du tror du er i overgangsalderen, men fordi du har plager som trenger behandling. For tidlig behandling kan gi blødningsforstyrrelser.

Gynekologen forteller at mange har vært skeptisk til hormonterapi de siste tjue årene, uten grunn. Det kan du lese mer om i denne artikkelen, der vi går gjennom de ulike hormontilskuddene (for abonnenter).

Ifølge Enger er det viktigere å lytte til pasienten og høre hva hun har å fortelle. Det finnes nemlig mange ulike tegn på overgangsalder, og symptombildet og hvilken rekkefølge symptomene inntreffer kan variere enormt fra kvinne til kvinne.

Dette er overgangsalderen

Klimakteriet er et annet navn på overgangsalderen, perioden før og etter den siste menstruasjonsblødningen, som også kalles menopausen. Menopausen inntrer vanligvis i 45 til 55-årsalderen (gjennomsnitt 52 år). Klimakteriet starter noen år tidligere, og plagene varer ofte en del år både før og etter menopausen.

Vanlige symptomer: Hetetokter og svettetokter: Intensiteten varierer fra kvinne til kvinne, hos noen kan det forstyrre nattesøvnen. Plagene avtar gradvis, og blir ofte helt borte noen år etter menopausen. Av og til kan symptomene vare i over ti år.

Slimhinneforandringer: Slimhinnene i urinrøret og skjeden blir tynnere og tørrere noen år etter menopausen. Dermed kan du oppleve svie ved vannlating, urinveisinfeksjoner, sårhet og tørrhet og eventuelt småblødninger ved samleie.

Psykiske symptomer: Nedstemthet, ustabilt stemningsleie, irritabilitet, nedsatt konsentrasjonsevne og søvnløshet er ikke uvanlig. I tillegg vil du kunne få nedsatt seksuallyst og følelse av hevelse og stivhet i hendene.

Tre av fire kvinner får en eller annen form for besvær knyttet til overgangsalderen. Det vil si at en av fire kvinner ikke har plager i det hele tatt. Samtidig regner man med at en av fire kvinner er sterkt plaget.

Kilde: Norsk Helseinformatikk (NHI)

Fastlege Marianne Natvik, som er leder for Faggruppe for gynekologi i Allmennmedisin, deler Engers skepsis til å la en blodprøve fastslå om overgangsalderen har inntruffet.

– Så lenge du har menstruasjon, har blodprøver liten verdi for å diagnostisere overgangsalder. Hos kvinner på rundt 50 år er symptomene på overgangsalderen viktigere enn resultatet av blodprøven, sier hun til Vi.no.

– Vi ser likevel at noen leger tar disse prøvene, men da må vi tolke resultatene med forsiktighet så lenge kvinnen fortsatt har menstruasjon.

Vanskelig å vite hvor kvinnen er i syklus

Årsaken er at hormonene hos kvinner som er på vei inn i overgangsalderen er ute av sin vanlige syklus. Hormonnivået er høyest ved eggløsning, og når menstruasjonen blir uregelmessig - som er vanlig ved inngangen til overgangsalderen - blir det umulig å vite hvor du er i syklus. Dermed blir det vanskelig å tolke en blodprøve som skal vise hormonnivået i kroppen.

Et langt viktigere verktøy for legen enn en blodprøve, er det å kartlegge hvilke symptomer du har og hvordan du har det, mener Natvik.

– Symptomer kan være endringer i kroppen med hetetokter, annerledes humør, større menstruasjonssmerter eller smerter i leddene. Det kan være mange symptomer på overgangsalder, sier Natvik.

Ett sikkert tegn

Gjennomsnittsalder for starten på menopausen er rundt 52 år. Menopausen er tidspunktet for den siste menstruasjonen og fastsettes når du har gått 12 måneder uten menstruasjon.

Symptomer på overgangsalderen oppleves forskjellig fra kvinne til kvinne, men ett tegn er sikkert:

– Er det slutt på menstruasjonen, kan du være bombesikker på at du er i overgangsalderen, sier Natvik.

For mange kvinner er det første tegnet på overgangsalderen at menstruasjon blir uregelmessig. Dette skjer som regel før hetetoktene kommer.

– Kan en blodprøve som viser at kvinnen ikke i er overgangsalder være et hinder for at kvinnen får hjelp for eventuelle overgangsalderplager?

– Det kan hende noen leger blir stoppet av slike blodprøvesvar, eller at kvinnen selv tenker at det da ikke er noe å gjøre noe mer med. Men så lenge du har symptomer som påvirker livskvaliteten, er det viktig at du snakker med legen om hvordan du har det. Det er lov å si at du fortsatt ikke har det bra. Hvis du ikke opplever å få hjelp hos legen din, kan du be om henvisning til gynekolog. Blir du ikke hørt, har alle rett til å bytte fastlege, sier Natvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer