Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Søker du informasjon om overgangsalderen, vil du før eller siden komme over kilder som mener at denne denne fasen i kvinners liv kan bekreftes eller avkreftes ved hjelp av en blodprøve. Blant annet skriver NHI (Norsk helseinformatikk) at måling av hormonverdier er den viktigste metoden for å diagnostisere lavt østrogen som kan være tegn på tidlig menopause. Blodprøven måler mengden av ulike kvinnelige kjønnshormoner i kroppen. Lave verdier av for eksempel østradiol, som er en type østrogen, kan indikere at eggstokkene er i ferd med å svikte.
Det kan være lett å få inntrykk av at labresultatet etter en slik hormonprøve dermed gir deg fasiten: Om du er kommet i overgangsalderen eller ikke. Men så enkelt er det ikke:
– Vi trenger sjelden en blodprøve for å stille en diagnose for overgangsalder. Pasienter er ikke et tall. Det er kvinner som har overgangsalderplager eller ikke har overgangsalderplager, sier Helena Enger, gynekolog ved Volvat og forfatter av boka «Hetetokter og kalde fakta» til Vi.no.

Alt du trenger å vite om hormonterapi
Vi PlussIfølge Enger er unntaket svært unge kvinner som sliter med overgangsaldersplager. Da er det av interesse å bekrefte overgangsaldersdiagnosen.
Ifølge Enger er det andre viktige tegn som indikerer at vi er i gang med overgangsalderen. Å ta en blodprøve hos fastlegen fordi du har hoppet over en menstruasjon, er ikke noe Enger vil anbefale. Hun påpeker at det kan være vanskelig å ta blodprøven på riktig dag i kvinnens menstruasjonssyklus. Om kvinnen fortsatt har menstruasjon skal blodprøven tas mellom dag to og fem i menstruasjonsperioden.
– Du kan ha overgangsplager selv om blodprøvene ikke viser 100 prosent at du er i overgangsalderen, sier Enger.
Enger forteller at hun henviser til blodprøver som måler hormonene FSH og LH (folikkelstimulerende hormon og luteiniserende hormon) bare i spesielle situasjoner for å utelukke at pasientene har andre sykdommer.

Roses for åpenhet: – Beundringsverdig
Ingen fordel med tidlig behandling av symptomer
– Du kan få symptomer som hetetokter og søvnproblemer også før menstruasjonen blir uregelmessig. Hvis en pasient sier at hun opplever hetetokter av og til, kan man se det an i et halvt år, sier Enger.
Det er nemlig ingen fordel å starte med hormonbehandling tidlig for å dempe symptomer på overgangsalder. Dette er ingen «føre var»-behandling:
– Du starter ikke behandling fordi du tror du er i overgangsalderen, men fordi du har plager som trenger behandling. For tidlig behandling kan gi blødningsforstyrrelser.
Gynekologen forteller at mange har vært skeptisk til hormonterapi de siste tjue årene, uten grunn. Det kan du lese mer om i denne artikkelen, der vi går gjennom de ulike hormontilskuddene (for abonnenter).
Ifølge Enger er det viktigere å lytte til pasienten og høre hva hun har å fortelle. Det finnes nemlig mange ulike tegn på overgangsalder, og symptombildet og hvilken rekkefølge symptomene inntreffer kan variere enormt fra kvinne til kvinne.

– Trodde jeg hadde fått ALS

Prissjokk på briller: Fra 1493 til 12 258 kroner
Vi PlussFastlege Marianne Natvik, som er leder for Faggruppe for gynekologi i Allmennmedisin, deler Engers skepsis til å la en blodprøve fastslå om overgangsalderen har inntruffet.
– Så lenge du har menstruasjon, har blodprøver liten verdi for å diagnostisere overgangsalder. Hos kvinner på rundt 50 år er symptomene på overgangsalderen viktigere enn resultatet av blodprøven, sier hun til Vi.no.
– Vi ser likevel at noen leger tar disse prøvene, men da må vi tolke resultatene med forsiktighet så lenge kvinnen fortsatt har menstruasjon.
Vanskelig å vite hvor kvinnen er i syklus
Årsaken er at hormonene hos kvinner som er på vei inn i overgangsalderen er ute av sin vanlige syklus. Hormonnivået er høyest ved eggløsning, og når menstruasjonen blir uregelmessig - som er vanlig ved inngangen til overgangsalderen - blir det umulig å vite hvor du er i syklus. Dermed blir det vanskelig å tolke en blodprøve som skal vise hormonnivået i kroppen.
Et langt viktigere verktøy for legen enn en blodprøve, er det å kartlegge hvilke symptomer du har og hvordan du har det, mener Natvik.

Investerte 100 000 i 50-årsgave til seg selv
– Symptomer kan være endringer i kroppen med hetetokter, annerledes humør, større menstruasjonssmerter eller smerter i leddene. Det kan være mange symptomer på overgangsalder, sier Natvik.
Ett sikkert tegn
Gjennomsnittsalder for starten på menopausen er rundt 52 år. Menopausen er tidspunktet for den siste menstruasjonen og fastsettes når du har gått 12 måneder uten menstruasjon.
Symptomer på overgangsalderen oppleves forskjellig fra kvinne til kvinne, men ett tegn er sikkert:
– Er det slutt på menstruasjonen, kan du være bombesikker på at du er i overgangsalderen, sier Natvik.

Sol kan forverre plager ved overgangsalder
For mange kvinner er det første tegnet på overgangsalderen at menstruasjon blir uregelmessig. Dette skjer som regel før hetetoktene kommer.
– Kan en blodprøve som viser at kvinnen ikke i er overgangsalder være et hinder for at kvinnen får hjelp for eventuelle overgangsalderplager?
– Det kan hende noen leger blir stoppet av slike blodprøvesvar, eller at kvinnen selv tenker at det da ikke er noe å gjøre noe mer med. Men så lenge du har symptomer som påvirker livskvaliteten, er det viktig at du snakker med legen om hvordan du har det. Det er lov å si at du fortsatt ikke har det bra. Hvis du ikke opplever å få hjelp hos legen din, kan du be om henvisning til gynekolog. Blir du ikke hørt, har alle rett til å bytte fastlege, sier Natvik.

Parene lot seg fotografere i intime situasjoner

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.