Ostene som gir risiko for alvorlig sykdom

Selv om ost er både næringsrikt og godt, er det enkelte oster som kan utgjøre en risiko for blant annet eldre.

LISTERIA: Forskjellige oster kan skjule listeriabakterier, som i verste fall kan forårsake alvorlig sykdom blant eldre og andre risikogrupper. Foto: Berit B. Njarga
LISTERIA: Forskjellige oster kan skjule listeriabakterier, som i verste fall kan forårsake alvorlig sykdom blant eldre og andre risikogrupper. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Listeriabakterien kan gi den alvorlige sykdommen listeriose, og dessverre trives bakterien i enkelte oster, ifølge Matportalen.

Derfor bør de fremste risikogruppene for sykdom forårsaket av listeriabakterien velge bort disse ostene.

Dette gjelder både gravide, eldre og personer med nedsatt immunforsvar.

Hvorfor kan listeriabakterien være farlig for eldre?

Ifølge Margrethe Hovda Røed, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet hos Mattilsynet, er listeriabakterien en bakterie som forårsaker sykdommen listeriose.

- Vanligvis gir listeriabakterien ingen eller lette influensalignende symptomer hos friske personer, og de tåler noe større mengder av bakterien enn mer sårbare forbrukere. Sykdommen rammer i hovedsak personer med nedsatt immunforsvar, eldre med svekket allmenntilstand, fostre og nyfødte, og kan gi hjernebetennelse, blodforgiftning, abort og dødfødsel, forteller hun til Vi.no.

Og det er spesielt én ting som skiller listeriabakterien fra andre bakterier:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.