Eldreomsorg

Opprørt over eldreomsorgs-avsløringer: Krever endring

Flere krever krafttak og opprydning i eldreomsorgen etter avsløringene i NRKs Brennpunkt-dokumentar «Omsorg bak lukkede dører».

SVIKTENDE ELDREOMSORG: - Brennpunkt-dokumentaren viser hendelser som vi overhodet ikke skal ha i norsk eldreomsorg. Nå må helse- og omsorgstjenesten styrkes, krever arbeidstakerorganisasjon. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
SVIKTENDE ELDREOMSORG: - Brennpunkt-dokumentaren viser hendelser som vi overhodet ikke skal ha i norsk eldreomsorg. Nå må helse- og omsorgstjenesten styrkes, krever arbeidstakerorganisasjon. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fagforbundet krever «storrengjøring» i eldreomsorgen og arbeidstakerorganisasjonen Delta krever krafttak for eldreomsorg.

Systemet må endres. Den enkelte helsearbeider kan ikke lastes for de kritikkverdige forholdene NRK har avdekket i eldreomsorgen, mener Fagforbundet. Nå ber de om politisk handling, skriver NTB.

- Jeg er opprørt. Brennpunkt-dokumentaren viser hendelser som vi overhodet ikke skal ha i norsk eldreomsorg. Nå må helse- og omsorgstjenesten styrkes. Det forventer folk, sier Delta-leder Trond Ellefsen.

- Systemet må endres

Mange har reagert på avsløringene om forholdene i eldreomsorgen i Brennpukt-dokumentaren, hvor det avsløres systematiske mangler.

– Dette stikker mye dypere enn den enkelte ansatte. Det er systemet som må endres, og dette er et politisk ansvar. Det er vondt som ansatt å gjøre alt man makter, men likevel ikke strekke til, sier leder Mette Nord i Fagforbundet i en pressemelding.

De skriver videre at helsearbeidere gjør alt de kan for at pasientene skal få den pleien og verdigheten de har krav på - men at de samtidig er vitne til at flere pleietrengende på sykehjem må dele på færre ansatte, og at beboerne er stadig sykere.et systematiske mangler.

- Det skal ikke være slik at tjenestene svikter. Pasientrettigheter gjelder fullt ut. Dette er en varslet krise. Vi og mange andre har pekt på disse utfordringene gjennom lang tid. Det skal ikke være slik at pårørende går rundt med stadig uro. Det skal ikke være slik at solide ansatte ikke får brukt faget sitt slik de ønsker, sier Ellefsen.

- Det er nå tvingende nødvendig at det enkelte sykehjem og den enkelte kommune umiddelbart går i gang med å se på bemanning, ressurser, kompetanse og egne rutiner. Mangler, avvik og feil må rettes opp. Ansatte og pårørende som melder ifra må tas på alvor, sier Ellefsen i en pressemelding.

Delta-leder Trond Ellefsen. Foto: Delta
Delta-leder Trond Ellefsen. Foto: Delta Vis mer

Arbeidsforholdene må sikre rekruttering og ansatte

Delta understreker at pasientene på sykehjem må tas hånd om på en verdig måte og de ansatte må ha tid og ressurser til å bruke sin kompetanse til beste for pasientene. De krever økt bemanning og mer heltid for arbeidstakerne.

- Innbyggerne må ha trygghet for at tjenestene fungerer og det må være arbeidsforhold for den enkelte ansatte som sikrer at vi beholder og rekrutterer tilstrekkelig med personell, sier Ellefsen.

Han sier at selv om NRK-programmet tar for seg situasjonen i noen kommuner og bydeler, så må samtlige norske kommuner nå se på om de kommunale helse- og omsorgstjenestene fungerer slik de skal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.