Opplever du brusing, susing eller svimmelhet? Det kan være en enkel årsak

Tror du at du hører dårlig? Årsaken kan være ørevoks.

KAN PÅVIRKE HØRSELEN: Ørevoks kan være skjemmende. Propper av ørevoks kan påvirke hørselen, men ørevoks er også en del av kroppens forsvar. Foto: Shutterstock NTB
KAN PÅVIRKE HØRSELEN: Ørevoks kan være skjemmende. Propper av ørevoks kan påvirke hørselen, men ørevoks er også en del av kroppens forsvar. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi har det alle sammen. Ørevoks som kommer i store eller mindre mengder ut av ørene. Vi har hatt det siden tidenes morgen og like lenge har vi vært opptatt av hvordan vi skal få det fjernet.

I boka De Medicina, skrevet av romeren Aulus Cornelius Celsus (25- 50 år etter Kristus), kan vi lese om ulike måter å fjerne ørevoksen på. Blant annet blir det foreslått å helle varm olje i øret - blandet med honning eller purrejuice. En annen variant er å helle eddik i øret.

I dag er vel de aller fleste av oss godt kjent med bomullspinnen. Den skal aldri bør brukes i øret, men mange av oss synder likevel.

Men, hvorfor har vi egentlig ørevoks?

Motvirker infeksjoner

Ifølge flere studier fungerer ørevoksen som et forsvarssystem for kroppen og at ørevoksen har bakteriedrepende effekt. Den har en beskyttende funksjon ved at den smører huden i øregangen og motvirker infeksjoner i huden.

Ifølge en tysk studie fra 2011 («Human antimicrobial proteins in ear wax») fant forskerne ut at peptider i ørevoks hindret vekst av bakterier og sopp. Studien ble publisert i European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases.

Før dette, i 2000, kom det imidlertid en studie med et annet resultat. I studien, som ble utført ved Universitetet La Laguna på Kanariøyene, ble konklusjonen at ørevoks faktisk førte til økt bakterievekst, inkludert E.coli.

Kan påvirke hørselen

Vanligvis kommer ørevoksen ut fra ørene som små flak uten at det blir problemer. Likevel er tette øreganger på grunn av ørevoks vanlig.

Forskere har funnet ut at 10 prosent av alle barn, fem prosent av friske voksne og opptil 60 prosent av eldre på sykehjem hadde tette øreganger på grunn av ørevoks.

Vanligvis beveger voksen seg til den ytre delen av øret og kan vaskes bort, men den kan også hope seg opp, blokkere øregangen og dekke til trommehinnen. Dersom ørevoksklumpen blokkerer øregangen blir hørselen dårligere. Personer som bruker høreapparat eller ørepropper har større sjanse for å få problemer med ørevoks fordi den naturlige strømmen av ørevoks hemmes.

Legehjelp

Får du nedsatt hørsel på grunn av ørevoks bør du oppsøke lege. Voksen kan fjernes av lege med øreskylling eller et lite instrument. Ørevoksen kan også suges ut.

Og opplever du susing, brusing, summing eller ringing i ørene, smerter eller svimmelhet bør du kontakte lege for å sjekke om øregangene er blokkert av ørevoks. Tette øreganger kan også føre til ubehag, kløe og en dottfornemmelse.

Som nevnt tidligere: Ikke bruk bomullspinner til å fjerne ørevoksen. Voksen kan bli skjøvet lenger inn i øret og bli vanskelig å fjerne. I verste fall kan trommehinnen bli skadet.

Men hva med å dryppe med olje, saltvann eller vann hvis du har fått dotter i øret? Det er ikke påvist at dette er noe som kan hjelpe. Det er heller ikke påvist at midler til å oppløse ørevoks som finnes på apoteket hjelper.

Kilder: Helse Norge, Norsk Helseinformatikk og BBC Future

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.